Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Gehoorschade ontstaat door te lange blootstelling aan harde geluiden. Een piep in het oor na een avondje stappen geeft aan dat je te veel lawaai hebt gehoord. Meestal trekt dat wel bij maar op den duur geeft het toch een blijvende beschadiging die onomkeerbaar is. Het is dus belangrijk om dit te voorkomen en je gehoor goed te beschermen.

Wat is gehoorbeschadiging?

Wanneer je oren worden bloot gesteld aan te veel en te langdurig lawaai of hard geluid, beschadigen de trilhaartjes in het slakkenhuis (het binnenoor). Deze haartjes zijn minuscuul en worden in beweging gebracht door geluidsgolven. De trilhaartjes geven vervolgens via de gehoorzenuw een signaal naar de hersenen, waar het als geluid wordt waargenomen. Bij een te hard geluid worden deze haartjes overbelast en kunnen ze breken. Zo kun je permanente gehoorschade oplopen als je geen gebruik maakt van gehoorbescherming.

Gehoorschade afhankelijk van geluidsniveau en blootstellingsduur

De kans op schade aan je gehoor hangt af van het geluidsniveau, de tijd dat je wordt blootgesteld aan het geluid en de mate van de gevoeligheid van je oren. Zo kan het dagelijks in lawaai werken of langdurig en vaak naar harde muziek luisteren gehoorschade opleveren. Maar heel dicht bij een explosie van vuurwerk staan, kan ook al binnen één minuut schadelijk voor je oren zijn.

Onze audiciens helpen je graag verder

Om gehoorschade vast te kunnen stellen en om te controleren wat de staat van het gehoor is, kun je het beste een online hoortest doen. Door middel van een gehoortest wordt onderzocht wat je oren aan geluid kunnen waarnemen. Bij gehoorschade gaat het niet alleen om het feit of een geluid hard of zacht is, maar ook welke toonhoogte (frequentie) het geluid heeft. Daarom laten wij je een serie piepjes horen.
 
Doe de online hoortest

Welke intensiteit kan het gehoor aan?

  • Een geluid van 80 dB kan tot 8 uur achter elkaar worden aangehoord, zonder gehoorbeschadiging te veroorzaken. Dit geluid is te vergelijken met het geluid van een haardroger.
  • Bij een geluid van 110 dB kan acute gehoorschade optreden. Deze geluidssterkte komt al snel voor tijdens dance events, concerten of in de discotheek.
Wil je weten welke geluiden in het lawaaispectrum je gehoor kunnen beschadigen zonder dat je het door hebt? Lees dan snel verder!

Piep in het oor/oorsuizen

Een piep in het oor wordt ook wel tinnitus of oorsuizen genoemd. Dit kan een gebrom, geruis of een fluittoon zijn. De meest voorkomende oorzaak is (langdurig) blootstellen aan te harde geluiden.

Meer informatie over tinnitus

Soorten gehoorschade 

Wanneer je vaak wordt blootgesteld aan hard geluid, kan dat zorgen voor blijvende gehoorschade. Welke soorten gehoorschade komen het vaakst voor?

Tinnitus

In de meeste gevallen is lawaai de veroorzaker van tinnitus. De geluiden die mensen met tinnitus waarnemen zijn per persoon verschillend. Dit kunnen piep- of fluittonen zijn. Maar ook suizen, brommen of bonken. In sommige gevallen kan het verdwijnen, maar soms is het ook blijvend.
 

Hyperacusis

Ook zijn er mensen die overgevoelig zijn voor dagelijkse, normale geluiden. Dit heet hyperacusis. Denk bijvoorbeeld aan fluitende vogels, het ritselen van een krant of het gekletter van servies en bestek in een vaatwasser. Mensen die last hebben van hyperacusis kunnen deze normale omgevingsgeluiden vaak niet of slecht verdragen.
 

Distortie

Bij distortie worden geluiden vervormd alsof iemand onder water is. Zo kunnen mensen met distortie moeilijk geluiden onderscheiden in ruimtes waar ook veel achtergrondgeluiden zijn. Hierdoor kunnen ze lastiger gesprekken volgen.
 

Diplacusis

Iemand met gehoorschade kan ook last hebben van diplacusis. Diplacusis staat ook bekend als dubbel horen. Hierbij hoort men geluiden verschillend met het linker-en rechteroor, elk op een andere toonhoogte.

Gehoorbeschadiging door muziek

Vroeger werd gehoorbeschadiging vooral veroorzaakt door werk-gerelateerde zaken, zoals machines of werkomgevingen die veel lawaai voortbrengen. Tegenwoordig ontstaat schade aan het gehoor ook vaak door het luisteren naar te harde muziek tijdens het uitgaan en het bezoeken van concerten. Onderzoek van De Nationale Hoorstichting onder 130.000 mensen in de leeftijd van 18 t/m 35 jaar wijst uit:
  • 93% van de uitgaande jongeren loopt kans op gehoorbeschadiging.
  • 93% van de stappers heeft last van het gehoor na een bezoek aan een discotheek of muziekevenement.
  • Een dag later heeft 38% nog steeds last van een piep, oorsuizen of verminderd gehoor.
Om veilig te kunnen genieten van muziek worden de oordopjes met muziekfilter van Schoonenberg aangeraden. Niet alleen kun je de muziek beter horen, ook praten met andere mensen wordt dan aanzienlijk eenvoudiger met op maat gemaakte gehoorbescherming.
 
Meer over oordopjes met muziekfilter

En zo kan het gaan klinken als je er niks aan doet:

Gehoorbeschadiging herkennen 

Om blijvende gehoorschade te herkennen kun je letten op deze symptomen:
 

Oorsuizen (tinnitus)

Wanneer je last hebt van een piep in het oor of oorsuizen, is dat een eerste symptoom.

Lees verder over tinnitus
 

Geluid harder zetten

Merk je dat het geluid van je televisie, radio of telefoon steeds harder moet om het goed te kunnen horen of verstaan? En ga je steeds harder praten? Dit kan een teken zijn van gehoorschade.
 

Verschillende toonhoogtes

Bij gehoorschade kun je geluiden verschillend ervaren. Sommige geluiden zijn te hard of te zacht, terwijl je andere geluiden heel goed kunt horen. Het kan zijn dat je hoge tonen niet goed hoort en lage tonen wel, of andersom.
 

Lokaliseren van geluid

Wanneer het moeilijker wordt om te bepalen waar het geluid vandaan komt, kan dit duiden op gehoorbeschadiging. Bijvoorbeeld wanneer meerdere mensen in een ruimte praten. Dan verlies je snel je focus, omdat je slecht kan bepalen waar het geluid vandaan komt. Zeker weten of jij gehoorbeschadiging hebt? Maak een afspraak in één van onze winkels.

Maak een afspraak

Hoe bescherm ik mijn gehoor het beste?

Het beschermen van het gehoor is ontzettend belangrijk. Als je gehoor achteruitgaat door lawaai voel je daar in het begin niets van, hoewel het onomkeerbaar is. In veel situaties heb je niet eens door dat een geluid schadelijk kan zijn voor het gehoor. Bescherm daarom liever je oren uit voorzorg door middel van oordoppen. Oordoppen dempen namelijk het geluidsniveau waardoor je oren beter beschermd zijn. Er zijn verschillende soorten oordoppen om je gehoor te beschermen:
Universele oordopjes
Universele oordoppen
 
Universele oordoppen hebben een huidvriendelijk silicone materiaal. Ze zijn goed schoon te maken en herbruikbaar. Ook hebben ze een aangepaste filter waardoor praten mogelijk blijft terwijl je ze draagt.

Bekijk de universele oordoppen
Oordoppen op maat (otoplastieken)
Oordoppen op maat (otoplastieken)

Oordoppen op maat vormen de beste gehoorbescherming. Ze worden gemaakt op basis van een afdruk van jouw gehoorgang. Hierdoor zitten ze comfortabel en bieden ze de beste bescherming.

Bekijk oordoppen op maat

Heb ik oordoppen nodig?

Het moment waarop je lawaai als storend of onaangenaam ervaart, verschilt van mens tot mens. De pijngrens ligt ongeveer bij 120 decibel, maar ook verkeerslawaai, motorgeronk of een discotheekbezoek met waardes boven 80 dB kunnen al impact hebben. Maar hoeveel is een decibel eigenlijk? De grafiek laat zien hoeveel decibel alledaagse situaties produceren.

Maak snel een afspraak

Kan gehoorschade herstellen of genezen?

Door een hard geluid kun je last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt je gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. En wist je dat gehoorschade op elke leeftijd kan ontstaan? Wanneer het eenmaal beschadigd is, kan het niet meer herstellen. Maar je kunt het wel voorkomen, bescherm je oren dus goed!

Wat zegt de Arbowet?

Slechthorendheid als gevolg van lawaai behoort tot de meest voorkomende beroepsziektes in Nederland. Goede bescherming van het gehoor is noodzakelijk om slechthorendheid te voorkomen.
De Arbowet schrijft voor dat bij een geluidsniveau van:
Arbowet waarschuwing


80dB: de werkgever verplicht is om gehoorbescherming beschikbaar te stellen aan de werknemer.
83dB: de werknemer maximaal 4 uur zonder gehoorbescherming mag werken. Anders is de kans op gehoorbeschadiging erg groot.
85dB of hoger: de werknemer verplicht is om de gehoorbescherming ook echt te dragen. Dit kunnen gehoorkappen, oordoppen of oordopjes op maat zijn. De werkgever is in dit geval ook verplicht om deze bescherming aan te bieden. 
 
Meer informatie over gehoorbeschadiging en de Arbowet
Vind een winkel bij jou in de buurt