Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!
Gehoorverlies is een gevoelig onderwerp. Veel mensen weten misschien wel dat ze gehoorproblemen hebben, maar ondernemen geen actie. Na de eerste diagnose wachten mensen gemiddeld zeven jaar met behandeling of de aanschaf van hoortoestellen. En hoewel gehoorverlies zich in de meeste gevallen langzaam ontwikkelt, zijn er toch signalen die erop wijzen dat het minder wordt. Merk je dat je vaker iets moet herhalen en op luidere toon moet spreken? Wordt het moeilijker een telefoongesprek met hem of haar te voeren? Dan bestaat de kans dat er sprake is van gehoorverlies.

Wanneer is het juiste moment?

Het zoeken naar de juiste hooroplossing heeft pas zin als iemand er zelf aan toe is. Toch geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter het is. Want gehoorverlies is niet alleen fysiek zwaar, het heeft ook grote emotionele en sociale gevolgen. Gehoorverlies zorgt ervoor dat mensen zich terugtrekken, vermoeid raken en zich onzeker, somber en gefrustreerd voelen. Het komt regelmatig voor dat hun omgeving deze gevoelens van gefrustreerdheid ook ervaart.
Toch is het juist iemand uit de directe omgeving die iemand met gehoorverlies het beste kan helpen. Door begrip te tonen en steun te geven.

Tips om anderen te helpen  


Het is echt wennen

Wie voor het eerst hoortoestellen gaat uitproberen, moet daaraan wennen. Dat geldt ook voor de omgeving van de slechthorende. Goede communicatie is net zo belangrijk als de juiste techniek. Daarom biedt Schoonenberg als enige HoorSupport®. Dat is een begeleidingsprogramma dat we samen met de afdeling KNO van VUmc Amsterdam hebben ontwikkeld. Onderdeel daarvan is de training ‘Horen en gehoord worden’, die je thuis kunt volgen.


Verhalen van anderen

Inspirerend zijn ook de films die laten zien wat je kunt doen om in verschillende hoorsituaties zo goed mogelijk te horen en gehoord te worden. Bijvoorbeeld in situaties met veel achtergrondgeluid, bij de dokter of in een gesprek met één of meerdere personen.
De films laten zien wat de slechthorende zelf kan doen en wat de omgeving kan doen. Want de mensen die met slechthorende of dove mensen spreken, moeten ook weten hoe ze het beste kunnen omgaan met die slechthorendheid of doofheid. Niet heel luid gaan praten maar de ander aankijken is een voorbeeld. En zorgen dat je gezicht en mond goed te zien zijn. Langzamer spreken en duidelijk articuleren. De slechthorende bij het gesprek betrekken, ook wanneer het gesprek met meerdere mensen wordt gevoerd. Het lijkt heel simpel, maar dat is het niet.
 

Altijd instellen op maat

Omdat een hooroplossing maatwerk is en precies moet worden afgestemd op de persoonlijke situatie en wensen van ieder individu, hebben we bij Schoonenberg een uitgebreid aanbod van producten en diensten. Ook voor mensen die geen hoortoestel dragen, maar wel gehoorondersteuning kunnen gebruiken.

Voorbeelden van andere oplossingen
Hoe lastig je gehoorprobleem ook is, er is altijd een oplossing
Door mijn gehoorproblemen heb ik mezelf leren ontdekken
Tips om anderen te helpen
Heerlijk dat mijn 88-jarige opa Jan geniet van onze gesprekken
Hoortestdagen
Oplossingen voor beter horen in elke situatie
Procedures & regelgeving