0900 600 7008
Onze webshop
Vind hier alle benodigdheden voor je hoortoestel

Hoortoestellen worden steeds kleiner en krachtiger - of ze nu klassieke batterijen of een oplaadbare accu hebben. Bij hoortoestelbatterijen zijn het type, het vermogen, de producent, de kwaliteit en de capaciteit een belangrijke factor. Hier hebben we alle relevante informatie verzameld zodat je optimaal kunt genieten van je hoortoestel.

Hoe functioneren batterijen voor hoortoestellen?

Vroeger werden vooral kwikzilverbatterijen gebruikt. Sinds enkele jaren zijn vooral de zink-luchtbatterijen in zwang. Die zijn milieuvriendelijker en houden de spanning constant. Ze werken volgens een eenvoudig principe: in het oppervlak van de batterij zitten kleine gaatjes waardoor lucht kan binnendringen. Deze lucht smelt in de batterij samen met het zink waardoor zinkoxide ontstaat, een reactie die energie opwekt.

Uiteraard is het belangrijk dat dit proces pas aanvangt wanneer de batterij in een hoortoestel wordt ingebracht. Daarom zijn de gaten van hoortoestellen voorzien van een speciale beschermfolie.
Je moet de folie verwijderen voordat je de batterij in het hoorsysteem inbrengt. Aangezien de batterij dan pas begint te werken, kan het even duren voordat je hoortoestel van elektriciteit wordt voorzien.

Zodra de beschermfolie verwijderd is, begint de batterij te ontladen. Verwijder de beschermfolie pas wanneer je de batterij ook echt gaat gebruiken.

Accu's - Het alternatief voor batterijen voor hoortoestellen

Hoortoestellen werken niet altijd met een klassieke batterij. Accu's zijn een goed alternatief. Het voordeel: geen batterijwissels meer. Als de accu leeg is, laad je hem gewoon 's nachts op. De audicien legt je uit welke oplaadbare hoortoestelmodellen er zijn en of deze geschikt zijn voor jouw gehoorverlies.

Hoeveel hoortoestelbatterijen heb ik nodig ?

Per hoortoestel heb je één batterij nodig.

Hoe vaak moet ik de batterij van mijn hoortoestellen vervangen?

Dat hangt af van de batterijgrootte en het vermogen van je hoortoestel. De levensduur van een 10-batterij in een toestel met extra functies bedraagt drie tot vijf dagen, terwijl een grotere 13-batterij in een eenvoudiger toestel tot drie weken kan meegaan. De levensduur van een batterij hangt ook af van hoeveel je het hoortoestel draagt.

Zijn er verschillende batterijen voor hoortoestellen?

Batterijen voor hoortoestellen bestaan in vier verschillende groottes. Achter-het-oor hoortoestellen (AHO) gebruiken hoofdzakelijk batterijtypen 13 en 312, terwijl in-het-oor hoortoestellen eerder typen 312 en 10 hebben.
Batterijtype 675 is het krachtigst en wordt vooral gebruikt bij de Power-toestellen waarbij een langere en hogere energievoorziening nodig is.

Hoe weet ik welk batterijtype het juiste is?

Batterijen voor hoortoestellen bestaan in vier groottes: 10, 13, 312 en 675. Laat je niet van de wijs brengen door afkortingen zoals A, PR, S, ZD, ZA, V, DA of ZL – deze zijn minder belangrijk. Op de verpakking staat het cijfer van het type rechts vermeld. Elke batterijgrootte heeft ook zijn eigen kleur.
Heb je geen verpakking meer, dan kan deze tabel je helpen.
Soort hoortoestel Kleurencode Diameter Hoogte Capaciteit Spanning
675 Blauw 11.6 mm 5.4 mm 650 mAh* 1.4 V
13 Orange 7.9 mm 5.4 mm 310 mAh 1.4 V
312 Bruin 7.9 mm 3.6 mm 180 mAh 1.4 V
10 Geel 5.8 mm 3.6 mm 100 mAh 1.4 V
*mAh = Milliampère-uur

 
Soort hoortoestel Kleurencode Diameter Hoogte Capaciteit Spanning
675 Blauw 11,6 mm 5,4 mm 650 mAh* 1,4 V
13 Orange 7,9 mm 5,4 mm 310 mAh 1,4 V
312 Bruin 7,9 mm 3,6 mm 180 mAh 1,4 V
10 Geel 5,8 mm 3,6 mm 100 mAh 1,4 V
*mAh = Milliampère-uur
 

Hoe breng ik de batterijen in?

Voordat je de batterij in het toestel stopt, moet je het plastic folietje weghalen. Daarna wacht je twee minuten totdat de batterij in volle werking treedt. Let ook op de min- en pluskant van de batterij. Als de batterijkamer niet of moeilijk sluit, zit de batterij er meestal omgekeerd in.
Als je hoortoestel ondanks de nieuwe batterij niet werkt, check dan of er geen vuil in de batterijkamer zit. Dat kan een slecht contact geven.

Hoe bewaar ik hoortoestelbatterijen?

Hoortoestelbatterijen kun je beter niet in de koelkast of in de zon bewaren. Kamertemperatuur (tussen 10 en 25 °c) is het best. Houd de batterijen uit de buurt van kinderen en huisdieren.
 

Waarop moet ik letten bij batterijwissels?

Klassieke hoortoestelbatterijen zijn niet oplaadbaar. Gooi gebruikte batterijen niet bij het huishoudelijk afval, maar breng ze voor recycling naar het hoorcentrum.