0900 600 7008
Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Vocht en vuil kunnen de microfooningangen, ventilatie kanalen en luidspreker (uitgangen) van je hoortoestel verstoppen. Elke dag het hoortoestel schoonmaken helpt, want zo zorg je voor een optimale geluidsweergave en een langere levensduur van het toestel. Ook verklein je zo de kans op oorontstekingen door ophopend vuil. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het reinigen van hoortoestellen. Het schoonmaken kun je goed zelf doen, maar je bent ook altijd welkom in een van onze winkels. Op deze pagina vind je tips voor het verzorgen van in-het-oor en achter-het-oor hoortoestellen. De Clear reinigingsproducten van Schoonenberg zijn speciaal samengesteld om effectief en vooral ook veilig af te rekenen met kwalijke bacteriën.

Waarop moet ik letten bij het schoonmaken van een gehoorapparaat?

Hoewel hoortoestellen klein en onopvallend zijn, zitten ze boordevol toptechnologie. Daarom moet je ze goed verzorgen. Elke dag het hoortoestel schoonmaken is daarom erg belangrijk. Lijkt je hoortoestel schoon? Ook dan is het reinigen en goed onderhouden ervan erg belangrijk. 

Dit zijn enkele schoonmaaktips:

  • Gebruik een zachte en gladde ondergrond bij het schoonmaken, het verwisselen van batterijen en het aan- en uitzetten van je hoortoestel. Dan is het niet erg als je hoortoestel valt. Op een glad oppervlak vind je kleine onderdelen gemakkelijker terug.
  • Hoortoestellen zijn doorgaans niet waterdicht. Vermijd daarom water en andere vloeistoffen en zorg dat je oren goed droog zijn voordat je de hoortoestellen weer indoet.
  • Als je je oren met een muts beschermt tegen de kou, bescherm je meteen ook je hoortoestellen.
  • Draag je hoortoestellen niet tijdens röntgenbestraling, MRI of CT-scans. 
  • Let op met het gebruik van cosmeticaproducten zoals make-up of haarlak. Draag je hoortoestellen niet wanneer je ze aanbrengt.
 


Een gehoorapparaat schoonmaken

Het is belangrijk om je gehoorappraat elke dag schoon te maken, want zo zorg je voor een optimale geluidsweergave. Daarnaast zorgt het dagelijks reinigen van een hoortoestel voor een langere levensduur van het toestel. Het brede assortiment reinigingsartikelen van AudioNova bevat alle producten die nodig zijn voor het reinigen en drogen van gehoorapparaten en oorstukjes.

Tips om hoortoestel schoon te houden en schoon te maken

Dagelijks je hoortoestel schoonmaken en drogen wordt aanbevolen met bijvoorbeeld een drybox. Neem bij het schoon en droog maken van het toestel ook de losse onderdelen van het apparaat mee. Het is verstandig om het hoortoestel te reinigen boven een droge, zachte doek. Dit voorkomt problemen wanneer het toestel uit je handen glipt. Vermijd het schoonmaken met veel water en agressieve schoonmaakmiddelen, want die kunnen het toestel beschadigen.

 

Achter-het-oor toestellen 

Dagelijks
Reinig en ontsmet je hoortoestellen met de Clear reinigingsdoekjes van Schoonenberg. Hetzelfde effect krijg je door wat Clear reinigingsspray op een zacht doekje te doen. Spray nooit rechtstreeks op het hoortoestel, maar altijd eerst op het doekje.

Zowel het oorstukje, de tube als het hoortoestel kan je met een vochtig doekje schoon wrijven. Gebruik vooral geen water, want dat kan de kwetsbare elektronische onderdelen beschadigen.
 
Wekelijks
Het oorstukje en het buisje van je hoortoestel kunnen verstopt raken door vuil. Daarom raden we aan ze wekelijks te reinigen met de Clear reinigingsset.
Volg daarbij de volgende stappen:
 
1. Maak het oorstukje los van het hoortoestel en leg het samen met een bruistablet een half uur te weken in de reinigingsbeker met water. Spoel het oorstukje daarna af en droog het goed.
2. Plaats de Clear Airball in het buisje van het oorstuk en blaas zo de geluids- en verluchtingskanalen droog.
3. Zet daarna het oorstuk terug op je hoortoestel. Let er op dat het ronde gedeelte van het oorstuk naar je hoortoestel is gericht.
 

 
Om de 3 maanden
We raden je aan om elke drie maanden bij ons langs te komen voor een ‘groot onderhoud’. Daarbij wordt het hoorapparaat opengemaakt en worden alle buisjes en filters vervangen.

RIC- en in-het-oor toestellen

Dagelijks
RIC-en in-het-oor toestellen Dagelijks Reinig en ontsmet je hoortoestellen met de Clear reinigingsdoekjes van Schoonenberg. Hetzelfde effect krijg je door wat Clear reinigingsspray op een zacht doekje te doen. Spray nooit rechtstreeks op het hoortoestel, maar altijd eerst op het doekje. Gebruik vooral geen water, want dat kan de kwetsbare elektronische onderdelen beschadigen.

Als de filter verstopt is
Dan moet hij vervangen worden. Je merkt dat dit nodig is, wanneer het toestel niet goed meer werkt. Sommige mensen moeten de filter elke week vervangen, anderen zelden. Dat is bij iedereen anders.

Het vervangen van de filters gaat makkelijk bij zowel RIC- als in-het-oor toestellen:
1. Met de ene kant van het stokje klik je de oude filter uit het toestel
2. Daarna draai je het stokje om en klik je de nieuwe filter erin



Om de 6 maanden
Kom elk halfjaar langs bij Schoonenberg voor een ‘groot onderhoud’. Dan kijken we je toestel helemaal na en vervangen we wat nodig is. Mensen die liever niet zelf hun filtertjes vervangen, vragen we om iedere drie maanden langs te komen.

Nog meer tips voor het schoonmaken van hoortoestellen

  • Check elke dag of je hoortoestellen vuile plekken vertonen en wrijf ze voorzichtig af met een zachte doek.
  • Gebruik nooit alcohol of andere agressieve schoonmaak- of oplosmiddelen. Ze kunnen de elektronische onderdelen van het gehoorapparaat beschadigen.
  • Gebruik geen scherpe voorwerpen zoals scharen of spelden, maar uitsluitend de speciaal daarvoor ontworpen schoonmaakborsteltjes.
  • Zorg dat je bij het schoonmaken schone en droge handen hebt.

Vervang batterijen en accu's

Hoortoestellen werken alleen met de juiste batterijen. Gebruik dus alleen hoortoestelbatterijen die daarvoor bestemd zijn. De levensduur van een batterij hangt af van het toestel, hoeveel je het draagt en de grootte van de batterij. De meeste batterijen moeten om de week of om de twee weken vervangen worden. Daarom is het handig om altijd een voorraadje batterijen bij de hand te hebben. Bewaar ze op een koele en droge plaats.

Haal het linker en het rechter hoortoestel niet door elkaar. Elke kant is immers aangepast aan dat specifieke oor. Meestal vind je een kleurencode op het hoortoestel: rechts is rood, links is blauw. Als deze markering ontbreekt, kan de audicien hem makkelijk voor je aanbrengen. Wil je meer weten over ondersteuning? Neem dan een kijkje op onze ondersteuningspagina:


  Bekijk ondersteuningspagina

Drogen en bewaren van hoortoestellen

Zorg dat je hoortoestel goed droog is voor je het weer in elkaar zet. Vocht kan makkelijk schade berokkenen of storingen veroorzaken. Als het hoortoestel toch nat wordt, droog het dan niet met een haardroger, radiator of microgolfgoven. De intense hitte kan de plastic onderdelen vervormen en de techniek binnenin beschadigen.
 
Om je hoortoestellen te drogen, gebruik je een peertje of een drybox. Deze koop je in het hoorcentrum. We raden aan je hoortoestel 's nachts te bewaren in een drybox die het elektronisch droogt en reinigt door middel van UV-licht. Let er op dat de batterijkamer open staat en de hoortoestelbatterij is verwijderd.

Je kan ook gebruik maken van een droogbeker waarin je droogtabletten stopt die het vocht absorberen. Ook die zijn te verkrijgen in het hoorcentrum.

Hoortoestellen zijn heel gevoelig voor vocht, straling en hitte. Bewaar ze daarom op een droge en schone plaats. Leg ze niet in de keuken of de badkamer of in de buurt van een radiator en houd ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren.