Er zijn geen wetenschappelijk onderbouwde oorzaken voor tinnitus bekend. Wel zijn er een aantal triggers die kunnen aanzetten tot oorsuizen. Echter is het persoons- en situatie afhankelijk of tinnitus aangewakkerd wordt:
Te veel blootstelling aan luid geluid
Bij veel mensen is tinnitus het gevolg van te sterke belasting van het gehoor. Bepaalde geluiden op bouwwerven, vuurwerkknallen of luide muziek kunnen tinnitus veroorzaken. De juiste
gehoorbescherming dragen is dus aan te raden.
Oorinfecties
Middenoorontsteking, ook wel Otitis media genoemd, raakt vaak ontstoken bij verkoudheid vanuit de neus-keelholte. Ook schimmel of bacteriën kunnen deze ontsteking veroorzaken. Mensen met de ziekte van Ménière hebben vaak last van draaierigheid, gehoorverlies en tinnitus.
Hoofd- en nektrauma’s
Tinnitus t.g.v. nekklachten wordt ook wel cervicogene somatische tinnitus (CST) genoemd en valt inde categorie subjectieve tinnitus.
Hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk veroorzaakt sneller aderverkalking en daarmee dus ook verminderde doorbloeding van het slakkenhuis.Hierdoor kunnen tinnitusklachten ontstaan. Ook drugs, nicotine, alcohol en cafeïne kunnen een hoge bloeddruk veroorzaken of versterken. Mocht je al een iets verhoogde bloeddruk hebben dan kun je door het gebruik van alcohol, drugs of cafeïne oorsuizen krijgen. Het is extra schadelijk voor de bloedvaten. Veel zout of erg gekruid voedsel kan het fluiten of ruisen ook erger maken. Ook glutamaat zou een invloed hebben, al zijn er daarvoor geen bewijzen.
Gehoorverlies
80% van de mensen met gehoorverlies ervaart tinnitus
Medicatiegebruik (ototoxisch)
Oorsuizingen kunnen een neveneffect van medicatie zijn. Bepaalde pijn- en reumamedicijnen, middelen tegen malaria of antidepressiva kunnen tinnitussymptomen uitlokken. Ook medicijnen tegen hoge bloeddruk, zoals ACE-remmers of bètablockers, kunnen een geluid in het oor veroorzaken.
Emotionele stress (depressie, angst)
Een veelvoorkomende oorzaak van oorsuizen is stress. Fluitende oren zijn een eerste aanwijzing dat het lichaam de spanning niet aankan.
Bij gehoorschade zijn de haarcellen in ons binnenoor vaak beschadigd; hierdoor wordt het signaal wat het oor naar binnen gaat misvormd doorgegeven aan de hersenen met incomplete informatie. Het deel van onze hersenen dat verantwoordelijk is voor het gehoor, gaat signalen van het oor verkeerd interpreteren. Er treedt dus miscommunicatie op. Deze miscommunicatie kan het horen van tinnitus met zich meebrengen zonder dat er een externe bron voor dat geluid aanwezig is.
Vaak is het in dit geval zo, dat zodra de gehoorschade wordt verzacht (door bijvoorbeeld een hoortoestel), de tinnitus ook gedempt wordt. Tot slot kan tinnitus ook zijn bron hebben op iedere andere plaats in de auditieve zenuwbanen. Vaak treedt tinnitus samen met overgevoeligheid voor geluid op.