Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Kies je een toestel dat buiten de 5 wettelijk vastgestelde categorieën valt, dan kun je geen aanspraak meer maken op een vergoeding van je zorgverzekeraar. Dit is het geval wanneer je een hoortoestel kiest dat in een hogere categorie uitvalt dan de zorgverzekeraar vergoedt, omdat je bijvoorbeeld een hoortoestel met de meest innovatieve gebruikersmogelijkheden wenst. Je kiest dan voor een toestel uit het zogenoemde Vrije Keuze Assortiment. Daarin vallen de nieuwste en technisch meest geavanceerde modellen van Schoonenberg. Voordeel is dat de aanschafkosten van deze toestellen vaak aftrekbaar zijn van de belasting.

Wat is mijn belastingvoordeel?

De topcollectie van Schoonenberg biedt een selectie van de meest geavanceerde toestellen in de nieuwste modellen voor een aantrekkelijke prijs. Bij deze nieuwste generatie hoortoestellen kun je vaak een deel van het aankoopbedrag via de Belastingdienst terugkrijgen.

Hieronder vind je een overzicht van rekenvoorbeelden. Deze rekenvoorbeelden zijn indicatief en gebaseerd op het Belastingplan 2022. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

*Onderstaande prijzen zijn slechts een rekenvoorbeeld en niet gebaseerd op een specifiek hoortoestel. 

 

Rekenvoorbeelden 2022

Rekenvoorbeelden 2023

Belastingvoordeel op hoortoestellen

De zorgverzekeraars maken onderscheid tussen 5 categorieën gehoorverlies, van eenvoudig (categorie 1) tot complex gehoorverlies (categorie 5). Op basis van de uitslag van een gehoortest en een ingevulde vragenlijst (het Hoorprotocol) wordt bepaald uit welke categorie hoortoestellen je een vergoeding krijgt van jouw zorgverzekeraar.

De audicien kijkt vervolgens naar een passende hooroplossing binnen deze categorie. Wil je een hoortoestel uit een hogere categorie? Dan word je hoortoestel door de meeste zorgverzekeraars helaas niet altijd vergoed. Je betaalt je hoortoestel dan (gedeeltelijk) zelf. Deze kosten mag je in sommige gevallen wel aftrekken in jouw belastingaangifte. Je mag het bedrag van de (meer) prijs aftrekken in jouw belastingaangifte. Dit mag alleen als de functionele eisen van dit hoortoestel beter voor je zijn vanwege bijvoorbeeld het draagcomfort of de hoorkwaliteit. Het gaat dan om het deel dat je zelf hebt betaald, omdat je een meerprijs moest betalen.

Kies je een hoortoestel uit een hogere categorie vanwege jouw persoonlijke voorkeur, zoals bijvoorbeeld de kleur, dan zijn de (meer) kosten niet aftrekbaar. Ook de kosten van jouw verplichte eigen bijdrage en verplicht eigen risico mag je niet aftrekken. Kijk hier voor meer informatie over vergoedingen door zorgverzekeraars.  Wil je weten hoe je precies de berekening kunt uitvoeren die de Belastingdienst hanteert bij de belastingaftrek op hoortoestellen?

Bekijk dan deze pagina van de Belastingdienst


Hulp of advies nodig? Kom langs voor een vrijblijvend advies!

Maak direct een afspraak

Hoe werkt de belastingaftrek bij hoortoestellen?

Je kunt de kosten opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte onder medische kosten. Hoeveel je kunt aftrekken van jouw belastingaangifte, hangt onder andere af van je verzamel inkomen.

Wettelijke eigen bijdrage en eigen risico

Gebruik je zorg uit de basisverzekering? Dan geldt een wettelijk eigen risico. Dit verplichte eigen risico bedraagt € 385,-. (in 2022). Daarnaast betaal je zelf een eigen bijdrage van 25% (in 2022) bij het aanschaffen van een hoortoestel. Het kan zijn dat je (een deel) van deze eigen bijdrage vergoed krijgt via je aanvullende verzekering. De zorgverzekeraar vergoedt 75% van de aanschafprijs voor voor een hoortoestel uit categorie 1 t/m 5. Voor een hoortoestel van €1.000,- betaal je dus een eigen bijdrage van €250,-. Van de overgebleven €750,- wordt het (resterende) eigen risico afgetrokken. Je zorgverzekeraar dekt het resterende bedrag.

Zijn de batterijen voor een hoortoestel ook aftrekbaar?

Worden de kosten van de batterijen van jouw hoortoestel niet door jouw zorgverzekering vergoed? En kun je deze kosten aannemelijk maken? Dan mag je ze aftrekken in je belastingaangifte. Kijk hier voor alle relevantie informatie over batterijen voor je hoortoestel.

Het HoorZeker pakket van Schoonenberg biedt zorgeloos 5 jaar gratis batterijen. Mocht je een hoortoestel zonder batterijen willen, kies dan voor oplaadbare hoortoestellen.