Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Tinnitus wordt ook wel oorsuizen of breinsuizen genoemd. Er is geen externe geluidsbron in de omgeving aanwezig. Dit kan in een oor, beide oren of in het hoofd worden waargenomen. Veelal horen mensen een piep, fluit, brom, of ruisgeluid. Hoog, laag, gelijkmatig, ritmisch, luid of stil – het geluid in je oor kan in vele vormen opduiken. Er zijn zo'n 200 triggers en risicofactoren die oorsuizen kunnen veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak is (langdurig) blootstellen aan te harde geluiden. Maar ook stress, oorinfecties, hartziekten of een hoge bloeddruk kunnen de oorzaak zijn. Hieronder vertellen we je meer over de oorzaken en symptomen van tinnitus.

Wat is tinnitus?

Als je tinnitus hebt, dan hoor je een geluid dat er eigenlijk niet is. Het is een storend geluid dat alleen jij kunt horen. Het geluid komt dus niet uit je omgeving. Dit geluid in je oor kan in vele vormen opduiken. Zoals een piep, een ruis, een brom of een fluittoon. Soms klinkt het geluid zachter of verdwijnt het even, maar het is ook mogelijk dat je het de hele dag door hoort. Het geluid kan hoog of laag zijn, gelijkmatig of ritmisch, luid of stil…Voor mensen die hieraan lijden is het een constante bron van ergernis en kan het veel impact hebben op het functioneren in het dagelijks leven. 

Tinnitus behandeling

Veel mensen die hinder ondervinden van een piep of een ander geluid in hun oren, gaan op zoek naar een behandeling om van hun klachten af te komen. Dat is natuurlijk niet zo vreemd, want tinnitus kan een flink negatief effect hebben op zowel het lichamelijk als het psychisch welzijn. Tinnitus is niet te genezen, maar er zijn wel behandelingen om het geluid dragelijker te maken.

Lees meer over de behandeling

SilentCloud™ App

Dé app waarmee je beter leert omgaan met tinnitus

Heb je last van tinnitus en wil je hier zelf iets aan doen? Met de unieke SilentCloud-app kun je nu zelf stap voor stap beter met je tinnitusklachten leren omgaan! In je eigen tempo krijg je inzicht in hoe het met je gehoor gesteld is of je eventueel gehoorverlies hebt en je krijgt betrouwbare informatie over tinnitus en praktische tips.

Dus wil je zelf aan de slag? Download dan nu SilentCloud-app en start jouw traject!
 
Download de app gratis:

Symptomen van tinnitus

Belangrijk om weten is dat tinnitus geen ziekte is, maar wel een symptoom. Last van oorsuizen kan in vele vormen opduiken en gaat vaak gepaard met concentratieproblemen, slaapproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn, nekspanningen, angst, gevoelens van wanhoop en boosheid, deprimerende gevoelens en snel geïrriteerd zijn.

Mogelijke oorzaken van tinnitus

Er zijn niet direct wetenschappelijk onderbouwde oorzaken voor tinnitus bekend. Wel is er een aantal duidelijke triggers die kunnen aanzetten tot oorsuizen. Echter is het persoons- en situatie afhankelijk of het oorsuizen ook daadwerkelijk aangewakkerd wordt.
Teveel blootstelling aan luid geluid
Bij veel mensen is het oorsuizen het gevolg van te sterke belasting van het gehoor. Bepaalde geluiden op bouwwerven, vuurwerkknallen of luide muziek kunnen tinnitus veroorzaken. De juiste gehoorbescherming dragen is dus aan te raden, zoals oordoppen op maat welke de beste bescherming aan het gehoor bieden.
Oorinfecties
Middenoorontsteking, ook wel Otitis media genoemd, raakt vaak ontstoken bij verkoudheid vanuit de neus-keelholte. Ook schimmels of bacteriën kunnen deze ontsteking veroorzaken. Mensen met de ziekte van Ménière, een aandoening van het evenwichtsorgaan, hebben vaak last van symptomen als draaiduizeligheid, gehoorverlies in met name de lage tonen en ook oorsuizen.
Hoofd- en nektrauma’s
Tinnitus ten gevolge van. nekklachten wordt ook wel cervicogene somatische tinnitus (CST) genoemd en valt in de categorie subjectieve tinnitus.
Hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk veroorzaakt sneller aderverkalking en daarmee dus ook verminderde doorbloeding van het slakkenhuis. Hierdoor kunnen tinnitusklachten ontstaan. Ook drugs, nicotine, alcohol en cafeïne kunnen een hoge bloeddruk veroorzaken of versterken. Mocht je al een iets verhoogde bloeddruk hebben dan kun je door het gebruik van alcohol, drugs of cafeïne oorsuizen krijgen. Het is extra schadelijk voor de bloedvaten. Veel zout of erg gekruid voedsel kan het fluiten of ruisen ook erger maken. Ook glutamaat zou een invloed hebben, al zijn er daarvoor geen bewijzen.
Gehoorverlies
80% van de mensen met gehoorverlies ervaart tinnitus
Medicatiegebruik (ototoxisch)
Oorsuizingen kunnen een neveneffect van medicatie zijn. Bepaalde pijn- en reumamedicijnen, middelen tegen malaria of antidepressiva kunnen tinnitussymptomen uitlokken. Ook medicijnen tegen hoge bloeddruk, zoals ACE-remmers of bètablockers, kunnen een geluid in het oor veroorzaken.
Emotionele stress (depressie, angst)
Een veelvoorkomende oorzaak van oorsuizen is stress. Fluitende oren zijn een eerste aanwijzing dat het lichaam de spanning niet aankan.
 
Bij gehoorschade zijn de haarcellen in ons binnenoor vaak beschadigd; hierdoor wordt het signaal wat het oor naar binnen gaat misvormd doorgegeven aan de hersenen met incomplete informatie. Het deel van onze hersenen dat verantwoordelijk is voor het gehoor, gaat signalen van het oor verkeerd interpreteren. Er treedt dus miscommunicatie op. Deze miscommunicatie kan oorsuizen met zich meebrengen zonder dat er een externe bron voor dat geluid aanwezig is.

Leer meer over tinnitus tijdens onze gratis informatiesessie

Tijdens onze online informatiesessies vertellen we je graag meer over tinnitus en hoe je hiermee om kunt leren gaan. Ook geven wij jou meer informatie over onze unieke behandelmethodes en hoe wij je verder kunnen helpen.

Dit kun je zelf doen om tinnitus draaglijker te maken

Gezonde levensstijl
Afleiding, ontspanning in je vrije tijd én een gezonde levensstijl kunnen een positieve invloed hebben. Evenwichtige voeding en beweging, weinig alcohol en niet roken kunnen ook hieraan bijdragen.
 
Vermijden van stress
Aangezien de oorzaak bij subjectieve tinnitus vaak niet helemaal duidelijk is, is daar meestal slechts verlichting van de tinnitus mogelijk. Allereerst is het belangrijk om stress te vermijden, omdat stress een van de meest voorkomende oorzaken van tinnitus is en de symptomen nog kan versterken. Het is daarom belangrijk om je eigen triggers te (leren) kennen.

Tinnitus en gehoorverlies

Oorsuizen gaat vaak, zonder dat je het zelf doorhebt, gepaard met gehoorverlies. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 80% van de mensen met tinnitus ook gehoorverlies heeft. We weten dat wanneer we ouder worden ons gehoor ook minder wordt. Het is daarom goed om dit tijdig te signaleren en actie te ondernemen. Doe alvast de online hoortest of maak een afspraak in één van onze winkels.

Online hoortest doen
Bij Schoonenberg ontmoeten we veel klanten die met tinnitus leven. Lees hier het verhaal van Els van Honschoten die tinnitus leerde accepteren.

Els van Honschoten: “Op een gegeven moment ging mijn tinnitus niet meer weg. Ik had altijd een piep in mijn hoofd. Om gek van te worden. Ik zat op de bank en kon eigenlijk niet meer functioneren. Dan ga je nadenken. Wat als dit nou nooit meer weggaat. Hoe moet ik dan werken? Kan ik er dan niet meer op uit? En mijn kinderen en kleinkinderen dan? Ik wist dat ik er iets aan moest doen. Maar wat? Ik wist niet eens of het te behandelen was."

Lees hier haar verhaal

Veel gestelde vragen

Ik heb last van oorsuizen! Wat moet ik doen?
Heb je last van tinnitus aan één of aan beide oren? Raadpleeg dan zo snel mogelijk de huisarts. Een kno-arts kan jouw gehoor vervolgens nauwkeuriger onderzoeken en je meer vertellen over een mogelijke oorzaak of behandeling van tinnitus.
 
Hoelang kan tinnitus blijven?
Oorsuizen kan heel kort de kop opsteken en dan weer verdwijnen, bijvoorbeeld na een luid concert. Maar het kan ook langdurig aanhouden. Dan is sprake van chronische tinnitus. Concreet wordt er een onderscheid gemaakt tussen:

• Tot 3 maanden: acute tinnitus
• 3 tot 12 maanden: subacute tinnitus
• Vanaf 12 maanden: chronische tinnitus
Hoe schadelijk is tinnitus?

Het effect van tinnitus op iemands levenskwaliteit kan heel uiteenlopend zijn. Veel hangt af van hoe iemand het oorsuizen ervaart:

  • Bij gecompenseerde tinnitus merkt de persoon de tinnitus nauwelijks op. Het suizen wordt vaak uitgeschakeld.
  • Gedecompenseerde tinnitus veroorzaakt veel last over een langere periode. Vaak gaat dit gepaard met angst voor verslechtering en sociale isolatie. Bij gedecompenseerde tinnitus kan ook overgevoeligheid voor normale geluiden ontstaan (hyperacusis). 
Is tinnitus te genezen?
Tinnitus is helaas niet te genezen. Het is geen ziekte, maar een fantoomgeluid dat ontstaat in de hersenen doordat haarcellen in het oor beschadigd zijn. Er vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats, maar helaas is er nog geen remedie. Maar er zijn wel behandelingen mogelijk om er beter mee te leren leven. Dat kan in (bijna) alle gevallen.
Wat betekent het woord tinnitus?
Het woord tinnitus stamt af van het Latijnse woord ‘tinnire’ wat rinkelen betekent. Andere benamingen hiervoor zijn oorsuizen of breinsuizen.
Welke verschillende soorten tinnitus zijn er?
Subjectieve tinnitus is van buitenaf niet meetbaar. Daarom kan een arts de precieze oorzaak meestal moeilijk bepalen, wat behandeling nog moeilijker maakt. De oorzaak kan in de verschillende delen van het oor liggen, maar ook in de zenuwen en zelfs in de hersenen. Ook een verstopte gehoorgang kan de boosdoener zijn.
  • In het binnenoor kan tinnitus ontstaan door een knaltrauma, plots gehoorverlies of ouderdomsslechthorendheid. Wetenschappers vermoeden dat na een beschadiging in het binnenoor bepaalde tonen niet meer naar de hersenen worden gestuurd. De hersenen proberen vervolgens die afwezige tonen te compenseren door zelf tonen te creëren. In dit geval hoor je vaak een toon in het oor met het gehoorverlies.
  • In het middenoor kan de oorzaak een defect trommelvlies of een ontsteking zijn.
  • Bij sommige patiënten kan tinnitus tot een gestoorde hersenfunctie worden herleid. In dit geval verdwijnt de tinnitus zelfs niet als de gehoorzenuw wordt doorgesneden. Mogelijke oorzaken zijn hersenvliesontsteking of een tumor in de auditieve hersenen. Soms heeft tinnitus ook psychische oorzaken.
Objectieve tinnitus hangt meestal samen met een andere aandoening, zoals de ziekte van Menière. De tinnitus ontstaat dan in de buurt van het binnenoor en kan door een keel- neus- en oorarts worden gemeten. Als tinnitus een symptoom is van Menière, wordt vaak therapie of een operatieve ingreep voorgesteld.
  • Bij een bloedvatvernauwing in het binnenoor is vaak sprake van een geruis dat synchroon loopt met de polsslag.
  • Bij spierverkrampingen hoor je vaak een klikkend geluid.
  • Tinnitus kan ook gelinkt zijn aan de ademhaling, meestal wanneer de buis van Eustachius (het verbindingsbuisje tussen de keelholte en het oor) niet meer goed sluit.
  • Bij problemen aan het kaakgewricht kunnen botten en kraakbeen op elkaar botsen. In dit geval hoor je knisperende of malende geluiden.
Is tinnitus erfelijk?
In bepaalde families waar gehoorverlies voorkomt, komt tinnitus vaker voor. Er is (nog) geen onderzoek gedaan naar de erfelijkheid van tinnitus.
Kan stress een oorzaak zijn van tinnitus?
Ja dat kan. Door (te) veel stress kan tinnitus ontstaan door het opbouwen van overdruk in het binnenoor. Door de overdruk in het binnenoor treden hier beschadigingen op die de tinnitus veroorzaken.
Zijn er tips om gehoorschade te voorkomen?
Lawaai en herrie hebben vaak een negatieve invloed op tinnitus en kunnen de klachten zelfs doen verergeren. Het is altijd verstandig om overmatig lawaai en herrie te vermijden. Het meest effectief: gebruik gehoorbescherming. Er zijn universele oordopjes met muziekfilter, en op maat gemaakte zgn. otoplastiekjes, die het gehoor beschermen.
Kan ik met tinnitus vliegen?
Dat kan, maar het omgevingslawaai in een vliegtuig kan zeker op langere vliegreizen voor een verergering van tinnitus geven en toenemende vermoeidheid. Het is verstandig oordoppen te gebruiken of een hoofdtelefoon met actieve lawaaidemping.