0900 600 7008

Een decibel, die wordt afgekort als dB(A), is een maateenheid die aangeeft hoe hard geluid is. Alle mensen kunnen in principe geluiden horen tussen 0 en 120 decibel. Als we het hebben over 0 decibel betekent dit niet dat er dan geen geluid is, alleen kunnen wij mensen het geluid niet horen omdat het onder onze gehoordrempel komt. Als het volume van het geluid toeneemt, neemt ook automatisch het aantal decibellen toe.

Hoe hard klinkt een decibel?

Voorbeelden van verschillende geluidssterktes en bijbehorende situaties
140 decibel en meer kan een mens wel horen, maar is zeer pijnlijk voor onze oren; je wordt bijna meteen doof. Als je aan sterk geluid blootgesteld wordt, is het risico op permanente gehoorschade zeer groot. In de onderstaande tabel staan voorbeelden van verschillende geluidssterktes en bijbehorende situaties. Hoe hard zijn geluiden nu eigenlijk, gemeten in decibellen?

Hoe kan ik mijzelf hiertegen beschermen?

De ProActiv oordoppen
De tabel hierboven geeft een goed idee over de verschillende geluidsniveaus die er bestaan. Het geluid van een gemiddelde deurbel is ongeveer 80 decibel, op een gemiddeld festival zit je ruim boven de 100 decibel en een straaljager produceert maar liefst 130 decibel. Als je te lang in een ruimte of omgeving bent waarvan je het vermoeden hebt dat er wel flink wat decibellen om je oren vliegen, gebruik dan zeker goede oordoppen!

Bij Schoonenberg kun je kiezen uit verschillende soorten oordoppen. We hebben universele oordoppen van ProActiv. Dit zijn oordoppen die je voornamelijk incidenteel kunt gebruiken. Daarnaast bieden we gehoorbescherming op maat van ProActiv: oordoppen die op maat worden gemaakt en in verschillende situaties de optimale bescherming bieden.

Producten op maat

Onze oordopjes op maat sluiten het oor volledig af en dempen schadelijke frequenties die het eerst gehoorschade veroorzaken. Je kunt met deze oordopjes nog steeds genieten van geluid, zoals muziek of gesprekken, maar je voorkomt hiermee mogelijke gehoorbeschadiging als de volumes te hoog zijn.

Universele producten

Universele oordoppen voor verschillende activiteiten
Steeds meer (jonge) mensen zijn zich ervan bewust dat door de blootstelling aan harde geluiden gehoorbeschadiging kan ontstaan. Als je in contact komt met geluid boven de 80dB is dit al schadelijk voor je gehoor. Een simpele grasmaaier zit al boven dit volume en in discotheken, tijdens concerten en festivals wordt een geluidsniveau van 110dB eenvoudig gehaald. Er zijn echter nog veel meer situaties waarbij gehoorbeschadiging kan optreden, zoals bij het rijden op een motor of in een cabrio: het geruis kan daarbij al oplopen tot 95dB. Bij Schoonenberg hebben we verschillende universele oordoppen van ProActiv. Ze zorgen ervoor dat je in allerlei situaties basis-gehoorbescherming hebt tegen een zeer voordelige prijs.