0900 600 7008
Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Waarom moet ik mijn gehoor beschermen?

Anders dan je ogen, die bliksemsnel kunnen sluiten, kunnen je oren zich niet beschermen tegen lawaai. Je kunt je gehoor niet bewust uitschakelen; het is altijd klaar om geluiden of lawaai op te vangen. Daardoor krijgen de haarcellen in je oren veel te verduren als je ze regelmatig of acuut blootstelt aan lawaai. 

Bekijk hiernaast hoe onze audicien hierover denkt. Hij geeft tekst en uitleg in het RTL 4 programma 'Durf te vragen'.

Waarom moet ik mijn gehoor beschermen met oordoppen?

Sta je bij een concert vaak bij de luidsprekers zonder oordoppen? Of krijg je tijdens je werk vaak veel lawaai over je heen? Dan hebben je oren misschien al schade opgelopen. Muzikanten, festivalgangers en concertbezoekers komen na een optreden vaak thuis met een vervelende piep in hun horen. Gebeurt dit vaak, dan kunnen ze last krijgen van een blijvende piep of ruis.

Als je de signalen van de impact van te harde muziek of lawaai op je oren negeert, begin je vroeg of laat ook minder goed te horen. Of beginnen gewone geluiden hard te klinken en pijn te doen aan je oren. De schade is vaak onomkeerbaar. Voorkomen is dus beter dan niet-te-genezen.

Met gehoorbescherming van Schoonenberg voorkom je dat je gehoorschade oploopt. Omdat iedereen verschillend is en elke situatie anders, hebben we een ruim assortiment gehoorbeschermingsproducten van ProActiv. Van universele oordoppen tot oorkappen voor kinderen en op maat gemaakte oordoppen: we hebben voor elk oor de juiste bescherming.

Neem de bescherming van jouw gehoor serieus om te voorkomen dat je vroeg of laat last krijg van de gevolgen van gehoorschade. Je gehoor is nu eenmaal een kwetsbaar orgaan, waar je voorzichtig mee om dient te gaan. Schoonenberg heeft voor jou altijd een passende oplossing, maak dus snel een afspraak.

Afspraak maken
decibelniveaus waartegen je jezelf moet beschermen met oordopjes

Wat is geluid en wat zijn decibellen?

Hoe hard geluid is, wordt aangegeven met behulp van decibellen, afgekort als dB. Alle mensen kunnen in principe geluiden horen tussen 0 en 120 decibel. Als het volume van het geluid toeneemt, neemt ook automatisch het aantal decibellen toe. 140 decibel en meer kan een mens wel horen, maar is zeer pijnlijk voor onze oren; je wordt bijna meteen doof.



Als je aan sterk geluid blootgesteld wordt, is het risico op permanente gehoorschade zeer groot. In de onderstaande tabel staan voorbeelden van verschillende geluidssterktes en bijbehorende situaties. Hoe hard zijn geluiden nu eigenlijk, gemeten in decibellen?

Hoe werken oordoppen precies?

Oordopjes dempen het geluidsniveau en bieden bescherming doordat ze een vernauwing of verdichting van je gehoorgang creëren. Hierdoor kan er geen of verminderd geluid, wind, lucht en/of water binnenkomen. Geluid is echter nooit helemaal te dempen. Geluidstrillingen laten zich maar deels tegenhouden door oordoppen.

Daarnaast zijn er oordoppen met filters die niet gemaakt zijn om al het geluid te dempen. Voor het geluid van bijvoorbeeld muziek, bouwwerkzaamheden of omgevingslawaai zijn er diverse oordoppen met filters verkrijgbaar.

Welke soorten gehoorbescherming zijn er?

Schoonenberg heeft een grote keuze gehoorbescherming voor elke situatie: 
Universele oordopjes
Universele oordopjes
 
Deze universele oordopjes bestaan uit een huidvriendelijk silicone materiaal. De silicone oordopjes zijn herbruikbaar en makkelijk te reinigen. Bovendien hebben de silicone oordopjes ook een uitgekiende, aangepaste filter (muziek, slapen, vliegen, motorrijden, klussen) waardoor conversaties mogelijk blijven terwijl je de dopjes draagt.


Bekijk de universele oordoppen
Oordoppen op maat (otoplastieken)
Oordoppen op maat (otoplastieken)

Als je regelmatig oordoppen gebruikt,  kun je het beste kiezen voor oordopjes op maat. Om ze te maken neemt de audicien een afdruk van jouw gehoorgang. Die dient als basis voor jouw persoonlijke oordoppen. Daardoor zitten de doppen heel comfortabel. Ze zijn te verkrijgen met verschillende geluidsfilters met een specifieke demping, afhankelijk van de situatie. Er zijn speciale oordopjes voor muzikanten en concertbezoekers, motor- en cabriorijders en zwemmers.

Bekijk oordoppen op maat
Oorkappen
Oorkappen voor kinderen

De oortjes van mobiele telefoons, koptelefoons bij het kijken naar televisie: veel ouders hebben niet door dat hun kind er blijvende gehoorschade door kan krijgen. 1 op de 8 kinderen overkomt dit. Het gehoor van een kind is gevoeliger dan dat van een volwassene. Ook het lawaai dat sportwedstrijden, festivals en vuurwerk produceren, is té luid voor kinderoren. En enorm schadelijk. Oudere kinderen zetten het geluid in hun oortjes of hoofdtelefoon vaak té hard. 

Oorkappen voor kinderen

Heb ik oordoppen nodig?

Het moment waarop je lawaai als storend of onaangenaam ervaart, verschilt van mens tot mens. De pijngrens ligt ongeveer bij 120 decibel, maar ook verkeerslawaai, motorgeronk of een discotheekbezoek met waardes boven 80 dB kunnen al impact hebben. Maar hoeveel is een decibel eigenlijk? De grafiek laat zien hoeveel decibel alledaagse situaties produceren.

Maak snel een afspraak

Wanneer is gehoorbescherming verplicht?

Werk jij op een plek waar je dagelijks wordt blootgesteld aan geluiden harder dan 80 dB? Dan moet je werkgever gehoorbescherming ter beschikking stellen. Boven de 85 dB is een werknemer zelfs verplicht om de gehoorbescherming ook echt te dragen. Afhankelijk van je werksituatie zijn er diverse oordoppen verkrijgbaar. Met de juiste gehoorbescherming wordt het geluid tot een veilig niveau gedempt, terwijl je wel met je collega’s kunt blijven communiceren. Onze audiciens informeren je graag over de oplossing die het beste bij jouw werksituatie past.

Kun je oordoppen wassen?

Het is belangrijk om je oordoppen dagelijks schoon te maken, omdat een afgesloten oor warm en vochtig kan zijn. Bacteriën kunnen zo vrij hun gang gaan en een infectie of een andere reactie veroorzaken. Je vermijdt dit door ze elke dag schoon te maken met lauw water en zeep of gebruik een desinfectiedoekje. Op die manier blijven ze schoon én gaan ze langer mee.

Gehoorbeschadiging door muziek

Onderzoek van de Nationale Hoorstichting onder 130.000 mensen tussen 18 en 36 jaar wijst uit:
  • 93% van de uitgaande jongeren loopt kans op gehoorbeschadiging.
  • 93% van de stappers heeft last van het gehoor na een bezoek aan een club of muziekevenement.
  • Een dag later heeft 38% nog steeds last van een piep, oorsuizen of verminderd gehoor.
Om veilig te kunnen genieten van muziek worden de oordopjes met muziekfilter van Schoonenberg aangeraden. Niet alleen hoor je de muziek dan beter, ook praten met andere mensen wordt aanzienlijk eenvoudiger. 

Meer over oordopjes met muziekfilter

Hoe bescherm ik mijn gehoor het beste?

Als je gehoor achteruitgaat door lawaai voel je daar in het begin niets van, hoewel het onomkeerbaar is. We geven je zeven tips om veel ellende te voorkomen:
Oordopjes
Bescherm je oren tijdens een festival. Oordopjes dempen het geluidsniveau terwijl de geluidskwaliteit hetzelfde blijft. Ook praten met iemand is geen probleem als je oordopjes in hebt. Op maat gemaakte oordopjes zijn de beste keuze. In elke winkel van Schoonenberg kun je terecht voor oordopjes op maat of universele oordopjes. Gebruik je wegwerpdopjes, stop ze dan diep genoeg in het oor. Anders bieden ze geen volledige bescherming.

Bekijk oordoppen
Rust voor je oren
Na blootstelling aan lawaai verdienen je oren rust. De uitwendige haarcellen en het slakkenhuis worden letterlijk omver geblazen bij veel lawaai. Rust en stilte helpen hen weer ‘overeind’ te komen.
Reken in viervoud
Stond je gisteravond 4 uur in lawaai? Zoek daarna 16 uur de stilte op.
Afstand
Mijd luidsprekers op festivals en feesten. Houd voldoende afstand.
Even geen muziek
Ben je op weg naar een concert of kom je er net vandaan? Luister dan even niet naar muziek op je smartphone of autoradio.
Zachter
Gebruik de volumebegrenzer op je smartphone. Zet het volume een tikje zachter dan je gewend bent. Zelfs een klein verschil kan het risico op beschadiging flink verminderen.
Hoofdtelefoon
Gebruik muziek niet om vervelend omgevingsgeluid (zoals geklets of treingeluid) weg te drukken. Kies dan liever een betere hoofdtelefoon.

Twijfel je al langer over je gehoor

Bekijk dan de eerste tekenen van gehoorverlies en wat je hier aan kunt doen of hoe je dit kunt voorkomen. Indien je direct wil weten hoe het met je gehoor gesteld is, kun je eenvoudig onze online hoortest starten. Je weet vervolgens binnen 3 minuten hoe het met je gehoor gesteld is!


Heb je het gevoel dat je niet meer alles verstaat?

Wellicht is een hoortoestel dan een geschikte oplossing. Tegenwoordig hebben we zelfs onzichtbare hoortoestellen en toestellen met de modernste technologieën, zoals de Phonak LyricPhonak Marvel en de Phonak Audeo-B. Zo kunnen deze toestellen ook verbonden worden met je smartphone. Lees hier meer over de allernieuwste technieken, hoorgadgets en de hoortoestellen van de toekomst.

Kom je liever een keer langs bij een van onze winkels bij jou in de buurt? Onze persoonlijke professionele audiciens staan je graag te woord of maak anders direct een afspraak.

Wat zegt de Arbowet?

De Arbowet schrijft voor dat bij een geluidsniveau van:
  • 80dB: een werkgever verplicht is om gehoorbescherming beschikbaar te stellen aan een werknemer bij het werken in een geluidsniveau van 80dB.
  • 83dB: een werknemer maximaal 4 uur zonder gehoorbescherming mag werken. Anders is de kans op gehoorbeschadiging erg groot.
  • 85dB of hoger: een werknemer verplicht is om de gehoorbescherming ook echt te dragen. Dit kunnen gehoorkappen, oordoppen of oordopjes op maat zijn. De werkgever is in dit geval ook verplicht om deze bescherming aan te bieden. 

Meer informatie over gehoorbeschadiging en de Arbowet
Arbowet gehoorbescherming
Oordoppen op maat
Universele gehoorbescherming