0900 600 7008

Heb je het gevoel dat je niet meer alles hoort en verstaat? Of heb je eerder gehoorproblemen gehad? Hier lees je wat de indicaties zijn voor slechthorendheid en wanneer een hoortoestel een optie is.

Heb ik een hoortoestel nodig?

Miljoenen mensen kampen met slechthorendheid of hebben hoorproblemen. Dat zijn heus niet alleen oudere mensen, maar ook steeds meer jongeren mensen en zelfs kinderen. Gehoorverlies kent verschillende oorzaken. Het kan aangeboren zijn of door ouderdom ontstaan. Het kan gaan om plots gehoorverlies (plotse doofheid), gepaard gaan met oorsuizen, tijdelijk zijn (bij een verkoudheid bijvoorbeeld) of langdurig.
 
Meestal ontstaat gehoorverlies geleidelijk en bijna onopvallend. Vaak pikken vrienden of familieleden de signalen eerder op dan de persoon zelf. Benieuwd hoe je kunt herkennen dat je slechthorend bent?
Vrouw en dochter kijken samen naar hun telefoon

Dit zijn een aantal indicaties die kunnen wijzen op gehoorverlies:

  • Wijzen vrienden of familie je erop dat de tv heel hard staat?
  • Heb je de indruk dat gesprekspartners heel zacht spreken of mompelen?
  • Vind je het moeilijk om gesprekken te volgen omdat bepaalde woorden onduidelijk worden? 
  • Vind je het moeilijk om een gesprek te volgen?
  • Heb je zelf het gevoel dat je niet meer zo goed hoort als vroeger? 
  • Kost het moeite om de telefoon of de deurbel te horen?
  • Hoor je hoge tonen zoals vogelgetsjilp niet meer zo goed als vroeger?
  • Worden gesprekken en vergaderingen op het werk een echte uitdaging?
Heb je een aantal vragen met 'ja' beantwoord? Dat kan wijzen op slechthorendheid. Wil je weten hoe het met je gehoor is gesteld, dan kun je het beste een online hoortest doen. Wijst de test op hoorverlies, dan raden wij een bezoekje aan onze winkel aan of een keel- neus- en oorarts (KNO-arts) aan. Een hoorspecialist kan de oorzaken bepalen, de juiste behandeling voorstellen en aangeven of een hoortoestel kan helpen.
Hier lees je meer over de verschillende soorten hoortoestellen. Wij adviseren je graag bij het uitkiezen van het passende model.

Heb ik absoluut twee hoortoestellen nodig?

Binauraal horen - Wat is dat?

Binauraal horen betekent horen met beide oren. Alleen met beide oren kun je bepalen uit welke richting een geluid komt. Dat wordt ook 'richtingshoren' of 'ruimtelijk horen' genoemd. Je linker- en rechteroor nemen hetzelfde geluid op een verschillende manier waar, afhankelijk van  de richting waaruit het geluid komt (het duurt immers langer of korter voor het geluid het ene en het andere oor bereikt).

Voor onze hersenen is deze tijdvertraging voldoende. De tijdspanne tussen het moment dat een geluidsgolf je linker- en rechteroor bereikt, wordt gebruikt om de geluidsrichting te berekenen. Wie twee gezonde oren heeft, kan op een juiste manier detecteren uit welke richting een geluid komt. Heb je moeite om te bepalen uit welke richting een telefoon rinkelt of een kind roept, dan kan dit een eerste indicatie zijn van gehoorverlies.

Twee oren - twee hoortoestellen

Heb je een gehoorverlies in beide oren, dan heb je ook twee hoortoestellen nodig. Bij ouderdomsslechthorendheid of een lawaaitrauma hebben beide oren doorgaans gehoorschade.

Kies je maar voor één hoortoestel, dan kan het oor zonder toestel het horen verleren, net zoals een niet-getrainde spier. Voor dat oor kan je later nog een hoortoestel nemen, maar dan zal het meer moeite kosten om opnieuw te 'leren horen'.
Binauraal horen kan levens redden. Het helpt ons om te bepalen uit welke richting een auto, een tram of een fiets komt. Bovendien heb je twee oren nodig om gesprekken te kunnen scheiden van storende omgevingsgeluiden. Daarom zijn twee hoortoestellen ook zinvol als één oor minder slechthorend is.
Om gehoorverlies te verhelpen, moet je er zo vroeg mogelijk bij zijn. Zo blijft het auditief reactiegebied in de hersenen voldoende geprikkeld en getraind. Wacht dus niet te lang om te kijken welke mogelijkheden er zijn om je te helpen.