Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Het ene moment klinkt de wereld nog normaal, het volgende lijkt het alsof alles in watten is ingepakt – plotse doofheid overvalt je zonder waarschuwing vooraf. Daarom is de behoefte aan informatie over oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling groot. Hier vind je antwoorden op de meest voorkomende vragen.

Wat is plots gehoorverlies of plotse doofheid?

Zoals de naam al aangeeft, gaat het om gehoorverlies dat plotseling de kop opsteekt, zonder duidelijke oorzaak. Het is een vorm van slechthorendheid, waarbij geluid niet meer in zenuwimpulsen voor de hersenen wordt omgezet, zoals dat een gezond gehoor wel het geval is.
Een vrouw met plotseling gehoorverlies aan de telefoon

Waaraan herken je plots gehoorverlies?

Er zijn typische symptomen waaraan je plots gehoorverlies kunt herkennen. Van het ene moment op het andere ondervind je slechthorendheid of een ‘foutieve’ geluidswaarneming. De omgeving klinkt in één oor of in beide oren opeens stiller. Stemmen en muziek klinken plotseling anders of vreemd. Alles klinkt alsof het in watten is ingepakt.
Soms hoor je tonen ineens dubbel of kan je de richting waaruit de toon komt, niet meer bepalen. Mensen die aan plots gehoorverlies lijden, beschrijven vaak een pluizig gevoel rond de oorschelp of een druk op het oor. Af en toe treden er bijgeluiden zoals tinnitus op en in zeldzame gevallen ook duizeligheid.

 

Waardoor ontstaat plotse doofheid?

Hoewel de precieze oorzaak niet bekend is, zijn er enkele theorieën die als verklaring kunnen dienen. Artsen vermoeden dat het om een storing in de doorbloeding van het binnenoor gaat. Daarom wordt de aandoening ook vaak een ‘oorinfarct’ genoemd. Een andere mogelijke verklaring zijn ontstekingen of virussen, zoals een middenoorontsteking. Het weefsel kan dan opzwellen en zo het gehoor aantasten.
Sommige virussen vallen ook zenuwen aan. Als de gehoorzenuw getroffen is, heeft dit uiteraard een impact op het gehoor. Ook stress kan een mogelijke verklaring zijn Stress kan de aandoening in ieder geval erger maken. Patiënten geven vaak aan dat ze blootgesteld waren aan extreme stress, net voordat de symptomen de kop opstaken. Stress heeft vaak een negatieve invloed op het lichaam en treft ook snel onze gevoelige oren.

Wat te doen bij plots gehoorverlies?

Elk jaar worden tussen 40 en 100 op 100.000 mensen getroffen door een ‘oorinfarct’. Dat betekent dat hun gehoor van het ene moment op het andere sterk vermindert, meestal slechts aan één oor. Een dof gevoel, oorsuizingen of tinnitus of volledige doofheid, alles is mogelijk. Welke therapieën er zijn en wanneer je absoluut een arts moet raadplegen, lees je hier.

Afwachten of handelen?

Medisch gezien is plots gehoorverlies geen noodgeval, maar het is raadzaam om snel te handelen. Heb je één of meerdere van de hierboven beschreven symptomen, ga dan langs bij de keel- neus- en oorarts. In ongeveer 50% van de gevallen hoor je binnen 24 tot 48 uur weer normaal. Hoe lager de intensiteit van het gehoorverlies is en hoe korter het optreedt, des te groter is de slaagkans van de therapie.

Welke therapieën bestaan er?

Het is belangrijk om weten dat er geen  ‘gouden regel’ is voor de behandeling van plots gehoorverlies. Drie vormen van therapie hebben in het verleden al hun nut bewezen:
 
Cortisone
Dit ontstekingsremmende middel wordt als infuus of als tablet toegediend en richt zich op de zwellingen in het binnenoor die de klachten kunnen veroorzaken.
Intratympanale therapie
Om cortisone doeltreffender in te zetten, kan een sterker concentraat van de actieve stof rechtstreeks worden toegediend. Met een zeer fijne naald spuit de arts de cortisone direct in het middenoor in.
Een infuus
Ook een behandeling met geneesmiddelen zoals hydroxyethylzetmeel (HES), die de bloedstroom en daardoor de doorbloeding in het binnenoor verbeteren, kan goed werken.

Wat zijn de kansen op succes?

Een behandeling met de genoemde therapieën levert goede resultaten op en herstelt het gehoor in de meeste gevallen volledig. In 10 tot 20% van de gevallen blijft er echter sprake van gehoorverlies. Een hoortoestel kan dan helpen om dat te compenseren.

Hoe onderzoekt de KNO-arts plotse doofheid?

De diagnose verloopt doorgaans volgens het principe van uitsluiting. Eerst worden alle andere mogelijke ooraandoeningen uitgesloten. De arts start het onderzoek met een aantal vragen. Wanneer is het gehoorverlies begonnen? Wat zijn de symptomen? Was er blootstelling aan geluid? Kunnen andere aandoeningen (zoals diabetes), geneesmiddelen of stress een invloed hebben?
Daarna doet de arts een visueel ooronderzoek (otoscopie) om uit te sluiten dat een verstopte gehoorgang of een gekwetst trommelvlies aan de basis ligt van het gehoorverlies. De arts kan een andere reeks onderzoeken starten: specifieke gehoortesten, de evenwichtszin testen of de bloeddruk meten bijvoorbeeld. Alle onderzoeken zijn normaal gesproken pijnloos.

Kan je plots gehoorverlies voorkomen?

Als er vermoedens zijn dat een storing van de doorbloeding aan de basis ligt van het gehoorverlies, gelden dezelfde regels als bij het voorkomen van een hartinfarct. Een gezonde levensstijl is essentieel: stress vermijden, gezond eten, niet roken en voldoende sporten. Hoge bloedvetwaarden en nicotine hebben immers een negatieve invloed op de doorstroming van het bloed.
Vermijd daarnaast extreem geluid. Bij continue geluidsbelasting, bijvoorbeeld tijdens een concert of in een discotheek, is de juiste gehoorbescherming cruciaal. Wordt je gehoor voortdurend belast, op het werk bijvoorbeeld, dan is gehoorbescherming op maat een goed idee om je oren optimaal te beschermen.