Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Moderne hoortoestellen werken met de nieuwste digitale technologie. Ze worden individueel afgesteld op je gehoorverlies en persoonlijke behoeften. Digitale hoortoestellen hebben automatische programma's voor iedere omgeving en luistersituatie. Ze hebben functies die spraak versterken, storende omgevingsgeluiden dempen en galmgeluiden onderdrukken. Daarin lijken ze in niets op hun analoge voorgangers. Hier gaan we dieper in op de evolutie van hoortoestellen en hoe moderne hoortoestellen werken. Bovendien leer je dat hoortoestellen meer doen dan alleen het geluid versterken en je leert hoe je de verstaanbaarheid van spraak en klank nog kunt verbeteren.

Hoe werken hoortoestellen?

Altijd al willen weten hoe een hoortoestel werkt? Moderne hoortoestellen zijn eigenlijk minicomputers met binnenin de nieuwste technologie. Dankzij deze technologie kunnen ze helemaal op jouw persoonlijke behoeften worden afgestemd.
 
Alle hoortoestellen hebben drie hoofdonderdelen: een microfoon, processor en luidspreker. De microfoon pikt geluiden (akoestische signalen) uit de omgeving op en stuurt ze door naar de processor. Zachte geluiden worden door de verwerkingschip geanalyseerd en worden naar de processor gestuurd die de geluiden versterkt. De processor zet de versterkte geluiden om in elektrische signalen. De versterkte geluiden worden naar de luidspreker gestuurd. De luidspreker stuurt de elektrische signalen door naar het oor. Daar komt het geluid binnen. De geluiden worden in het binnenoor in elektrische impulsen omgezet. De elektrische impulsen worden door de hersenen opgepikt en verwekt. Die versterkt de geluiden en zet ze om in elektrische signalen. Daar komt het geluid binnen.

Om het horen met digitale hoortoestellen comfortabel te maken, versterken hoorapparaten alleen de geluiden die écht belangrijk zijn. Alle andere storende geluiden worden gereduceerd. Dit proces verloopt volledig automatisch. Je hoeft dus zelf helemaal niets te doen.
 
Andere extra innovatie functies van hoortoestellen ontdek je hier.
Man kijkt samen met zijn collega naar zijn telefoon

Hoortoestellen doen meer dan alleen versterken

Wanneer je last hebt van gehoorverlies, betekent dit niet alleen dat je alles zachter hoort. Het betekent vooral dat geluiden onduidelijk worden, waardoor luisteren en verstaan lastig worden. Geluiden krijgen een andere toon, klinken schriller of brommender. Sommige geluiden kunnen zelfs onaangenaam worden. Een hoortoestel dat "alleen maar luider" kan, is dus niet genoeg om iemand beter te doen horen.
 
Het juiste volume regelen
Natuurlijk is de techniek om geluidssignalen te versterken onmisbaar bij een hoortoestel. Mensen met gehoorverlies nemen geluiden pas vanaf een bepaald volume waar – die geluiden moeten dus al luider zijn dan bij mensen met een goed gehoor. Maar wanneer simpelweg alle geluiden versterkt worden, zou bijvoorbeeld een politiesirene absoluut niet te verdragen zijn. Daarom meet de audicien bij een hoortest altijd de 'onbehaaglijkheidsdrempel'. Deze drempel geeft aan vanaf welk niveau een geluid onaangenaam wordt. Dat is voor iedereen anders. Bij de meeste normaalhorenden ligt deze waarde rond ongeveer 100 decibel.
 
Stoorgeluid en exacte frequentiegebieden
Naast de algemene geluidssterkte, moeten hoortoestellen specifiek die frequenties versterken die niet meer goed worden gehoord. Digitale hoortoestellen zijn state-of-the-art en kunnen elk gehoorverlies in verschillende frequentiegebieden exact en gericht compenseren.
 
Een echte uitdaging is het uitfilteren van stoorgeluid. Bij conversaties in een druk restaurant is het zelfs voor iemand die normaal hoort niet eenvoudig om zich te concentreren op de stem van zijn of haar gesprekspartner. 
Voor moeilijke of specifieke luistersituaties ‒ bijvoorbeeld in een restaurant of bij het luisteren naar muziek ‒ hebben toestellen verschillende programma's. Ze hebben ook meerdere frequentiekanalen, zodat de geluidsversterking individueel kan worden aangepast.

Andere hoorhulpmiddelen

Veel achter-het-oor-toestellen hebben een T-spoel of inductiespoel. Deze ondersteunt het telefoneren door het spraaksignaal direct aan het oor over te dragen. Zo worden de klankkwaliteit en de verstaanbaarheid van spraak duidelijk verbeterd. Via deze telefoonspoel kan je ook gebruik maken van ringleidingen in vergaderzalen, theaters of kerken. De uiteenzetting wordt dan rechtstreeks op het hoortoestel ontvangen en storende bijgeluiden worden eruit gefilterd.
 
Hoortoestellen met bluetooth kunnen spraak en muziek rechtstreeks van je smartphone of tv naar je hoortoestellen streamen. Daarvoor is meestal een extra apparaatje nodig (een streamer), dat een tussenschakel vormt en de signalen doorgeeft.
 
Er zijn ook apps om je hoortoestel via je smartphone te bedienen en draadloos in te stellen.
 
Meer informatie over de verschillende functies van hoortoestellen vind je hier. Uiteraard tonen wij je graag de nieuwste modellen.Twijfel je of een hoortoestel een oplossing kan zijn, dan is een gratis hoortest een goed idee.

De geschiedenis van het hoortoestel

Nu je weet hoe een hoortoestel werkt, is het interessant om de geschiedenis van het gehoorapparaat toe te lichten. Ooit alleen voorbehouden aan koninklijke afluisteraars, werd het hoortoestel in de afgelopen 200 jaar een gemeengoed. De Engelse koningin Alexandra was in 1901 één van de eersten die een hoortoestel droeg.
Toptechnologie op hoog niveau
Voor heel wat mensen hoort een hoortoestel bij het dagelijks leven, net als een bril of smartphone apps. Een leven zonder deze technische hulpmiddelen is nauwelijks meer voor te stellen. Net als smartphones wordt de nieuwste generatie hoortoestellen steeds efficiënter en kleiner. Zo zorgen de nieuwe modellen van achter-het-oor hoortoestellen en in-het-oor hoortoestellen voor een natuurlijke klank. Deze ontwikkeling lijkt heel snel te zijn, maar gaat terug tot ver in de 17e eeuw.
De eerste hoorapparaten waren onhandig, maar effectief
17e eeuwse hoortoestellen waren eerder onhandige hulpmiddelen. Trechtervormige gehoorbuizen versterkten het geluid al met 20 tot 30 dB. Best effectief dus!
De ontwikkeling van de telefoon
Met de ontwikkeling van de telefoon in de 19e eeuw kwamen elektrische apparaten écht tot wasdom. De technologie bleef echter nog steeds behoorlijk groot en onhandig.
Het eerste draagbare hoortoestel
In 1901 was het zover. Toen vroeg de Amerikaanse ingenieur Miller R. Hutchinson een octrooi aan voor het eerste draagbare hoortoestel. Dit apparaat, hetzelfde als dat van koningin Alexandra van Engeland, was al flink kleiner – maar het woog maar liefst 12 kilo.
Het eerste achter-het-oor hoortoestel
In de jaren '40 van de vorige eeuw waren de afmetingen van hoortoestellen al teruggeschroefd naar die van een pakje sigaretten. Met de introductie van de transistor in de jaren '50 was hun definitieve doorbraak een feit. De basis voor achter-het-oor hoortoestellen was gelegd.
Begin van de digitale hoortoestellen
Tot in de jaren '80 waren achter-het-oor-, en later in-het-oor hoortoestellen, technologisch al vrij vooruitstrevend. Maar toen kreeg de digitale revolutie ook de hoortoestellensector in zijn greep. Ook nu nog worden de toestellen continu verder ontwikkeld om klanken zo natuurlijk en helder mogelijk weer te  geven. Bovendien worden de toestellen steeds kleiner en discreter zodat ze nauwelijks opvallen.