1. Verzorg en controleer je hoortoestel

Je hoortoestel is jouw trouwe metgezel. Je vertrouwt erop dat je er weer alle geluiden kan horen, maar dat kan alleen als je jouw hoortoestellen goed onderhoudt. Maak ze regelmatig schoon met de juiste reinigingsmiddelen. Zijn de batterijen leeg? Vervang ze dan of laad ze ’s nachts op tijdens het slapen. Zo kun je de volgende dag met een gerust hart op pad.

2. Vertrouw ook op je ogen

Wie minder goed hoort, is nog meer aangewezen op het zicht. Compenseer je gehoorverlies zoveel mogelijk door extra informatie via je ogen. Hou je bril schoon, neem extra lenzen mee en denk aan een zonnebril. Gun jezelf daarnaast de tijd en ruimte om veilig te fietsen. Sluit bijvoorbeeld bij stoplichten achteraan aan, zodat je overzicht hebt op de situatie en op je eigen tempo kan vertrekken.

3. Gebruik windruisonderdrukking

Fietsen met een hoortoestel kan een uitdaging zijn, vooral als de wind in je oren suist en je het geluid om je heen verstoort. Maar geen zorgen! Er zijn hoortoestellen die beschikken over speciale windruisonderdrukking. Deze slimme hoortoestellen filteren het vervelende geruis van de wind weg en laten de andere geluiden wél gewoon doorkomen. 

4. Andere handige hulpmiddelen

Omdat je het niet goed kunt horen, moet je ook kunnen zien wat er achter je gebeurt. Spiegels zijn dan ook geen overbodige luxe op je fiets.  

Wil je tijdens het fietsen gemakkelijk met je fietsmaatje communiceren? Dan is een draadloos microfoontje de perfecte oplossing. Bevestig het microfoontje aan de kraag van de jas van je fietspartner en verbind het met je hoortoestel via je smartphone. Op deze manier kun je moeiteloos met elkaar praten terwijl je samen veilig fietst. Zo kun je perfect gezellig praten én veilig samen fietsen! 

Behalve je hoortoestel kun je nog andere hulpmiddelen gebruiken tijdens het fietsen. Met een speciaal bordje dat je achter op je fiets monteert, kun je andere weggebruikers bijvoorbeeld laten weten dat je slechthorend bent. Andere fietsers en bestuurders kunnen er dan rekening mee houden en hun rijstijl aanpassen.