0900 600 7008

Vocht en vuil kunnen de microfooningangen, ventilatie kanalen en luidspreker (uitgangen) van je hoortoestel verstoppen. Door je gehoorapparaat elke dag schoon te maken, zorg je voor een optimale geluidsweergave en een langere levensduur van het toestel. Ook verklein je zo de kans op oorontstekingen door ophopend vuil. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het reinigen van hoortoestellen. Het schoonmaken kun je goed zelf doen, maar je bent ook altijd welkom in een van onze winkels. Op deze pagina vind je tips voor het verzorgen van in-het-oor en achter-het-oor hoortoestellen. De Clear reinigingsproducten van Schoonenberg zijn speciaal samengesteld om effectief en vooral ook veilig af te rekenen met kwalijke bacteriën.

Clear producten

De hoortoestel reinigingsproductlijn van Clear bevat alle producten die nodig zijn voor het reinigen en drogen van gehoorapparaten en oorstukjes. Alle Clear producten zijn los verkrijgbaar in onze winkels.
 

Clear reinigingsproducten

De Clear-verzorgingset starterset voor hoortoestellen
Clear Starters Set
De Clear Starters Set is een alles-in-één reinigingsset. De set bevat een stoffen tasje, een reinigingsdoos, 5 Clear reinigingsdoekjes, 5 Clear reinigingstabletten, 4 Clear droogcapsules, een Clear Airball, 5ml Clear verzorgingsgel en 30 ml Clear reinigingsspray.
Deze set is ook onderdeel van het HoorZeker Pakket.
De Clear-reinigingstabletten voor hoortoestellen
Clear Reinigingstabletten
Clear Reinigingstabletten (20 stuks per verpakking) zorgen voor een optimale reiniging van het oorstukje.
 
De Clear-reinigingstabletten refill voor hoortoestellen
Clear droogcapsules
Voor het snel laten drogen van gehoorapparaat en oorstukje. 4 stuks in verpakking.
 
De Clear-reinigingsdoekjes
Clear reinigingsdoekjes
In een praktische spender. 90 stuks in verpakking. Deze doekjes zijn ook een onderdeel van het HoorZeker Pakket.
De Clear-reinigingsspray voor hoortoestellen
Clear Reinigingsspray
De Clear Reinigingsspray (30ml) zorgt voor een optimale reiniging van het oorstukje.
De Clear-onderhoud gel voor hoortoestellen
Clear Gel
Clear Gel (5ml tube) reinigt het oorstukje en minimaliseert allergische reacties en huidirritatie.
De Clear-otoflos reinigingsdraden voor hoortoestellen
Clear Flosdraden
Clear Flosdraden (100 stuks per verpakking) zijn gemaakt om hoortoestellen optimaal te reinigen.
De Clear-droogblazer voor hoortoestellen
Clear Airball
De Clear Airball is bedoeld voor het wegblazen van vuil tussen moeilijk bereikbare openingen in oorstukje of hoortoestel.
De PerfectClean Drybox
PerfectClean Drybox
De PerfectClean Drybox ontsmet en droogt je hoortoestel met behulp van UV-C licht. Hoortoestellen zijn weliswaar waterbestendig, maar het zout in transpiratievocht en bijvoorbeeld regen kunnen het apparaat op den duur beschadigen.

Tips om hoortoestel schoon te houden en schoon te maken

Dagelijks je hoortoestel schoonmaken en drogen wordt aanbevolen met bijvoorbeeld een drybox. Neem bij het schoon en droog maken van het toestel ook de losse onderdelen van het apparaat mee. Het is verstandig om het hoortoestel te reinigen boven een droge, zachte doek. Dit voorkomt problemen wanneer het toestel uit je handen glipt. Vermijd het schoonmaken met veel water en agressieve schoonmaakmiddelen, want die kunnen het toestel beschadigen.

 

Achter-het-oor toestellen 

Dagelijks
Reinig en ontsmet je hoortoestellen met de Clear reinigingsdoekjes van Schoonenberg. Hetzelfde effect krijg je door wat Clear reinigingsspray op een zacht doekje te doen. Spray nooit rechtstreeks op het hoortoestel, maar altijd eerst op het doekje.

Zowel het oorstukje, de tube als het hoortoestel kan je met een vochtig doekje schoon wrijven. Gebruik vooral geen water, want dat kan de kwetsbare elektronische onderdelen beschadigen.
 
Wekelijks
Het oorstukje en het buisje van je hoortoestel kunnen verstopt raken door vuil. Daarom raden we aan ze wekelijks te reinigen met de Clear reinigingsset.
Volg daarbij de volgende stappen:
 
1. Maak het oorstukje los van het hoortoestel en leg het samen met een bruistablet een half uur te weken in de reinigingsbeker met water. Spoel het oorstukje daarna af en droog het goed.
2. Plaats de Clear Airball in het buisje van het oorstuk en blaas zo de geluids- en verluchtingskanalen droog.
3. Zet daarna het oorstuk terug op je hoortoestel. Let er op dat het ronde gedeelte van het oorstuk naar je hoortoestel is gericht.


 
Om de 3 maanden
We raden je aan om elke drie maanden bij ons langs te komen voor een ‘groot onderhoud’. Daarbij wordt het hoorapparaat opengemaakt en worden alle buisjes en filters vervangen.

RIC- en in-het-oor toestellen 

Dagelijks
RIC-en in-het-oor toestellen Dagelijks Reinig en ontsmet je hoortoestellen met de Clear reinigingsdoekjes van Schoonenberg. Hetzelfde effect krijg je door wat Clear reinigingsspray op een zacht doekje te doen. Spray nooit rechtstreeks op het hoortoestel, maar altijd eerst op het doekje. Gebruik vooral geen water, want dat kan de kwetsbare elektronische onderdelen beschadigen.

Als de filter verstopt is
Dan moet hij vervangen worden. Je merkt dat dit nodig is, wanneer het toestel niet goed meer werkt. Sommige mensen moeten de filter elke week vervangen, anderen zelden. Dat is bij iedereen anders.

Het vervangen van de filters gaat makkelijk bij zowel RIC- als in-het-oor toestellen:
1. Met de ene kant van het stokje klik je de oude filter uit het toestel
2. Daarna draai je het stokje om en klik je de nieuwe filter erinOm de 6 maanden
Kom elk halfjaar langs bij Schoonenberg voor een ‘groot onderhoud’. Dan kijken we je toestel helemaal na en vervangen we wat nodig is. Mensen die liever niet zelf hun filtertjes vervangen, vragen we om iedere drie maanden langs te komen.

Nog meer tips voor het schoonmaken van hoortoestellen

  • Gebruik nooit alcohol of andere agressieve schoonmaak- of oplosmiddelen. Ze kunnen de elektronische onderdelen van het gehoorapparaat beschadigen.
  • Gebruik geen scherpe voorwerpen zoals scharen of spelden, maar uitsluitend de speciaal daarvoor ontworpen schoonmaakborsteltjes.
  • Zorg dat je bij het schoonmaken schone en droge handen hebt.

Vervang batterijen en accu's

Hoortoestellen werken alleen met de juiste batterijen. Gebruik dus alleen hoortoestelbatterijen die daarvoor bestemd zijn.
 
De levensduur van een batterij hangt af van het toestel, hoeveel je het draagt en de grootte van de batterij. De meeste batterijen moeten om de week of om de twee weken vervangen worden. Daarom is het handig om altijd een voorraadje batterijen bij de hand te hebben. Bewaar ze op een koele en droge plaats.
Haal het linker en het rechter hoortoestel niet door elkaar. Elke kant is immers aangepast aan dat specifieke oor. Meestal vind je een kleurencode op het hoortoestel: rechts is rood, links is blauw. Als deze markering ontbreekt, kan de audicien hem makkelijk voor je aanbrengen.