Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Twijfel je aan je gehoor en wil je nú meteen een eerste indicatie? Wij bieden je een uitgebreide gehoortest. Met een gratis online gehoortest weet je binnen enkele minuten hoe het met je gehoor gesteld is.

Wat is een gehoortest?

Met een hoortest wordt de conditie van je gehoor gemeten. Hiermee bepalen we niet alleen of het oor goed werkt, maar ook welk deel van je gehoor wel of niet goed functioneert en wat de oorzaak is. Ook de mate van slechthorendheid is met een hoortest te bepalen. Tijdens de test in de winkel krijg je een speciale hoofdtelefoon op. Deze sluit je oren volledig af, zodat je niet wordt gehinderd door omgevingsgeluiden. Volgens Forbes Health is de online gehoortest van Schoonenberg uitgeroepen tot één van de beste hoortesten van 2023. 

Omdat het er bij gehoorschade niet alleen om gaat of een geluid hard of zacht is, maar ook welke toonhoogte (frequentie) het geluid heeft, laten wij je een serie piepjes horen. Dat doen we afwisselend in het ene en in het andere oor, met verschillende luidheden en toonhoogten. Na afloop worden de resultaten besproken en wat dit voor je gehoor betekent. Bij Schoonenberg is de hoortest altijd gratis en vrijblijvend.

Doe de online hoortest
Hoe werkt de online gehoortest?
Doe nu eenvoudig de online hoortest
1
Vragenlijst
Wij stellen je 6 meerkeuzevragen over hoe jij jouw gehoor ervaart.
 
2
Pieptoon test
Het meest accurate resultaat krijg je met een koptelefoon in een rustige omgeving. Je hoort pieptonen waarbij je het volume harder of zachter zet om de piep te horen.
3
Uitslag
Binnen een minuut krijg je uitslag van de online gehoortest en weet je hoe het staat met je gehoor. Je kunt de resultaten ook naar je e-mail laten sturen.

Hoe werkt een hoortest in de winkel?

Benieuwd hoe wij te werk gaan en wat je van een hoortest bij Schoonenberg kunt verwachten? Hier lees je stap voor stap hoe een hoortest wordt uitgevoerd en uit welke onderdelen deze bestaat.
 

Voor de hoortest

Een hoortest begint altijd met het in kaart brengen van jouw persoonlijke situatie. Daarom zal de audicien je eerst een aantal vragen stellen. Bijvoorbeeld: Waarom denk je dat je slechter hoort? Word je op je werk vaak blootgesteld aan lawaai? Aan de hand van je antwoorden maakt de audicien een eerste inschatting van jouw gehoorprobleem.
 

Tijdens de hoortest

De hoortest bestaat uit 2 onderdelen: de tonentest en de verstatest. Je neemt plaats in een geluidsdichte ruimte waar je een speciale koptelefoon op krijgt.

De tonentest
Bij de tonentest gaan we na welke tonen je wel en niet hoort. Via de koptelefoon laten wij je korte piepjes horen. Dat doen we afwisselend in het ene en in het andere oor, met verschillende luidheden en toonhoogten. Door middel van een knop geef je aan wanneer en in welk oor je het piepje hoort. Zo kunnen we precies onderzoeken wat welk oor waarneemt op welk volume en welke toonhoogte.

De verstatest
Met de verstatest gaat de audicien na hoe goed je spraak begrijpt in rumoerige situaties. Omdat je je in het dagelijkse leven zelden in een volledig stille omgeving begeeft, is het belangrijk om ook dit aspect in kaart te brengen.
 

Na de hoortest

Hierna verwerken de resultaten in een audiogram. Dit is een grafiek die per oor laat zien wat je kunt waarnemen en wat niet. De audicien bespreekt de mate van jouw gehoorverlies en adviseert je bij de keuze van een hoortoestel. Je kunt minimaal 3 hoortoestellen thuis uitproberen. Dit doen wij, omdat onze ervaring leert dat de meeste mensen even moet wennen aan een hoortoestel. Tijdens deze proefperiode word je door ons persoonlijk begeleid. Zo ben je verzekerd van goed afgestelde hoortoestellen, die je ervaringen tijdens de proefperiode realistisch maken én je krijgt meteen een goed beeld van de werkwijze van Schoonenberg.

Wanneer kan ik een online hoortest doen?

Een schermafbeelding van de online hoortest bij Schoonenberg

Je kunt een afspraak maken voor een hoortest in de winkel of kiezen voor een online hoortest op onze website. De resultaten van de online hoortest ontvang je per mail zodat je meteen weet hoe het met je gehoor gesteld is en of een hoortoestel of andere hooroplossing je kan helpen om beter te horen.

Maak een afspraak

Waarom voor een gehoortest bij Schoonenberg kiezen?

Bij Schoonenberg werken ervaren en gediplomeerde audiciens nauw samen met KNO-artsen. Je krijgt persoonlijke aandacht en hebt de keuze uit de nieuwste en meest innovatieve hoortoestellen. Hoorsupport® helpt je met het wennen aan het leven met een hoortoestel en biedt garantie tot 5 jaar na aankoop.

  Maak een afspraak

Wat kost een hoortest?

Gratis hoortest
Een online gehoortest is gratis en vrijblijvend bij Schoonenberg. Dit geldt voor zowel de online hoortest als de gratis hoortest in de winkel.

Hoe lang duurt een hoortest?

Mannetje met een klok
Een professionele en uitgebreide gehoortest in de winkel duurt ongeveer 15 minuten, inclusief advies naar aanleiding van de uitslag. Een online hoortest duurt ongeveer even lang. Bij Schoonenberg kun je een uitgebreide hoortest verwachten die een betrouwbaar beeld geeft van de conditie van jouw gehoor. Deze hoortest is gratis en vrijblijvend. Tijdens je afspraak in één van onze winkels. Let op: bij een hoortest mogen je oren niet verstopt zitten. Laat je oren dan eerst controleren en uitspuiten bij je huisarts.

Wanneer krijg ik de uitslag?

Een gehoorapparaat in een oor
Meteen nadat je de hoortest bij ons in de winkel hebt gedaan, bekijk je samen met ons het resultaat dat een indicatie geeft van je gehoor. In een audiogram (een grafiek die per oor laat zien wat je kunt waarnemen en wat niet) kunnen we je laten zien hoe goed je gehoor is bij alle verschillende frequenties. Mocht blijken dat je een verminderd gehoor hebt, dan kunnen wij je direct door middel van het audiogram een indicatie geven van het gehoorverlies, of aangeven dat er een uitgebreidere meting nodig is en je informeren over eventuele vervolgstappen. Als je wilt maken we een print van je persoonlijke audiogram, zodat je het kunt meenemen naar huis. Wanneer je de test online hebt gedaan, ontvang je de uitslag per mail.

Hoorscore

Wil je weten hoe het gesteld is met jouw gehoor? Kom dan naar één van onze winkels en doe de gratis Hoorscore Test! Met deze professionele gehoortest ontvang je een persoonlijke Hoorscore-kaart waarop jouw gehoor wordt weergegeven met een kleur: groen, geel, oranje of rood. Zo is in één oogopslag duidelijk hoe het met jouw gehoor gaat. Aan de hand van jouw Hoorscore geven we je graag advies over welke stappen je verder kunt ondernemen.

Hoortest bij mij in de buurt

Wil je je gehoor laten checken of vrijblijvend advies? Met onze deskundige hoortest weet je snel waar je aan toe bent! Maak een afspraak met één van onze audiciens. Je bent van harte uitgenodigd! Er is altijd wel een Schoonenberg winkel bij jou in de buurt. Zoek hieronder een Schoonenberg winkel bij jou in de buurt:
Vind een winkel bij jou in de buurt


Onze audiciens helpen je graag verder

Kan ik een hoortoestel uitproberen? Lang niet overal krijg je keuze uit verschillende hoortoestellen. Bij ons wel. Wij vinden het belangrijk dat je een hooroplossing krijgt waar je zelf tevreden mee bent. Daarom krijg je bij ons keuze uit verschillende hoortoestellen én deskundig advies. De hooroplossing van je keuze krijg je op proef mee naar huis om in verschillende situaties uit te proberen.
 
Wil je een hoortoestel uitproberen?

Wanneer en hoe vaak moet ik mijn gehoor laten testen?


Heb je de laatste tijd moeite om gesprekken te volgen? Merk je dat je bepaalde geluiden niet meer goed hoort? Dan heb je misschien last van (beginnend) gehoorverlies. Hoe langer gehoorverlies wordt genegeerd, hoe moeilijker het wordt om het te behandelen. Om eventueel gehoorverlies tijdig aan te pakken, raden we je aan om je gehoor elk jaar te laten testen. Je kunt gehoorverlies herkennen aan het feit dat je:
 • Zelf hard praat
 • Het gevoel hebt dat je niet meer zo goed hoort als vroeger
 • Het volume van televisie/radio/muziek steeds harder zet
 • Steeds vraagt om iets nog eens te herhalen
 • Vindt dat andere mensen moeilijk te verstaan zijn
 • Niet hoort dat de telefoon of de deurbel gaat
 • Klaagt over gesuis, een piep of een brom in de oren
 • Gauw moe wordt in grote gezelschappen
 • Je niet prettig voelt in een lawaaiige omgeving
 • Vooral hoge stemmen en tonen niet goed hoort

Wil je weten hoe het met je gehoor is gesteld? Twijfel dan niet en maak een afspraak met een audicien in één van onze winkels. Hoe langer gehoorverlies wordt genegeerd, hoe moeilijker het wordt om het te behandelen. Om eventueel gehoorverlies tijdig aan te pakken, raden we je aan om je gehoor elk jaar te laten testen.

Maak een afspraak
 


Onze werkwijze

Icoon gratis hoortest
Icoon HoorSupport programma
Icoon Ruimste keuze
Icoon vrijblijvend proberen
Icoon niet tevreden geld terug

Tips bij de online gehoortest

Waarom zou je je gehoor testen? Veel mensen vinden het spannend, ze weten niet precies wat ze kunnen verwachten of zijn bang voor de uitslag. Die spanning kan het testresultaat negatief beïnvloeden. Hoe snel je een toon herkent, hangt niet alleen af van je reactiesnelheid, maar ook van hoe je je voelt – uitgeslapen, gestrest of moe. Neem daarom voldoende tijd en probeer ontspannen naar de hoortest te komen. Neem eventueel iemand mee die rust kan brengen.

Enkele tips die kunnen helpen om de hoortest voor te bereiden:
 • Laat je in alle rust over het verloop van de test informeren.
 • Druk de knoppen al eens in vóór het begin van de screening.
 • Let erop dat de hoofdtelefoon goed zit. Zet indien nodig je bril af en schuif je haar achter het oor.
 • Probeer rustig adem te halen en zo gemakkelijk mogelijk te zitten.
 • Het tempo waarin de toon luider wordt, kan worden verlaagd. Ook de tijdsspanne tussen de tonen kan langer gemaakt worden. Vraag gerust om het tempo te verlagen.
 • Elke test kan worden herhaald!