Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Hoortoestellen worden steeds kleiner en krachtiger - of ze nu klassieke batterijen hebben of oplaadbaar zijn. Bij hoortoestelbatterijen zijn het type, het vermogen en de kwaliteit belangrijke factoren. Als je een gehoorapparaat gebruikt en nodig hebt, wil je niet met een lege batterij komen te staan. Op deze pagina hebben we hierover alle relevante informatie verzameld, zodat je maximaal kunt genieten van je hoortoestel.

Gehoorapparaat batterijen

Hoortoestelbatterijen bestel je eenvoudig online in de webshop van Schoonenberg. In onze webshop vind je verschillende maten batterijen terug, zoals maat 10, 13, 312 en 675. De hoortoestelbatterijen zijn ingedeeld op basis van kleur en nummer. Voor welk type gehoorapparaat de batterijen geschikt zijn, kun je eenvoudig zien aan het nummer en kleur op de verpakking. Per type batterij verschilt de levensduur en de bijbehorende specificaties. In onze webshop zijn de volgende batterijen te bestellen: Wist je dat je in combinatie met het HoorZeker Pakket gebruik kunt maken van nog veel meer voordelen. Dit pakket bevat alle benodigde onderhoudsproducten voor jouw hoortoestel waarmee jij de komende 5 jaar vooruit kan. Wanneer je een oplaadbare hooroplossing hebt, zoals een gehoorapparaat met oplaadbare batterijen, is er een aangepast HoorZeker pakket van toepassing.

Batterijen voor uw hoortoestel

AudioNova - Hoortoestel batterij type 10

• Voltage: 1.4V
• Houdbaarheid: minimaal 2 jaar
• Blister met 6 batterijen
• Per losse blister €6,-
• Voordeelverpakkingen vanaf 6 blisters verkrijgbaar
 
AudioNova Hoortoestel Batterijen Maat 10

AudioNova - Hoortoestel batterij type 13

• Voltage: 1.4V
• Houdbaarheid: minimaal 2 jaar
• Blister met 6 batterijen
• Per losse blister €6,-
• Voordeelverpakkingen vanaf 6 blisters verkrijgbaar
AudioNova Hoortoestel Batterijen Maat 13

AudioNova - Hoortoestel batterij type 312

• Voltage: 1.4V
• Houdbaarheid: minimaal 2 jaar
• Blister met 6 batterijen
• Per losse blister €6,-
• Voordeelverpakkingen vanaf 6 blisters verkrijgbaar
AudioNova Hoortoestel Batterijen Maat 312

AudioNova - Hoortoestel batterij type 675

• Voltage: 1.4V
• Houdbaarheid: minimaal 2 jaar
• Blister met 6 batterijen
• Per losse blister €6,-
• Voordeelverpakkingen vanaf 6 blisters verkrijgbaar
AudioNova Hoortoestel Batterijen Maat 675
Soort hoortoestel Kleurencode Diameter Hoogte Capaciteit Spanning
10 Geel 5.8 mm 3.6 mm 100 mAh* 1.4 V
13 Oranje 7.9 mm 5.4 mm 310 mAh 1.4 V
312 Bruin 7.9 mm 3.6 mm 180 mAh 1.4 V
675 Blauw 11.6 mm 5.4 mm 650 mAh* 1.4 V
*mAh = Milliampère-uur

 

Hoe functioneren batterijen voor hoortoestellen?

Vroeger werden vooral kwikzilverbatterijen gebruikt. Sinds enkele jaren zijn vooral de zink-luchtbatterijen in zwang. Die zijn milieuvriendelijker en houden de spanning constant. Ze werken volgens een eenvoudig principe: in het oppervlak van de batterij zitten kleine gaatjes waardoor lucht kan binnendringen. Deze lucht smelt in de batterij samen met het zink waardoor zinkoxide ontstaat, een reactie die energie opwekt.

Uiteraard is het belangrijk dat dit proces pas aanvangt wanneer de batterij in een hoortoestel wordt ingebracht. Daarom zijn de gaten van hoortoestellen voorzien van een speciale beschermfolie. Je moet de folie verwijderen voordat je de batterij in het hoorsysteem inbrengt. Aangezien de batterij dan pas begint te werken, kan het even duren voordat je hoortoestel van elektriciteit wordt voorzien.

Zodra de beschermfolie verwijderd is, begint de batterij te ontladen. Verwijder de beschermfolie pas wanneer je de batterij ook echt gaat gebruiken.

Vind je dichtsbijzijnde winkel

Batterij capaciteit controleren

Om te weten of de batterij van je hoortoestel nog vol is voordat je bijvoorbeeld de deur uit gaat, is het handig om te controleren of je batterij vervangen moet worden. Gelukkig zijn er een aantal manieren om te controleren of je de batterij al moet vervangen. De meest accurate wijze: bij de nieuwste toestellen is er een app bijgeleverd, hierin kun je vaak ook de batterij en/of accu capaciteit terugzien. De batterij tester gebruiken, hiermee kun je kijken of de capaciteit van je batterij nog voldoende is voor een kortere periode. De meest voorkomende manier om dit te controleren is je handen om je hoortoestel heen te vouwen, door als het ware een kom te vormen. Wanneer je dan een piepend geluid hoort, is de batterij van je hoortoestel op dit moment nog geladen Het beste is uiteraard voorkomen dat je zonder zit, neem dus altijd een extra setje batterijen mee en leg er een paar op veel voorkomende plaatsen (biv.: in je handschoenenkastje van de auto, in de la van je kantoor, in je tas en portemenee en vraag je partner er bij zich te hebben just in case.)

Hoe vervang je de batterijen van je hoortoestel?

Volg ons 7 stappenplan hieronder:
 1. Zet je hoortoestel uit

 2. Open de batterijhouder van je hoortoestel

 3. Verwijder de oude batterij

 4. Haal de nieuwe batterij uit de verpakking

 5. Verwijder de sticker van de nieuwe batterij en wacht een paar minuten. Op die manier kan de batterij ademen, waardoor ze beter zal werken.

 6. Plaats de nieuwe batterij in de batterijhouder. Zorg ervoor dat het plusteken van de batterij aan de juiste kant zit (zoals aangegeven op de batterijhouder)

 7. Sluit de batterijhouder


Let op, bij ieder type hoortoestel kan het vervangen van de batterijen anders zijn.

Schoonenberg inleverpunt hoortoestelbatterijen

Schoonenberg is sinds enkele jaren aangesloten bij Stibat (Stichting Batterijen). Deze stichting helpt jou én ons om lege batterijen in te zamelen. Zijn je hoortoestelbatterijen op? Gooi ze niet in de prullenbak, maar breng ze naar een Schoonenberg winkel. Je bewijst daar het milieu een enorme dienst mee.

Hulp op advies nodig? Kom langs in de dichtsbijzijnde winkel!

  Maak direct een afspraak

De meest gestelde vragen over batterijen voor hoortoestellen

Hoe lang gaan hoortoestel batterijen mee?
De batterijen voor gehoorapparaten van Schoonenberg gaan ongeveer 5 tot 14 dagen mee, afhankelijk van het type. Hoe lang een batterij voor een hoortoestel daadwerkelijk mee gaat, is afhankelijk van een paar factoren, zoals:
 • Type batterij
 • Het gebruik
 • De capaciteit
Daarnaast kan het ook van invloed zijn als je je begeeft in een vochtig klimaat. In dit geval gaan batterijen vaak minder lang mee, dus wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent of echt in een vochtig klimaat woonachtig bent.

Voor een oranje hoortoestelbatterij is echter gebleken uit verschillende tests dat deze doorgaans een levensduur van gemiddeld 12 dagen heeft. Een bruine batterij, beter bekend onder de kleurcode 312, geldt een gemiddelde levensduur van 7 dagen. Maar er zijn een aantal tips om de levensduur van de batterij voor je hoortoestel optimaal te benutten, zoals:
 • Verwijder de sticker voor het eerste gebruik en laat de batterij dan 5 minuten ademen alvorens hem in het toestel te plaatsen, onderzoek heeft aangetoond dat de batterij dan zo’n 20 % langer mee gaat.
 • Bewaar batterijen altijd op kamertemperatuur
 • Zet het hoortoestel ‘s nachts uit om batterij te sparen
 • Zorg ervoor dat de batterijen in het hoortoestel kunnen ventileren (‘s nachts
Hoe bewaar ik hoortoestelbatterijen?

Voor het bewaren van hoortoestel batterijen kun je beter niet bewaren op een plek waar ze in de zon liggen. Ook de koelkast is géén goede plek. Kamertemperatuur, tussen de 10 en 25 °c, is het best. Houd de batterijen uit de buurt van kinderen, huisdieren, munten, sleutels en andere metalen objecte die kortsluiting kunnen veroorzaken in de batterij.

Als uw hoortoestel niet in gebruik is kunt u deze het beste uitschakelen om uw batterij te sparen en de batterijduur te maximaliseren. Vervolgens kunt u het hoortoestel veilig op bergen. Daarnaast is het ook van belang om de batterijklep open te laten als u het toestel opbergt. Hierdoor kan eventueel aanwezig vocht ontsnappen, waardoor de levensduur van uw batterij wordt verlengd. Indien u van plan bent om uw hoortoestel een tijd niet te dragen wordt u aangeraden om de batterij uit het toestel te halen en deze gescheiden op een veilige plek op te bergen.

Moet ik mijn batterijen 's nachts uit mijn hoortoestellen halen?

Zo lang je ervoor zorgt dat de batterijlade volledig geopend is - zodat er geen kans is dat het hoortoestel nog steeds 'aan' staat - hoef je de batterij er niet volledig uit te halen. Wij adviseren altijd om het hoortoestel 's nachts uit te zetten. Dit doe je door de batterijlade volledig te openen, dus dat gaat goed! Zorg er wel voor dat de batterijen niet vochtig of nat zijn. Voor wat betreft het plaatsen van de batterijen in de Drybox: geen probleem. Dat heeft geen invloed op de batterijen. Als je goed voor je hoortoestellen zorgt, gaan ze langer mee en ben je ervan verzekerd dat ze altijd optimaal werken als je ze 's ochtends weer in doet.

Hoe weet ik welk batterijtype het juiste is?
Batterijen voor hoortoestellen bestaan in vier groottes: 10, 13, 312 en 675. Laat je niet van de wijs brengen door afkortingen zoals A, PR, S, ZD, ZA, V, DA of ZL – deze zijn minder belangrijk. Op de verpakking staat het cijfer van het type rechts vermeld. Elke batterijgrootte heeft ook zijn eigen kleur. Als je geen verpakking meer hebt, kijk dan in bovenstaande tabel.


Tips om de levensduur van je hoortoestellen te verlengen

Verwijder het plastic een minuut voor gebruik
Omdat de batterij van een hoortoestel wordt geactiveerd zodra deze in contact komt met lucht, is het van belang dat u het plastic om de batterij pas verwijdert als u het toestel gaat gebruiken. Als u het plastic aan de achterzijde van de batterij eenmaal heeft verwijderd is het zaak om het toestel nog even een minuut genoeg lucht te laten absorberen zodat hij klaar is voor gebruik, voordat u het toestel indoet.
Schone handen
Zorg ervoor dat uw handen schoon en droog zijn als u de batterij vervangt, omdat vet, vuil en water uw hoortoestel kunnen beschadigen. Daarnaast is het verstandig om de batterijklep even af te stoffen als u de batterijen gaat vervangen, dit in verband met stofophoping.
Bewaar ze verstandig

Bewaar uw batterijen op kamertemperatuur en uit de buurt van munten, sleutels en andere metalen objecten die kortsluiting in de batterij kunnen veroorzaken.

Als uw hoortoestel niet in gebruik is kunt u deze het beste uitschakelen om uw batterij te sparen en de batterijduur te maximaliseren. Vervolgens kunt u het hoortoestel veilig op bergen. Daarnaast is het ook van belang om de batterijklep open te laten als u het toestel opbergt. Hierdoor kan eventueel aanwezig vocht ontsnappen, waardoor de levensduur van uw batterij wordt verlengd. Indien u van plan bent om uw hoortoestel een tijd niet te dragen wordt u aangeraden om de batterij uit het toestel te halen en deze gescheiden op een veilige plek op te bergen.