0900 600 7008
Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Gehoorschade ontstaat door te lange blootstelling aan harde geluiden. Een piep in het oor na een avondje stappen geeft aan dat je te veel lawaai hebt gehoord. Meestal trekt dat wel bij maar op den duur geeft het toch een blijvende beschadiging die onomkeerbaar is. Het is dus belangrijk om dit te voorkomen en je gehoor goed te beschermen.

Wat is gehoorbeschadiging?

Wanneer je oren worden bloot gesteld aan te veel en te langdurig lawaai of hard geluid, beschadigen de trilhaartjes in het slakkenhuis (het binnenoor). Deze haartjes zijn minuscuul en worden in beweging gebracht door geluidsgolven. De trilhaartjes geven vervolgens via de gehoorzenuw een signaal naar de hersenen, waar het als geluid wordt waargenomen. Bij een te hard geluid worden deze haartjes overbelast en kunnen ze breken. Zo kun je permanente gehoorschade oplopen als je geen gebruik maakt van gehoorbescherming.

Bekijk hieronder hoe onze audicien hierover denkt. Hij geeft tekst en uitleg in het RTL 4 programma 'Durf te vragen'.

Welke intensiteit kan het gehoor aan?

  • Een geluid van 80 dB kan tot 8 uur achter elkaar worden aangehoord, zonder gehoorbeschadiging te veroorzaken. Dit geluid is te vergelijken met het geluid van een haardroger.
  • Bij een geluid van 110 dB kan acute gehoorschade optreden. Deze geluidssterkte komt al snel voor tijdens dance events, concerten of in de discotheek.

Gehoorbeschadiging door muziek

Vroeger werd gehoorbeschadiging vooral veroorzaakt door werk-gerelateerde zaken, zoals machines of werkomgevingen die veel lawaai voortbrengen. Tegenwoordig ontstaat schade aan het gehoor ook vaak door het luisteren naar te harde muziek tijdens het uitgaan en het bezoeken van concerten. Onderzoek van De Nationale Hoorstichting onder 130.000 mensen in de leeftijd van 18 t/m 35 jaar wijst uit:
  • 93% van de uitgaande jongeren loopt kans op gehoorbeschadiging.
  • 93% van de stappers heeft last van het gehoor na een bezoek aan een discotheek of muziekevenement.
  • Een dag later heeft 38% nog steeds last van een piep, oorsuizen of verminderd gehoor.
Om veilig te kunnen genieten van muziek worden de oordopjes met muziekfilter van Schoonenberg aangeraden. Niet alleen kun je de muziek beter horen, ook praten met andere mensen wordt dan aanzienlijk eenvoudiger.
 
Meer over oordopjes met muziekfilter

En zo kan het gaan klinken als je er niks aan doet:

Wat zegt de Arbowet?

Slechthorendheid als gevolg van lawaai behoort tot de meest voorkomende beroepsziektes in Nederland. Goede bescherming van het gehoor is noodzakelijk om slechthorendheid te voorkomen.
De Arbowet schrijft voor dat bij een geluidsniveau van:
Arbowet waarschuwing


80dB: de werkgever verplicht is om gehoorbescherming beschikbaar te stellen aan de werknemer.
83dB: de werknemer maximaal 4 uur zonder gehoorbescherming mag werken. Anders is de kans op gehoorbeschadiging erg groot.
85dB of hoger: de werknemer verplicht is om de gehoorbescherming ook echt te dragen. Dit kunnen gehoorkappen, oordoppen of oordopjes op maat zijn. De werkgever is in dit geval ook verplicht om deze bescherming aan te bieden. 
 
Meer informatie over gehoorbeschadiging en de Arbowet