Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!
Gehoorapparaten zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Voor elk soort gehoorverlies en van veel verschillende merken. Vind hier jouw ideale hoortoestel!

Wat is een gehoorapparaat?

Een gehoorapparaat of hoortoestel is een kleine geluidsversterker, die je beter laat horen als je gehoorverlies hebt. Je draagt een hoortoestel in of achter je oor. Natuurlijk is de techniek om geluiden te versterken onmisbaar bij een hoortoestel. Maar tegenwoordig doen hoortoestellen met de nieuwste digitale technologie meer dan alleen maar versterken. Zo worden ze individueel afgesteld op je gehoorverlies en persoonlijke behoeften. Ze hebben automatische programma's voor iedere omgeving en luistersituatie. Ze kunnen spraak versterken en storende omgevingsgeluiden dempen. En met sommige hoortoestellen kun je via bluetooth verbinding handsfree bellen en naar je favoriete muziek luisteren. Bovendien worden hoortoestellen steeds kleiner en discreter, zodat ze niet of nauwelijks opvallen!

Hoe werkt een gehoorapparaat?

Altijd al willen weten hoe zo’n minuscuul hoortoestel werkt en ervoor zorgt dat mensen beter kunnen horen? We leggen het je graag uit, want de huidige technologie is indrukwekkend. Tegenwoordig zijn hoortoestellen eigenlijk minicomputers met binnenin de nieuwste technologie. Alle (digitale) hoortoestellen hebben drie hoofdonderdelen: een microfoon, processor en luidspreker. Enkele tips die kunnen helpen om de hoortest voor te bereiden:
  • De microfoon pikt geluiden (akoestische signalen) uit de omgeving op en stuurt ze door naar de processor.
  • Deze geluiden worden vervolgens naar de processor gestuurd die in een chip bevat
  • Wanneer de chip in de processor geluiden registreert, zet hij ze om in digitale signalen. De chip is zo ontworpen dat hij soorten klanken en hard en zacht geluid van elkaar kan onderscheiden. Ook spraakherkenning makt deel uit van de recente technologie. Dat maakt het mogelijk om spraakgeluiden te versterken, terwijl lawaai en rumoer onderdrukt worden.
  • De luidspreker stuurt digitale signalen door naar de gehoorgang waar het geluid binnen komt.

Vind het juiste hoortoestel

De verschillende modellen van hoortoestellen ontdek je hier.
De Phonak Lyric, het onzichtbare hoortoestel
Phonak Lyric
De contactlens voor je oor
Een Phonak hoortoestel
Luidspreker-in-het-oor hoortoestel (LIHO/RIC)
De Phonak Vitro-M Black
In-het-oor Hoortoestellen (IHO)
De meest discrete optie
Een achter-het-oor hoortoestel
Achter-het-oor hoortoestellen (AHO/BTE)
Geschikt voor elk gehoorverlies
Customer journey mild gehoorverlies
Customer journey Matig gehoorverlies
Customer journey Ernstig gehoorverlies
Customer journey Zeer ernstig gehoorverlies
Een hooroplossing is maatwerk. Daarom hebben wij het meest uitgebreide assortiment aan gehoorapparaten van Nederland. Allereerst verdiepen we ons in jouw persoonlijke situatie en testen je gehoor uitgebreid. Daarna selecteren we minimaal 3 gehoortoestellen die het beste bij jou passen. Je kunt een gehoortoestel op proef mee naar huis nemen om het in verschillende situaties uit te proberen, zonder eraan vast te zitten. We nemen de tijd en begeleiden je bij het vinden van het gehoorapparaat dat het beste bij jou past.
 

Hoortoestellen in 5 verschillende typen 

Bovendien worden gehoorapparaten ook steeds duurzamer, doordat ze gebruik maken van batterijen die lang meegaan of herlaadbaar zijn.  

1. Achter het oor (AHO) gehoorapparaat 

AHO-toestellen zitten achter of bovenop de oorschelp met slangetjes, die het geluid naar beneden in de gehoorgang leiden via een op maat gemaakt oorstukje. AHO-toestellen hoeven niet op te vallen, omdat ze in de kleinste maten geleverd kunnen worden. Deze apparaten zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, zodat het bij je haar- of huidskleur past. 
De voor- en nadelen van dit apparaat kun je lezen in Achter-het-oor hoortoestellen (AHO/BTE).
 

2. In het oor (IHO) gehoorapparaat

IHO-toestellen worden in de gehoorgang gedragen en zijn meestal op maat gemaakt. Het apparaat kan diep in de gehoorgang of dichter bij het uitwendig oor worden geplaatst, dit is afhankelijk van je oor.
Meer over deze gehooroplossing kun je lezen in ons artikel In-het-oor Hoortoestellen (IHO).
 

3. Hoortoestellen met een luidspreker in het oor

Hoortoestellen waarbij je een luidspreker in je oor draagt, zijn de meest populaire hoorapparaten. Deze worden in het oor, vlakbij het trommelvlies geplaatst, waardoor je kunt genieten van natuurlijke en heldere geluiden. Bovendien zijn deze gehoorapparaten nauwelijks zichtbaar. 

Je kunt alle voordelen van deze hoortoestellen lezen op onze pagina Luidspreker-in-het-oor hoortoestel (LIHO/RIC).

4. Onzichtbare hoortoestellen die volledig in het oor worden geplaatst 

Onze nieuwste gehoortoestellen worden volledig in het oorkanaal geplaatst, waardoor ze geheel onzichtbaar zijn. Bovendien zorgen deze apparaten voor een goed geluid en kun je ze dag-en-nacht inhouden. De batterijen hoeven maar eens per 3 maanden vervangen te worden. Kortom: optimaal hoorplezier zonder zorgen. Lees meer over deze onzichtbare hoortoestellen in ons artikel: Phonak Lyric.

5. CROS-Hoortoestel wanneer je slecht hoort aan één oor

CROS-hoortoestellen zijn geschikt voor mensen die aan één oor heel weinig kunnen horen of eenzijdig doof zijn. Het gehoor kan zo slecht zijn, dat een standaard hoortoestel niet helpt. 

Bij eenzijdige slechthorendheid is achtergrondgeluid een groot probleem. Geluid aan de kant van het slechte oor, wordt beïnvloed door vervorming van hoge frequenties. Hierdoor is het moeilijk om het onderscheid te horen tussen bijvoorbeeld ‘kat’ en ‘bad’. Dit is zelfs nog lastiger in omgevingen zoals een restaurant of een bar, waar veel achtergrondgeluiden zijn. 

Hoortoestellen die speciaal ontworpen zijn voor mensen die aan één oor slecht horen, worden CROS-apparaten genoemd. Met een CROS-systeem draag je hoortoestellen aan beide oren, ook al hoor je met één oor nauwelijks iets. Het geluid dat door het apparaat bij het "slechte oor" wordt opgevangen, wordt direct naar het apparaat bij het "goede oor" gestuurd. Hierdoor kun je heldere en duidelijke geluiden horen die van verschillende kanten komen, zonder dat deze vervormd worden. 

Welk type hoortoestellen voor jou het meest geschikt is, hangt af van jouw persoonlijke situatie, de ruimte in je gehoorgang, de aard van jouw gehoorverlies en jouw budget.

Groot geluid, klein formaat 

Hoortoestellen ontwikkelen zich snel. Zo zijn de nieuwste generatie in-het-oor hoortoestellen zo klein dat niemand ze ziet en je het ook niet merkt. Behalve natuurlijk, wat je hoort is duidelijker. Dankzij alle innovaties worden ze steeds slimmer en bieden ze extra luisterplezier. Maar zelfs onze achter-het-oor  hoortoestellen zijn nu zo klein dat ze nauwelijks zichtbaar zijn.

Benieuwd of een onzichtbaar hoortoestel iets voor jou is? Ontdek het zelf!
 


Gehoorapparaat categorieën

De zorgverzekeraars maken onderscheid tussen 5 categorieën gehoorverlies, van eenvoudig (categorie 1) tot complex gehoorverlies (categorie 5). Een gehoorapparaat van categorie één vormt de meest eenvoudige hooroplossing, en categorie 5 gehoorapparaten zijn juist meer complexe hooroplossingen. Op basis van de uitslag van een gehoortest en een ingevulde vragenlijst (Hoorprotocol) wordt bepaald uit welke categorie hoortoestellen je een vergoeding krijgt van jouw zorgverzekeraar en kijkt de audicien naar een passende hooroplossing uit deze categorie. Je kunt 2 of 3 oplossing uitproberen. Goed om te weten: Schoonenberg heeft afspraken met alle zorgverzekeraars, zodat je altijd aanspraak kunt maken op een vergoeding voor een hoortoestel in de categorie waarin je bent ingedeeld. Wil je een hoortoestel uit een hogere categorie? Dit zijn vaak de innovatieve hoortoestellen met de meest geavanceerde functionaliteiten. Dan word je hoortoestel door de meeste zorgverzekeraars helaas niet altijd vergoed. Eventueel kun je wel gebruik maken van belastingaftrek. Bekijk dit in jouw polisvoorwaarden.
Vind een winkel bij jou in de buurt


Wat zijn achter-het-oor hoortoestellen (AHO/BTE)?

AHO betekent Achter Het Oor, in het Engels: Behind The Ear (BTE).

Zoals de naam het zegt, draag je deze hoortoestellen achter het oor, net boven je oorschelp. De microfoon en de luidspreker zitten in de behuizing van het toestel. Via een elleboogje en een klein kunststof slangetje wordt het geluid naar een oorstukje geleid. Zo wordt het geluid doorgegeven naar het trommelvlies.
Vorm van AHO-toestellen

Achter-het-oor hoortoestellen zijn klein, verfijnd en heel onopvallend. De behuizingen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en zijn water-, zweet- en stofafstotend.
Een voorbeeld van een AHO-toestel
Onderdelen van een AHO-hoortoestel
Alle hoorapparaten hebben dezelfde onderdelen. Bij achter-het-oor hoortoestellen zijn dat:
  • Microfoon – pikt het geluid op en zet dit om in elektrische signalen
  • Versterker – verhoogt de sterkte van de microfoonsignalen en filtert onbelangrijke geluiden weg
  • Luidspreker – zet elektrische in akoestische signalen om
  • Spraakprocessor – past de signalen aan de individuele behoeften van de drager aan
  • Volumregelaar
  • Elleboogje – Verbindingsstuk tussen hoorapparaat en de tube
  • Audio-ingang – voor connectie met externe apparaten

Meer informatie over AHO hoortoestellen

Batterij of accu (bij oplaadbare systemen)
De verbinding van het hoorapparaat naar het oor verloopt via een tube, die in een oorstukje eindigt. Een variant van het klassieke AHO-hoorapparaat is het RIC-model (RIC = Receiver-in-Canal), waarbij de luidspreker zich in het oor bevindt en zo het geluid direct naar het trommelvlies leidt.

Batterijen voor hoortoestellen

Andere modellen van AHO-hoorapparaten

RIC = Receiver-in-Canal

De kleinste AHO-modellen (achter-het-oor modellen) zijn van externe luidsprekers voorzien en bieden meestal ook draadloze functionaliteiten.

Micro-achter-het-oor modellen

Deze gehoorapparaten zijn kleiner dan normale AHO-modellen en beschikbaar voor lichte tot zware slechthorendheid. Zij kunnen comfortabel achter het oor worden gedragen en zijn in vele kleuren en vormen verkrijgbaar.

Wat zijn in-het-oor hoortoestellen (IHO/ITE)?

IHO betekent In Het Oor, in het Engels: In The Ear (ITE).

Deze hoortoestellen zitten min of meer in het oor. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:
  • Oorschelptoestellen (conchatoestellen), die in de oorschelp (= concha) zitten.
  • Gehoorgangtoestellen die dieper in de gehoorgang zitten.
  • Modellen die volledig in het oor verdwijnen: CIC-toestellen (Completely-In-Canal; vrij vertaald: volledig in het kanaal).
Onderdelen van IHO-toestellen
Alle onderdelen van intra-toestellen bevinden zich in een klein omhulsel of schaaltje. Dat wordt, net als een oordop, in het oor geschoven. De volumeregeling en programmakeuze lopen via een afstandsbediening. Sommige modellen kunnen ook draadloos verbinding maken met je smartphone of tv.

Voordelen van IHO-toestellen

  • Klein en daardoor nauwelijks zichtbaar voor anderen (vooral CIC- en IIC-toestellen)
  • Handig voor brildragers
  • Aangenaam bij het sporten 
  • De natuurlijke akoestiek van de oorschelp blijft behouden, wat een natuurlijke klank garandeert

Nadelen van IHO-toestellen

  • Alleen geschikt bij een matig of gemiddeld gehoorverlies
  • Niet voor iedereen geschikt: afhankelijk van de grootte van de gehoorgang
  • Duurder
  • Kleine batterij, dus vaker batterijwissels
  • Audio-aansluiting via een audioschoen kan niet omwille van plaatsredenen en een T-spoel kan alleen in concha-modellen

ITE = In-the-Ear

Het toestel vult de hele oorschelp (concha). Het zijn de grootste van de in-het-oor modellen. Daardoor is er plaats voor een grotere batterij (en dus een langere batterijduur) en is het toestel makkelijk te bedienen. Voor zwaardere gehoorverliezen is er een Power-uitvoering mogelijk.

ITC = In-the-Canal

Een klein en onopvallend in-het-oor model. De oorschelp blijft vrij omdat dit hoorapparaat vooraan in de gehoorgang zit.

CIC = Completely-in-the-Canal

Zit helemaal in de gehoorgang en is daardoor van buitenaf praktisch onzichtbaar. Deze apparaten hebben vaak een nylon trekkoordje om ze uit te nemen.

Meer informatie over in het oor toestellen

Voordelen van het dragen van een hoortoestel

Als je gehoorverlies hebt, zal een hoortoestel je leven behoorlijk veranderen en verbeteren. We zetten een aantal voordelen voor je op een rij:
  • Je hoeft mensen niet meer te vragen om te herhalen wat ze zeggen of luider te spreken.
  • Je praat zelf minder luid en hoeft de te televisie of radio niet meer te hard te zetten.
  • Je kunt weer moeiteloos deelnemen aan gesprekken en andere mensen zullen je ook beter verstaan.
  • Je voelt geen stress en ongemak veroorzaakt door slecht horen en je voelt je minder moe
  • Je hebt meer zelfvertrouwen, want je voelt je niet langer onzeker door je gehoorverlies

Wat zijn de kosten van een gehoorapparaat?

De kosten van een hoortoestel zijn afhankelijk van jouw gehoorverlies, jouw zorgverzekeraar, hoe je verzekerd bent en welke categorie hoortoestel je aanschaft. De vergoeding van jouw zorgverzekeraar is doorgaans 75% bij volwassenen. De overige 25% kan door de aanvullende zorgverzekering vergoed worden. Dit is echter afhankelijk van jouw aanvullende verzekering. Heb je geen aanvullende zorgverzekering? Dan moet je 25% van de aanschafkosten zelf betalen.

Lees meer over de kosten

Wordt een gehoorapparaat vergoed?

De zorgverzekeraars maken onderscheid tussen 5 categorieën gehoorverlies, van eenvoudig (categorie 1) tot complex gehoorverlies (categorie 5). De zorgverzekeraar vergoedt op basis van de categorie waarin jij wordt ingedeeld en dat hangt af van de uitkomst van de hoortest en jouw persoonlijke wensen. De vergoeding van jouw zorgverzekeraar is doorgaans 75% bij volwassenen. Je betaalt zelf de wettelijke eigen bijdrage van 25% én een eigen risico. De overige 25% kan door de aanvullende zorgverzekering vergoed worden. Dit is echter afhankelijk van de soort aanvullende verzekering die je hebt. Heb je geen aanvullende zorgverzekering? Dan moet je 25% van de aanschafkosten zelf betalen.

Lees meer over vergoedingen

Nieuwste generatie hoortoestellen

Bij Schoonenberg vind je de nieuwste hoortoestel innovaties. Deze zijn bijzonder comfortabel doordat ze een zeer genuanceerde en natuurlijke weergave van geluid en klank hebben.  Ook houden de nieuwste technieken steeds beter rekening met je persoonlijke levensstijl en voorkeuren. Deze hoortoestellen zorgen ervoor dat geluid bij je binnenkomt op de manier die bij je past. Ben je energiek en vlieg je door de dag? Dan moeten je hoortoestellen snel kunnen reageren. Doe je het liever wat rustiger aan, dan heeft dit minder prioriteit. Daarnaast zorgen deze hoortoestellen ervoor dat het verstaan van spraak steeds beter wordt, zelfs in lastige en snel wisselende luistersituaties. Denk aan een goed gesprek met vrienden in een rumoerig café. Dat vraagt een groot bereik, razendsnelle verwerking én volledige samenwerking van beide hoortoestellen. De nieuwste hoortoestellen en technieken maken dit mogelijk! En natuurlijk wil het oog ook wat. Onze collectie met de nieuwste hoortoestellen biedt verschillende mogelijkheden in vormgeving en kleur.
De Phonak Marvel met een Bluetooth visual

Bluetooth hoortoestellen

Dankzij bluetooth technologie kunnen we tegenwoordig hoortoestellen gemakkelijk verbinden met televisie, smartphone of andere geluidssystemen met streaming mogelijkheid. Er zijn hoortoestellen die rechtstreeks verbonden kunnen worden met een apparaat dat over bluetooth beschikt, zoals een televisie, smartphone of autoradio. Andere hoortoestellen kunnen ook verbonden worden met apparaten die over bluetooth beschikken, alleen niet rechtstreeks. Via een streamer kun je je hoortoestel ook verbinden met tv- en audio-oplossingen.
 
Bekijk de bluetooth hoortoestellen
drie vrouwen aan een tafel

Hoelang gaat een hoortoestel mee?

Hoe lang je kunt genieten van je hoortoestel, hangt af van het type hoortoestel, het gebruik, het onderhoud en de status van je gehoorverlies. Ieder gehoorapparaat heeft dus een andere levensduur. Gemiddeld gaat een gehoorapparaat minimaal vijf jaar mee. Een hoortoestel goed onderhouden is hierbij wel van belang. Zie hier onze tips voor het goed onderhouden en reinigen van een hoortoestel:

Hoortoestel reinigen

Hoe schaf je een gehoorapparaat aan?

Ieder gehoorverlies is anders en vraagt om maatwerk. Daarom nodigen we je graag uit in één van onze winkels voor een hoortest. Daarnaast zal de audicien in een persoonlijk gesprek zich verdiepen in jouw persoonlijke situatie, jouw activiteiten en jouw wensen. Op basis hiervan ben je verzekerd van het beste persoonlijke advies. Maak daarom een afspraak met een audicien in één van onze winkels. De audicien vertelt je graag meer over alle mogelijkheden.
AudioNova DX10
AudioNova Hoortoestellen
De AudioNova T
Marvel 2.0
Ontdek de Phonak Lyric
AudioNova Accessoires
Marvel Technologie & Connectiviteit
AudioNova DX
Marvel producten
Phonak Virto B-Titanium
AudioNova B
AudioNova V
Phonak Hoortoestellen
AudioNova Hoortoestellen
Nieuwste hoortoestellen
De Phonak Marvel Lijn
Soorten hoorapparaten
Onze merken
Onzichtbare hoortoestellen
Phonak Audéo Paradise
Phonak Lyric
Waterdicht hoortoestel
CROS-hoortoestellen
Hoortoestel kopen?
Oplaadbare hoortoestellen