0900 600 7008
Onze webshop
Vind hier alle benodigdheden voor je hoortoestel

Cochleair implantaat


Is het moeilijk om spraak te verstaan, zelfs met een krachtig hoorapparaat? Heel wat mensen die niet goed horen, kennen dat probleem. Bij bepaalde gehoorverliezen is een standaard  hoorapparaat niet altijd voldoende. Misschien komt u wel in aanmerking voor een cochleair implantaat (CI)?

Wilt u meer weten?

Wij nodigen u graag uit op een informatiesessie rond cochleaire implantaten en hoorhulpmiddelen op 9 januari in Dordrecht16 januari in Maastricht of 21 januari in Groningen.

U kunt zich hiernaast inschrijven door te klikken op de gewenste datum en op 'registreer'. U wordt dan doorgestuurd naar de pagina om u in te schrijven voor de informatie middag. 
 

Wat is een cochleair implantaat?

Een cochleair implantaat bestaat uit een inwendig en een uitwendig gedeelte. Het is ontwikkeld om mensen met een ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies (doofheid) te helpen weer te kunnen horen.

Een microfoon vangt het geluid op en stuurt dit door naar de processor die het geluid verwerkt en omzet in een digitaal signaal. Via de zendspoel wordt dit signaal doorgegeven aan het implantaat dat net onder de huid op de schedel wordt geplaatst. Een elektrode vertrekt vanuit het implantaat naar het slakkenhuis waar de gehoorzenuw rechtstreeks gestimuleerd wordt door de verschillende contacten op de elektrode.

Een hoortoestel versterkt het geluid akoestisch en doet dus beroep op de nog overgebleven haarcellen in het slakkenhuis om het geluid verder naar de hersenen te sturen. Bij iemand met een zeer ernstig gehoorverlies of doofheid zijn de haarcellen dermate beschadigd dat het hoortoestel niet langer voldoende is om spraak te kunnen begrijpen. Er zijn met andere woorden niet genoeg gezonde haarcellen om het geluid naar de hersenen te kunnen overbrengen. Een cochleair implantaat of CI overbrugt de beschadigde haarcellen en stimuleert direct de gehoorzenuw die het geluid verder naar de hersenen stuurt.


  1. Een spraakprocessor vang het geluid op met een microfoon.
  2. Het geluid wordt door de spraakprocessor omgezet in gedetailleerde digitale informatie.
  3. De zendspoel stuurt deze digitale signalen naar het implantaat en de elektrode-array.
  4. De elektrode-array verstuurt elektrische signalen rechtstreeks naar de gehoorzenuw en overbrugt zo de beschadigde haarcellen.
  5. Deze signalen worden vervolgens naar de hersenen gestuurd, waar ze geïnterpreteerd worden als geluid.