Gehoorverlies ontwikkelt zich geleidelijk. Naarmate je ouder wordt gaat het gehoor langzaam achteruit, waardoor je misschien niet direct doorhebt dat je minder goed hoort. Toch zijn er signalen die erop wijzen dat je gehoor minder goed werkt.
Eenzijdige doofheid wordt ook wel SSD (Single Sided Deafness) of UHL (Unilateral Hearing Impairment) genoemd. De functie van één oor is dan nagenoeg vervallen. Eenzijdige doofheid is meestal het gevolg van ziekte of een ongeval. Bij 0,1% van de kinderen is eenzijdige doofheid aangeboren. In het verleden bleef deze aangeboren eenzijdige doofheid vaak onopgemerkt. Tegenwoordig wordt vijf dagen na de geboorte een 'neonatale gehoorscreening' uitgevoerd. Deze hoortest voor pasgeborenen brengt eenzijdige doofheid aan het licht en kan door middel van een CT-scan (röntgenfoto) worden bevestigd.
Als iemand die met één oor hoort, een gesprek wil volgen, zal hij meteen willen weten waar de spreker is, om daar het goed horende oor naartoe te kunnen richten. Soms zal hij zich fysiek verplaatsen om dichterbij de spreker te zijn. Hij hoort dan de geluiden niet alleen luider, maar kan ook beter zien wat er gezegd wordt (liplezen en mimiek). Wanneer je met maar één oor hoort, kost het luisteren en opnemen van informatie erg veel energie, waardoor je sneller vermoeid raakt. Een CROS-hoortoestel is een uitkomst omdat het verlichting biedt, vooral bij het luisteren naar gesprekken in een rustige omgeving.