Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben en in verschillende verschijningsvormen voorkomen. (Langdurige) blootstelling aan hard geluid is de bekendste boosdoener. Maar ook stress of oorinfecties kunnen de oorzaak zijn. We vertellen je graag meer over de verschillende oorzaken en symptomen van tinnitus.

Veelvoorkomende symptomen

Last van oorsuizen kan in vele vormen opduiken en gaat vaak gepaard met: 
  • Concentratieproblemen
  • Slaapproblemen
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Nekspanningen
  • Angst
  • Gevoelens van wanhoop en boosheid
  • Deprimerende gevoelens
  • Snel geïrriteerd zijn

Waar komt tinnitus eigenlijk vandaan?

Veelvoorkomende oorzaken
Er zijn geen wetenschappelijk onderbouwde oorzaken voor tinnitus bekend. Wel is er een aantal duidelijke triggers die kunnen aanzetten tot oorsuizen. Echter is het persoons- en situatie afhankelijk of het oorsuizen ook daadwerkelijk aangewakkerd wordt.
(Teveel) blootstelling aan luid geluid
Bij veel mensen is het oorsuizen het gevolg van te sterke belasting van het gehoor. Bepaalde geluiden zoals vuurwerkknallen of luide muziek kunnen tinnitus veroorzaken. De juiste gehoorbescherming dragen is dus aan te raden.
Oorinfecties
Middenoorontsteking, ook wel Otitis media genoemd, raakt vaak ontstoken bij verkoudheid vanuit de neus-keelholte. Ook schimmels of bacteriën kunnen deze ontsteking veroorzaken. Mensen met de ziekte van Ménière, een aandoening van het evenwichtsorgaan, hebben vaak last van symptomen als draaiduizeligheid, gehoorverlies in m.n. de lage tonen en ook oorsuizen.
Hoofd- en nektrauma’s
Tinnitus ten gevolge van nekklachten wordt ook wel cervicogene somatische tinnitus (CST) genoemd en valt in de categorie subjectieve tinnitus.
Hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk veroorzaakt sneller aderverkalking en daarmee dus ook een verminderde doorbloeding van het slakkenhuis. Hierdoor kunnen tinnitusklachten ontstaan. Ook drugs, nicotine, alcohol en cafeïne kunnen een hoge bloeddruk veroorzaken of versterken. Het is extra schadelijk voor de bloedvaten.
Gehoorverlies
80% van de mensen met tinnitus heeft ook gehoorverlies. Afname van de werking van de haarcellen in het gehoororgaan, het slakkenhuis.
Lawaaidoofheid
Bij veel mensen is oorsuizen het gevolg van gehoorschade door (langdurige) blootstelling aan lawaai op een te hoog niveau. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld machinelawaai, motorrijden, te luide muziek, maar ook een trauma door een explosie of een vuurwerkknal.
De juiste gehoorbescherming dragen is dus aan te raden.
Medicatiegebruik (ototoxisch)
Oorsuizingen kunnen een bijwerking zijn van bepaalde medicatie. Pijnstillers, middelen tegen malaria of antidepressiva kunnen tinnitussymptomen uitlokken. Ook medicijnen tegen een hoge bloeddruk, zoals ACE-remmers of bètablokkers, kunnen een geluid in het oor veroorzaken. Ook narcose en chemo kunnen oorsuizen tot gevolg hebben.
Emotionele stress (depressie, angst)
Een veelvoorkomende oorzaak van oorsuizen is stress. Het waarnemen van een piep, fluittoon of ruis kan een eerste aanwijzing zijn dat het lichaam de spanning niet aankan.

Leer meer over tinnitus tijdens onze gratis informatiesessies

Tijdens onze online informatiesessies vertellen we je graag meer over tinnitus en hoe je hiermee om kunt leren gaan. Ook geven wij jou meer informatie over onze unieke behandelmethodes.