Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Gehoorverlies komt vaker voor dan je misschien denkt. Ongeveer een derde van de mensen in de leeftijd tussen 65 en 74 jaar heeft enige vorm van gehoorverlies, waardoor het de derde meest voorkomende gezondheidskwaal bij oudere volwassenen is. Een partner, familielid, vriend of vriendin kan iemand met gehoorverlies het beste helpen, want die kent de persoon goed, weet op welke momenten hij of zij het meeste last heeft van het gehoorverlies en ervaart er zelf soms ook hinder van. Hoe je iemand met gehoorverlies het beste kunt helpen, lees je op deze pagina.

Tip 1: Begrijp wat gehoorverlies precies is

De mate van gehoorverlies wordt uitgedrukt in decibel (dB). Een gehoorverlies van 25 dB noemen we licht gehoorverlies. Dit kan oplopen tot een zwaar gehoorverlies van 90 dB. Bij een verlies van meer dan 90 dB is er sprake van doofheid. 
Veruit de belangrijkste oorzaak van gehoorverlies is slijtage.

Daar kan je niets aan doen. Verder kan er overmatige slijtage optreden door lawaai en er zijn ziektebeelden die kunnen samen gaan met gehoorverlies of slechthorendheid.

In de meeste gevallen ontwikkelt gehoorverlies zich langzaam. Bij gehoorverlies worden meestal de medeklinkers niet goed gehoord, zoals PTK, SF, JWL en MN. Een slechthorende moet daardoor steeds meer moeite doen om spraak te verstaan. Dit wordt als zeer vermoeiend ervaren en kan leiden tot beperkingen in het sociale leven.

Onze klant Diny vertelde:

“Mijn dochter gaf me aan dat ik echt mijn gehoor eens moest laten testen. “Je verstaat ons niet mam”, zei ze me. En dat kreeg ik toen zelf ook in de gaten.”

Ook Marieke weet uit ervaring hoe fijn ze het vindt dat haar opa zijn hoortoestellen nu goed gebruikt.

Lees hier haar verhaal


Tip 2: Hoe maak je het bespreekbaar

Een slechthorende moet uiteindelijk zelf tot het inzicht komen dat hij of zij slechthorend is, dat dit allerlei negatieve effecten heeft en dat de voordelen van een hooroplossing opwegen tegen de eventuele nadelen. Het accepteren en er iets mee doen, kost tijd en dat vraagt geduld van de omgeving.
In plaats van de confrontatie te zoeken kun je het onderwerp het beste bespreekbaar maken door je in te leven in de situatie van de slechthorende.
Door vragen te stellen als: ‘Wat betekent het voor je als je anderen niet meer verstaat?’ geef je de ander de kans zich te uiten. Zo zal hij of zij zich gaan realiseren dat er negatieve effecten aan de slechthorendheid zitten die om een oplossing vragen.
 
Lees deze ervaringsblog van een meisje over wat haar deed besluiten een hoortoestel te nemen.

Tip 3: Wat moet je bespreken?

Bespreek hoe belangrijk het is om het gehoorverlies aan te pakken om weer volop te kunnen genieten van het leven en mee te kunnen doen aan sociale en recreatieve activiteiten. Leg uit dat je met een hoortest heel snel weet hoe het met je gehoor gesteld is en dat een hooroplossing wordt afgestemd op jouw persoonlijke situatie, activiteiten en wensen.
Ook zijn hoortoestellen technologisch zo verfijnd dat ze comfortabel zitten en nauwelijks zichtbaar zijn als je ze draagt.
 
In deze blog vertelt een jonge vrouw wat haar deed besluiten een hoortoestel te nemen.

Tip 4: Wat zijn de vervolgstappen?

Stel voor om samen een afspraak te maken voor een gratis hoortest bij de audicien en bied aan om ook bij vervolgafspraken als communicatiepartner mee te gaan. Nog laagdrempeliger zijn de Gratis Hoortestdagen waar je zonder afspraak naartoe kunt. Schoonenberg raadt dat van harte aan. We hebben zelfs een speciaal begeleidingsprogramma, HoorSupport®, om mensen te helpen bij het kiezen en wennen aan de hooroplossing die het beste bij hen past.

‘Ik kan me voorstellen dat mensen er tegenop zien om een hoorapparaat te nemen. Bij Schoonenberg nemen ze je stapje voor stapje mee. Elk probleempje waar je mee komt nemen ze serieus en lossen ze voor je op.’

De HoorSupport aanpak

Tip 5: Hoe ziet de rest van het vervolgtraject eruit?

Meteen nadat de hoortest bij Schoonenberg gedaan is, bespreken we de persoonlijke uitslag met behulp van het Audiogram met jullie beiden. Aan de hand van de persoonlijke situatie en wensen van jouw partner (moeder, vader, vriend, vriendin of kind) maken we daarna de keuze om een volgende afspraak in te plannen om een voorselectie te maken uit 3 hoortoestellen die het meest geschikt zijn. Deze kunnen daarna mee naar huis om ze daar in verschillende situaties uit te proberen.
Tijdens deze proefperiode zorgen wij voor persoonlijke begeleiding. Onze HoorSupport® begeleiding gaat door tot zes maanden na aankoop van de hoortoestellen. En vergeet niet, alles is vrijblijvend!
 
‘Het HoorSupport plan heeft me vaste grond onder de voeten gegeven, bevestiging: je bent niet gek of invalide, je bent volwaardig lid van de maatschappij.’