Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Het kan zijn dat je zelf (gedeeltelijk) de prijs voor een hoortoestel moet betalen. Dit hangt er vanaf of het hoortoestel buiten de 5 wettelijk vastgestelde categorieën valt. In dat geval kan een deel van de prijs van het gehoorapparaat aftrekbaar zijn. Op deze pagina lees je wanneer een hoortoestel aftrekbaar is en wanneer dit juist wel of juist niet het geval is.

Is een gehoorappaat aftrekbaar in 2024?

Of een gehoorapparaat aftrekbaar is hangt af van een aantal factoren. Bij Schoonenberg kun je terecht voor zowel hoortoestellen die door de zorgverzekeraar worden vergoed die binnen de 5 wettelijk vastgestelde categorieën vallen. Daarnaast kun je bij Schoonenberg terecht voor de meest innovatieve hoortoestellen, welke buiten deze categorieën vallen. Of je aanspraak kan maken op een vergoeding van een zorgverzekeraar hangt hier vanaf. Kies je een hoortoestel dat buiten deze categorieën valt, bijvoorbeeld met de meest innovatieve mogelijkheden, valt deze in het zogenoemde Vrije Keuze Assortiment. De nieuwste en technisch meest geavanceerde modellen van Schoonenberg vallen hierin. Het voordeel is dat de aanschafkosten van deze toestellen vaak aftrekbaar zijn van de belasting.

Kies je een hoortoestel dat buiten deze categorieën valt en dus niet wordt vergoed door jouw zorgverzekering, dan is wellicht een deel van het bedrag van je gehoorapparaat aftrekbaar. Het gaat dan om het deel dat je zelf hebt betaald, omdat je een meerprijs moest betalen. Je mag het bedrag van de meerprijs alleen aftrekken als:
  • De meerprijs is ontstaan, omdat je een duurder hoortoestel wilde hebben.
  • De functionele eisen van dat duurdere hoortoestel waren voor jou beter. Het hoortoestel zit bijvoorbeeld prettiger. Of je hebt minder last van fluittonen met een duurder hoortoestel.
Is de meerprijs ontstaan door jouw persoonlijke voorkeur, zoals bijvoorbeeld de kleur van een hoortoestel? Dan is het bedrag van de meerprijs niet aftrekbaar. De kosten voor het verplichte eigen risico en de verplichte eigen bijdrage van je zorgverzekering mag je niet aftrekken.

Wat is mijn belastingvoordeel?

De topcollectie van Schoonenberg biedt een selectie van de meest geavanceerde toestellen in de nieuwste modellen voor een aantrekkelijke prijs. Bij deze nieuwste generatie hoortoestellen kun je vaak een deel van het aankoopbedrag via de Belastingdienst terugkrijgen.

Hieronder vind je een overzicht van rekenvoorbeelden. Deze rekenvoorbeelden zijn indicatief en gebaseerd op het Belastingplan 2023. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

*Onderstaande prijzen zijn slechts een rekenvoorbeeld en niet gebaseerd op een specifiek hoortoestel. 

 

Rekenvoorbeelden 2023

Rekenvoorbeelden 2024

Belastingvoordeel op hoortoestellen

De zorgverzekeraars maken onderscheid tussen 5 categorieën hoortoestellen, van eenvoudig (categorie 1) tot complex gehoorverlies (categorie 5). Op basis van de uitslag van een gehoortest en een ingevulde vragenlijst (het Hoorvragenlijst) wordt bepaald uit welke categorie hoortoestellen je een vergoeding krijgt van jouw zorgverzekeraar.

De audicien kijkt vervolgens naar een passende hooroplossing binnen deze categorie. Wil je een hoortoestel uit een hogere categorie? Dan wordt je hoortoestel door de meeste zorgverzekeraars helaas niet altijd vergoed. Je betaalt je hoortoestel dan (gedeeltelijk) zelf. Deze kosten mag je in sommige gevallen wel aftrekken in jouw belastingaangifte. Je mag dan het bedrag van de (meer) prijs aftrekken in jouw belastingaangifte. Dit mag alleen als de functionele eisen van dit hoortoestel beter voor je zijn vanwege bijvoorbeeld het draagcomfort of de hoorkwaliteit. Het gaat dan om het deel dat je zelf hebt betaald, omdat je een meerprijs moest betalen.

Kies je een hoortoestel uit een hogere categorie vanwege jouw persoonlijke voorkeur, zoals bijvoorbeeld de kleur, dan zijn de (meer) kosten niet aftrekbaar. Ook de kosten van jouw verplichte eigen bijdrage en verplicht eigen risico mag je niet aftrekken. Kijk hier voor meer informatie over vergoedingen door zorgverzekeraars.  Wil je weten hoe je precies de berekening kunt uitvoeren die de Belastingdienst hanteert bij de belastingaftrek op hoortoestellen? Kijk dan op deze pagina over Gehoorapparaten bij de belastingdienst.

Hulp of advies nodig? Kom langs voor een vrijblijvend advies!

Maak direct een afspraak

Hoe werkt de belastingaftrek bij hoortoestellen?

Hoe weet je of een hoortoestel aftrekbaar is? Je kunt de kosten opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte onder medische kosten. Hoeveel je kunt aftrekken van jouw belastingaangifte, hangt onder andere af van je verzamelinkomen.

Wettelijke eigen bijdrage en eigen risico

Gebruik je zorg uit de basisverzekering? Dan geldt een wettelijk eigen risico. Dit verplichte eigen risico bedraagt € 385,-. (in 2023). Daarnaast betaal je zelf een eigen bijdrage van 25% (in 2023) bij het aanschaffen van een hoortoestel. Het kan zijn dat je (een deel) van deze eigen bijdrage vergoed krijgt via je aanvullende verzekering. De zorgverzekeraar vergoedt 75% van de aanschafprijs voor voor een hoortoestel uit categorie 1 t/m 5. Voor een hoortoestel van €1.000,- betaal je dus een eigen bijdrage van €250,-. Van de overgebleven €750,- wordt het (resterende) eigen risico afgetrokken. Je zorgverzekeraar dekt het resterende bedrag.

Zijn de batterijen voor een hoortoestel ook aftrekbaar?

Worden de kosten van de batterijen van jouw hoortoestel niet door jouw zorgverzekering vergoed? En kun je deze kosten aannemelijk maken? Dan mag je ze aftrekken in je belastingaangifte. Kijk hier voor alle relevantie informatie over batterijen voor je hoortoestel.

Het HoorZeker pakket van Schoonenberg biedt zorgeloos 5 jaar gratis batterijen. Mocht je een hoortoestel zonder batterijen willen, kies dan voor oplaadbare hoortoestellen.

Veelgestelde vragen over belastingaftrek voor gehoorapparaten:

Hoeveel krijg je terug van de aanschaf van een hoorapparaat?

Je kunt de kosten opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte onder zorgkosten. Hoeveel je kunt aftrekken van jouw belastingaangifte hangt onder andere af van je verzamelinkomen.

 

Zijn hoortoestelbatterijen aftrekbaar?

Sommige verzekeraars bieden via een aanvullende verzekering een vergoeding op hoortoestelbatterijen.  Wanneer deze kosten niet worden vergoed, mag je deze aftrekken in jouw belastingaangifte. In dat geval zijn de batterijen van een hoortoestel aftrekbaar. Je moet deze kosten wel aannemelijk kunnen maken.
 

Is een hoortoestel in bruikleen of in operational lease ook aftrekbaar?

Ook betalingen voor bruikleen of de termijnen voor operational lease voor het gebruik van het hoortoestel mag je aftrekken als specifieke zorgkosten in jouw belastingaangifte. Dit mag alleen als als je hiervoor geen vergoeding ontvangt.