Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Prof. dr. Sophia E. Kramer, VUmc Amsterdam

“Over factoren die het succes van hoortoestelrevalidatie bepalen”

Er is veel gepubliceerd over factoren die het gebruik van en de tevredenheid met hoortoestellen beïnvloeden. In deze presentatie worden de resultaten van studies die in de laatste 30 jaren zijn gepubliceerd samengevat. De conclusies zijn verrassend. Er zijn maar weinig factoren die een consistent beeld geven en ogenschijnlijk relevante factoren zijn nog maar nauwelijks wetenschappelijk onderzocht. In deze presentatie wordt duidelijk welke factoren evident belangrijk zijn. Er wordt uitgelegd hoe deze in de praktijk toegepast en meegenomen zouden kunnen worden.

Naar de KNO/AC pagina

Naar de symposium pagina


Sophia Kramer is neuropsycholoog en hoogleraar Auditief Functioneren en Participatie aan de afdeling KNO Heelkunde/Hoofd-Hals chirurgie, sectie Ear & Hearing van VU medisch centrum te Amsterdam. Zij is tevens programmaleider Quality of Care bij het EMGO Instituut voor Health and Care Research.

  • Van 2008 tot 2011 was zij projectleider (parttime) bij het onderzoeksinstituut van Oticon A/S in Denemarken.
  • Prof. Kramer geeft regelmatig lezingen in binnen- en buitenland. Het onderzoek van Prof. Kramer en haar team concentreert zich op drie deelgebieden:
    • 1) Epidemiologie van gehoorverlies. Binnen dit domein staat de Nationale Longitudinale Studie naar Horen (NL-SH (Hooronderzoek.nl) centraal.
    • 2) De rol van het brein in het spraak verstaan. Binnen dit domein wordt onder andere onderzoek gedaan naar luisterinspanning waarbij gebruik wordt gemaakt van pupillometrie (meting van de pupil diameter).
    • 3) Innovatie en evaluatie van hoorzorg. Hierbij gaat het om het (door)ontwikkelen en valideren van vragenlijsten en trainingsprogramma’s voor slechthorenden en hun communicatiepartners. De effectiviteit van nieuwe interventies worden onderzocht door middel van gerandomiseerde trials.

Meer details over alle projecten en de reeks (inter)nationale publicaties van prof. Kramer en haar team zijn te vinden op de onderzoekspagina.

Deze pagina delen met anderen: