0900 600 7008

Cochleair implantaat


Vindt u het soms moeilijk om spraak te verstaan, ook al hebt u een krachtig hoortoestel? Heel wat mensen die niet goed horen, kennen dat probleem. En dat is lang niet ongewoon. Een cochleair implantaat is een mogelijke oplossing voor mensen die ernstig slechthorend zijn en onvoldoende verstaan met gewone hoortoestellen. Terwijl een hoortoestel het geluid versterkt, zal het cochleair implantaat het slecht functionerende slakkenhuis overbruggen en meteen de gehoorzenuw prikkelen. Op deze manier kunnen mensen die ernstig slechthorend of zelfs doof zijn, toch weer leren horen en verstaan.

Wilt u meer weten?

Wij nodigen u graag uit op een informatiesessie rond cochleaire implantaten en hoorhulpmiddelen op 23 september 2021 in World of Hearing Dordrecht30 september 2021 in Van der Valk hotel ‘De Catharel’, Van Golsteinlaan 20 Ugchelen of 7 oktober 2021 in Schoonenberg Maastricht-Heer.

U kunt zich hiernaast inschrijven, dan nemen wij contact met u op.
 

Wat is een cochleair implantaat?

Een cochleair implantaat bestaat uit een inwendig en een uitwendig gedeelte. Het is ontwikkeld om mensen met een ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies (doofheid) te helpen weer te kunnen horen.

Een microfoon vangt het geluid op en stuurt dit door naar de processor die het geluid verwerkt en omzet in een digitaal signaal. Via de zendspoel wordt dit signaal doorgegeven aan het implantaat dat net onder de huid op de schedel wordt geplaatst. Een elektrode vertrekt vanuit het implantaat naar het slakkenhuis waar de gehoorzenuw rechtstreeks gestimuleerd wordt door de verschillende contacten op de elektrode.

Een hoortoestel versterkt het geluid akoestisch en doet dus beroep op de nog overgebleven haarcellen in het slakkenhuis om het geluid verder naar de hersenen te sturen. Bij iemand met een zeer ernstig gehoorverlies of doofheid zijn de haarcellen dermate beschadigd dat het hoortoestel niet langer voldoende is om spraak te kunnen begrijpen. Er zijn met andere woorden niet genoeg gezonde haarcellen om het geluid naar de hersenen te kunnen overbrengen. Een cochleair implantaat of CI overbrugt de beschadigde haarcellen en stimuleert direct de gehoorzenuw die het geluid verder naar de hersenen stuurt.


  1. Een spraakprocessor vang het geluid op met een microfoon.
  2. Het geluid wordt door de spraakprocessor omgezet in gedetailleerde digitale informatie.
  3. De zendspoel stuurt deze digitale signalen naar het implantaat en de elektrode-array.
  4. De elektrode-array verstuurt elektrische signalen rechtstreeks naar de gehoorzenuw en overbrugt zo de beschadigde haarcellen.
  5. Deze signalen worden vervolgens naar de hersenen gestuurd, waar ze geïnterpreteerd worden als geluid.