0900 600 7008
Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Tinnitus wordt ook wel fantoomgeluid of oorsuizen genoemd. Als je last hebt van tinnitus, ervaar je een voortdurend aanwezig geluid. Dit kan in de vorm van een piep zijn, maar sommige mensen met tinnitus ervaren een suis of een brom. Deze geluiden ervaar je zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Ons brein is ontzettend bijzonder. Het regelt alles om ons, dag in, dag uit, goed te laten functioneren. Zo heeft het ook een grote invloed op de inname van geluiden; ons brein deelt ieder geluid dat we ervaren in een bepaalde categorie in zodat je de juiste dingen op het juiste moment ervaart. Bij tinnitus is dit helaas niet goed gecategoriseerd, waardoor je er veel last van kunt hebben. Tinnitus is ontzettend vervelend; het heeft vaak een negatieve invloed op het dagelijks leven.

Kenmerkend aan oorsuizen, is dat het geluid er voortdurend is. Zelfs zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Doordat het brein er een grote rol in speelt bij tinnitus, is er helaas nog altijd geen oplossing voor tinnitus. Je brein deelt namelijk alle geluiden die binnenkomen in bepaalde categorieën in. Onbewust oefen je hier invloed op uit. Als je een bepaald geluid voor de eerste keer hoort, dan bepaal je in je onderbewustzijn of het een noodzakelijk geluid is, of het gevaarlijk is als je het geluid niet hoort en hoe belangrijk het geluid is voor het dagelijks functioneren. Is het geluid onbelangrijk? Dan demp je het geluid naar de achtergrond. Maak je het geluid belangrijk omdat het noodzakelijk is het situationeel te horen (bijvoorbeeld het verkeer), dan hoor je dit op de momenten dat je op straat loopt of aan het fietsen bent altijd.
 
Een voorbeeld van een geluid wat je eigenlijk altijd hoort, is je naam. Jouw 'systeem' heeft je naam zó belangrijk gemaakt dat je, ondanks dat je misschien geen onderdeel van het gesprek was en er niet bewust naar geluisterd hebt, je je naam wél hoort als ze die in dat zelfde gesprek laten vallen. Ondanks dat er helaas nog geen oplossingen zijn voor tinnitus, zijn er wel manieren om tinnitus dragelijk te maken. Benieuwd naar deze tinnitus behandeling?

Meer over tinnitus behandeling  

Online Tinnitus Informatiesessie

Meld je aan voor de online tinnitus informatiesessie.

Tinnitus voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, aangezien tinnitus tot op heden niet te genezen is. Om tijdelijke tinnitus en chronische tinnitus te voorkomen is de juiste gehoorbescherming essentieel. Al bij een korte geluidsbelasting kan schade aan het binnenoor ontstaan. Draag dus bij elk concert, festival of klusje de passende oordoppen. 

Meer over gehoorbescherming

Oorzaken van tinnitus
 
Bij oorsuizen als gevolg van stress is het belangrijk de stress te verlichten, of beter, de oorzaak van de stress weg te nemen. Een gezonde levensstijl helpt hierbij. Nicotine, hoge cholosterolwaarden en dehydratatie kunnen de bloedvaten aantasten of verstoppen.

Overgevoeligheid voor geluid

Bij overgevoeligheid voor geluid, ervaar je bepaalde of alle geluiden als vervelend. Er zijn verschillende vormen, waaronder onder andere hyperacusis en misofonie. Bij hyperacusis lijkt het alsof iemand de volumeknop te hard heeft gezet; alles lijkt luider. Bij misofonie wakkeren specifieke geluiden negatieve gevoelens aan. Zo zijn er mensen die niet tegen het geluid van kauwen kunnen.
 
Overgevoeligheid voor geluid heeft vaak een link met tinnitus, maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn.

Meer informatie over misofonie & hyperacusis
 

Behandeling

Hoor je plotseling gefluit, geruis of gepiep in je oren? Geen paniek! In de meeste gevallen verdwijnt het na een tijdje weer. Houdt de tinnitus aan? Dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen – hoe eerder, hoe beter. Alleen zo kan de juiste tinnitus behandeling worden gevonden. Voor chronische tinnitus of acute tinnitus bestaan verschillende therapieën. Benieuwd naar hoe en of tinnitus behandeld kan worden?

Meer over tinnitus behandelen
 

Maak hier een afspraak

We helpen je graag verder!

Let op: gebruik dit formulier NIET om je aan te melden voor de tinnitus informatiedag.

Aanhef*

Reden afspraak:*


Ik heb de Privacy Policy gelezen en begrijp de inhoud.*

Ja, ik wil de Schoonenberg nieuwsbrief ontvangen