Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Als je recht hebt op een vergoeding voor een gehoorapparaat, wat kost dan een hoortoestel? De prijs en vergoeding van een gehoorapparaat worden bepaald aan de hand van de mate van het gehoorverlies, de zorgverzekeraar en het type hoortoestel. Om het uiteindelijke bedrag te bepalen is het belangrijk om te weten of je een aanvullende zorgverzekering hebt en eventueel een eigen bijdrage moet betalen. Zo kom je uiteindelijk tot een definitieve hoortoestel vergoeding.

Vergoeding voor een gehoorapparaat: hoe werkt het?

Schoonenberg heeft afspraken met bijna alle zorgverzekeraars zodat je nagenoeg altijd aanspraak kunt maken op een vergoeding voor een gehoorapparaat. De hoogte van de vergoeding verschilt per zorgverzekeraar. Dit hangt af van een eventueel aanvullende verzekering en of er een eigen bijdrage betaald moet worden. Het gekozen pakket en de categorie waar je in valt zijn hier ook van invloed op. In onze winkels rekenen we graag precies voor je uit wat de aanschaf van een hoortoestel financieel voor jou betekent. 

Lees meer

Wanneer wordt een gehoorapparaat wel vergoed?

De overheid heeft bepaald dat iedereen die een hoortoestel nodig heeft vanuit de zorgverzekeraar (in de basisverzekering) 75% van de kosten vergoed krijgt. De overige 25% is je eigen bijdragen. Wanneer je een aanvullende verzekering hebt kan het zijn dat je hoortoestellen volledig vergoed worden door je zorgverzekeraar.

Ook hoorhulpmiddelen en accessoires kunnen worden vergoed door de zorgverzekeraars. De dekking verschilt per zorgverzekeraar. Afhankelijk van de mate van het gehoorverlies en van de voorwaarden van de zorgverzekeraar, is het bijvoorbeeld mogelijk dat een wek- en waarschuwingssysteem volledig vergoed én kosteloos geplaatst wordt. Onze audiciens kunnen je hier meer over vertellen.
 

Welke hoortoestellen worden vergoed?

Er is keuze uit verschillende typen hoortoestellen - van high tech tot uitsluitend functioneel. De overheid heeft de toestellen verdeeld in 5 categorieën, waarbij categorie 1 wordt toegeschreven aan toestellen bestemd voor mild gehoorverlies en categorie 5 aan toestellen voor het meest complexe gehoorverlies. De zorgverzekeraars vergoeden op basis van de categorie waar jij op uitkomt. In welke categorie je wordt ingedeeld, hangt af van de uitkomst van de gehoortest en van je persoonlijke leefsituatie. Als je bijvoorbeeld voor je werk behoefte hebt aan een zeer geavanceerd toestel, dan kan het zijn dat wij een hogere categorie voorschrijven dan voor iemand voor wie dit niet geldt.

Je kunt ook kiezen voor een toestel dat buiten de 5 wettelijk vastgestelde categorieën valt; dan kies je voor een toestel uit het zogenoemde Vrije Keuze Assortiment. In het Vrije Keuze Assortiment van Schoonenberg vind je de nieuwste en meest geavanceerde hoortoestellen van dit moment. Deze hoortoestellen worden niet vergoed door je zorgverzekeraar maar de aanschafkosten zijn meestal wel aftrekbaar van de belasting.
 
Meer over onze nieuwste generatie

Waarom vallen sommige hoortoestellen (deels) buiten de vergoeding?

De meest geavanceerde hoortoestellen uit het Vrije Keuze Assortiment


Dit zijn de nieuwste hoortoestellen die de meeste nieuwe technieken en technologieën bevatten. Denk hierbij aan toestellen die verbonden kunnen worden met je smartphone, oplaadbaar zijn of het geluid automatisch aanpassen aan je luister omgeving, hoe rumoerig deze ook is. De allernieuwste gehoorapparaten bieden je extra gebruiksgemak en geven je het meest natuurlijke geluid. Helaas vergoed de zorgverzekeraar deze toestellen niet. Je komt mogelijk wel in aanmerking voor belastingvoordeel

Meer over belastingvoordeel 

Vrije keuze assortiment

Hoe wordt de prijs van een hoortoestel bepaald?

De prijs van een hoortoestel hangt af van de mogelijkheden die het toestel biedt. Hoe meer het toestel kan, hoe hoger het kostenplaatje. Welke factoren beïnvloeden de prijs?
  • het model (soort en merk)
  • de kracht van de microprocessor
  • de functies en instellingsmogelijkheden
  • de technische uitrusting
  • de grootte en vorm van het toestel

Eén ding is zeker: ook de apparaten met een lagere prijs zijn van goede kwaliteit. Ze bieden je alleen minder mogelijkheden. Zo zullen ze bijvoorbeeld alleen optimaal functioneren bij een gesprek tussen twee personen in een rustige omgeving. Wil je een krachtiger hoorapparaat dat ook goed presteert in moeilijke luistersituaties, dan kun je beter voor een andere optie kiezen. Een hoortoestel presteert pas optimaal als het perfect is afgestemd op jouw gehoorverlies, levensstijl en behoeften. En dus komt niet elk hoorapparaat in aanmerking. Wij maken je graag wegwijs in het aanbod en helpen je om het meest geschikte model te selecteren en uit te proberen.

Schoonenberg heeft afspraken met bijna alle zorgverzekeraars. In onze winkels rekenen we je graag precies voor wat de aanschaf van een hoortoestel financieel voor je betekent, maar dit kun je ook online al bekijken. We houden rekening met jouw persoonlijke situatie, je zorgverzekeraar en het soort zorgverzekering dat je hebt gekozen. Bovendien helpen wij je, als het zover is, met de declaratie bij je zorgverzekeraar.

Meer over de kosten  

Vergoeding categorie 5 hoortoestellen

Binnen de categorie 5 hoortoestellen vallen de meer geavanceerde hooroplossingen, bedoeld voor een complexer gehoorverlies of als je meer hoorwensen hebt in diverse situaties. Wanneer jouw gehoorverlies is ingedeeld in categorie 3 en je wilt een hoortoestel uit categorie 5 dan zijn de kosten vaak voor eigen rekening. Zorgverzekeraars vergoeden vaak alleen een toestel uit jouw categorie. Er zijn enkele zorgverzekeraars die in dit geval wel een deel vergoeden. Check hiervoor jouw polisvoorwaarden.

Wilt u graag meer informatie over de prijzen van een gehoorapparaat?

Maak dan vandaag nog een afspraak met één van onze audiciens bij u in de buurt

Maak nu snel een afspraak