Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Een decibel, die wordt afgekort als dB(A), is een maateenheid die aangeeft hoe hard geluid is. Alle mensen kunnen in principe geluiden horen tussen 0 en 120 decibel. Als we het hebben over 0 decibel betekent dit niet dat er dan geen geluid is, alleen kunnen wij mensen het geluid niet horen omdat het onder onze gehoordrempel komt. Als het volume van het geluid toeneemt, neemt ook automatisch het aantal decibellen toe.

Wat is geluid en wat zijn decibellen?

Geluid ontstaat door verandering van luchtdruk. Deze verandering veroorzaakt trillingen in de lucht die door het gehoororgaan wordt waargenomen en door onze hersenen omgezet in betekenisvolle informatie. Onze hersenen laten ons dus weten wat we horen en waar het geluid vandaan komt.

Geluidsgolven bewegen zich op een bepaalde frequentie voort. Wanneer een geluidstrilling het trommelvlies bereikt, past dit vlies zich aan door te trillen op dezelfde frequentie. Hoe hard een geluid is, wordt aangeduid met decibellen (dB).

Mensen kunnen in principe geluiden horen tussen 0 en 180 decibel. Als we het hebben over 0 decibel betekent dit niet dat er geen geluid is. Wij kunnen het geluid dan niet horen omdat het onder onze gehoordrempel komt. Als het volume van het geluid toeneemt, neemt ook automatisch het aantal decibellen toe.


Hoeveel decibel heeft hard geluid?


Als je continu aan hard geluid blootgesteld wordt, is het risico op permanente gehoorschade zeer groot.

Van plotselinge geluiden met 140 decibel kun je bijna meteen doof worden. In tabel kun je zien hoeveel decibel een bepaald geluid heeft:

Online Tinnitus Informatiesessie

Meld je aan voor de online tinnitus informatiesessie.


Hoe kun je jezelf tegen hard geluid beschermen?

Het geluid van een gemiddelde deurbel is ongeveer 80 decibel, op een gemiddeld festival zit je ruim boven de 100 decibel en een straaljager produceert minstens 130 decibel. Als je te lang in een ruimte of omgeving bent waarvan je het vermoeden hebt dat er wel flink wat decibellen om je oren vliegen, gebruik dan zeker goede oordoppen.


De ProActiv oordoppen

Bij Schoonenberg kun je kiezen uit verschillende soorten oordoppen. We hebben universele oordoppen van ProActiv. Dit zijn oordoppen die je incidenteel kunt gebruiken.

Bekijk universele oordoppen

Daarnaast bieden we gehoorbescherming op maat van ProActiv: oordoppen die op maat worden gemaakt en in verschillende situaties de optimale bescherming bieden.


Oordopjes op maat

Onze oordopjes op maat sluiten het oor volledig af en dempen schadelijke frequenties die het gehoorschade veroorzaken. Je kunt met deze oordopjes nog steeds genieten van geluid, zoals muziek of gesprekken, maar je voorkomt hiermee mogelijke gehoorbeschadiging als de volumes te hoog zijn.
 
Bekijk oordoppen op maat


Universele oordoppen voor verschillende activiteiten

Steeds meer (jonge) mensen zijn zich ervan bewust dat door de blootstelling aan harde geluiden gehoorbeschadiging kan ontstaan. Als je in contact komt met geluid boven de 80dB is dit al schadelijk voor je gehoor. Een simpele grasmaaier zit al boven dit volume en in discotheken, tijdens concerten en festivals wordt een geluidsniveau van 110dB eenvoudig gehaald. Er zijn echter nog veel meer situaties waarbij gehoorbeschadiging kan optreden, zoals bij het rijden op een motor of in een open cabrio: het geluid kan daarbij al oplopen tot 95dB.

Bij Schoonenberg hebben we verschillende universele oordoppen van ProActiv. Ze zorgen ervoor dat je in allerlei situaties een goede basis- gehoorbescherming hebt tegen een zeer voordelige prijs. Zo kun je oordoppen krijgen speciaal voor motorrijden, concerten, lawaaierige werkomgevingen, buitensporten en nog veel meer. Lees hier meer over oordoppen voor verschillende activiteiten.

Hoe kun je de oren van je kind beschermen tegen harde geluiden?

Universele oordoppen voor verschillende activiteiten
Jonge kinderen vinden het fijn om een koptelefoon te gebruiken voor de televisie. Volgens KNO-artsen zijn er steeds meer jonge kinderen die kampen met een beschadigd gehoor. Bij oudere kinderen zijn de oortjes van mobiele telefoons, tablets en spelconsoles grote boosdoeners.

Wil je met je kind naar een evenement waar veel lawaai is, dan kun je met gehoorbeschermers voor kinderen gehoorschade voorkomen.

Bij Schoonenberg kun je terecht voor verschillende gehoorbeschermers die de oren tegen hard geluid en veel decibellen beschermen. Zo kun je kiezen uit oordopjes die in de gehoorgang van het kind worden ingebracht, oorkappen die de oren van je kind bedekken als een hoofdtelefoon of zwemdopjes wanneer je kind veel in het water speelt.

Bekijk gehoorbescherming voor kinderen