Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Gehoorverlies ontwikkelt zich geleidelijk. Naarmate je ouder wordt gaat het gehoor langzaam achteruit, waardoor je misschien niet direct doorhebt dat je minder goed hoort. Toch zijn er signalen die erop wijzen dat je gehoor minder goed werkt.

Je kunt gehoorverlies herkennen aan de meest voorkomende symptomen:

 • zelf harder praten
 • het gevoel hebt dat je niet meer zo goed hoort als vroeger
 • het volume van televisie/radio/muziek steeds harder zet
 • steeds vraagt om iets nog eens te herhalen
 • vindt dat andere mensen moeilijk te verstaan zijn
 • niet hoort dat de telefoon of de deurbel gaat
 • klaagt over gesuis, een piep of een brom in de oren
 • gauw moe wordt in grote gezelschappen
 • je niet prettig voelt in een lawaaiige omgeving
 • vooral hoge stemmen en hoge tonen niet goed hoort
Het is lastig om gehoorverlies bij jezelf te herkennen, omdat je hersenen zich automatisch aanpassen en het gehoorverlies compenseren. Je hoort harde geluiden dan niet meer zoals je ze vroeger hoorde. Bovenstaande symptomen klinken namelijk niet bij iedereen direct bekend. Na een tijdje ‘vergeten’ je hersenen hoe ze moeten horen, terwijl jij dat zelf niet doorhebt. Daarom is het vaak zo dat de mensen in je omgeving je erop moeten wijzen dat je minder goed hoort. Dit kan leiden tot irritaties en een onzeker gevoel. Hier lees je meer over de vier belangrijkste symptomen van gehoorverlies.

De 4 belangrijkste symptomen van gehoorverlies

Oorsuizen

Gehoorbeschadiging ontstaat door te lange blootstelling aan harde geluiden. Wanneer je last hebt van een piep in het oor of oorsuizen, is dat een eerste symptoom. Een piep in het oor na een avondje stappen geeft aan dat je te veel lawaai hebt gehoord. Meestal trekt dat wel weg maar op den duur kan het een blijvende beschadiging geven – een constant hoorbaar oorsuizen, tinnitus genoemd  – die onomkeerbaar is.

 

Verschillende toonhoogtes 

Een normaal, gezond oor kan frequenties horen van 20 tot 20.000 Hertz (Hz).
Hoe hoger de toon, hoe hoger de frequentie. Bij gehoorschade kan iemand in elke frequentie een andere mate van gehoorverlies hebben en geluiden verschillend ervaren. Sommige geluiden zijn te hard of te zacht, terwijl je andere geluiden heel goed kunt horen. Het kan zijn dat je hoge tonen niet goed hoort en lage tonen wel, of andersom.

 

Het lokaliseren van geluid

Wanneer je oren worden blootgesteld aan te veel en langdurig lawaai, beschadigen de trilhaartjes in het slakkenhuis (het binnenoor). Deze haartjes zijn minuscuul en worden in beweging gebracht door geluidsgolven. De trilhaartjes geven vervolgens via de gehoorzenuw een signaal naar de hersenen, waar het als geluid wordt waargenomen. Bij overbelasting door te hard of langdurig geluid kunnen de trilhaartjes breken. Dit kan in beide oren in verschillende mate gebeuren, waardoor het ontvangen van geluid in stereo vervalt. Daardoor is het moeilijker om te bepalen waar geluid vandaan komt.

 

Het harder zetten van radio of televisie

Wanneer je steeds harder gaat praten en het volume van de radio of televisie steeds harder zet, kan dit een teken zijn van gehoorschade. De trilharen in je oor hebben meer prikkeling nodig om een signaal door te geven en het oor past zich aan op het harde geluidsniveau door ongevoeliger te worden. Een gezond oor past zich na een tijdje weer automatisch aan tot een hogere gevoeligheid, maar als het gehoor beschadigt is, herstelt het oor niet meer. Met als gevolg dat je steeds harder gaat praten en het geluid van radio en televisie steeds harder zet.
 

Mate van gehoorverlies

De term “mate van gehoorverlies” verwijst naar de verschillende niveaus van beschadiging. Uw gehoorverlies kan van een totaal andere graad zijn dan bij iemand anders en valt in één van de vier categorieën: 
 • mild 
 • gemiddeld
 • ernstig
 • vergaand

Audiciens meten de intensiteit van een geluid en de mate van gehoorverlies in decibel (dB). Dit betekent dat u bij een gehoorverlies van 40 dB niet in staat bent geluiden waar te nemen onder 40 dB.

Wanneer een bepaalde meting twee verschillende categorieën begrenst, wordt dit een combinatie van beide genoemd. Uw gehoor wordt als normaal beschouwd wanneer het geluid tussen 20-25 decibel kan waarnemen. Als u alleen boven dat bereik kunt horen, wordt u geacht te lijden aan gehoorverlies.
Infografiek – Mate van gehoorverlies
Mild gehoorverlies
Als er sprake is van mild gehoorverlies, hebt u waarschijnlijk moeite om geluid onder 40 decibel waar te nemen. U kunt zacht aangesproken worden, het geluid van de koelkastmotor of het tikken van de klok niet horen. Als uw gehoorverlies in deze categorie valt, hebt u nog geen moeite met het geluid van luide of meer intense klinkers. Maar waarschijnlijk neemt u het geluid van enkele zachtere medeklinkers niet waar. Wanneer u zichzelf erop betrapt mensen nu en dan te vragen om luider te spreken omdat u ze niet verstaat, kunt u het best een gehoortest laten doen door een specialist. De beste manier om een idee te krijgen hoe dit stadium ongeveer klinkt, is door vier vingers in uw oren te steken en dan te luisteren naar iemand die praat.
Gemiddeld gehoorverlies
Gemiddeld gehoorverlies staat een stapje hoger op de schaal. Met deze mate van slechthorendheid heeft u moeite om geluiden onder de 40 tot 70 decibel te horen. In dit stadium zult u niet alleen de zachte medeklinkers niet meer horen, maar ook moeite hebben om klinkers te onderscheiden. Met een gemiddeld verlies van gehoorvermogen merkt u dat u weliswaar iets hoort zonder uw gehoorapparaat, maar vaak niet meer begrijpt wat er gezegd wordt. Kenmerkend voor dit stadium is dat de meeste mensen de fase van ontkenning voorbij zijn en erkennen dat ze een ernstig gehoorprobleem hebben.
Ernstig gehoorverlies
Bij ernstig gehoorverlies kunt u geen geluid meer horen onder 70 tot 90 decibel. Zelfs het geluid van een rinkelende telefoon kan u compleet ontgaan. Om voor een hogere levenskwaliteit te zorgen, is een gehoorapparaat of een cochleair implantaat absoluut noodzakelijk. Als u dit nog niet hebt, is het essentieel dat u een afspraak maakt met een professionele audicien voor een grondige analyse.


Zeker weten? Doe de gratis hoortest!

De gratis online hoortest
Om snel een goede indicatie te krijgen of er sprake is van gehoorverlies, kun je eenvoudig en gratis via onze website een online hoortest doen. Je ontvangt de resultaten van de vrijblijvende hoortest direct na afloop gedetailleerd per mail en weet meteen of er sprake is van gehoorverlies en of een hoortoestel nodig is. 
Wacht vooral niet te lang als je twijfelt over je gehoor, het gaat namelijk om een vrijblijvende hoortest. Want er is bijna altijd iets te doen aan gehoorverlies en zolang je niets doet, kan je gehoor alleen maar verder achteruit gaan. Met een hoortoestel ga je achteruitgang tegen, omdat hoortoestellen je hersenen stimuleren. Je kunt ook langskomen bij ons in de winkel, dan zoeken we samen naar een oplossing waar je echt iets aan hebt.


Doe de online hoortest

Wat kan Schoonenberg betekenen?

Wanneer je voor het eerst hoortoestellen gaat uitproberen, moet je daaraan wennen. Dat geldt ook voor je omgeving. Daarom biedt Schoonenberg als enige HoorSupport. Dat is een begeleidingsprogramma dat we samen met de afdeling KNO van VUmc Amsterdam hebben ontwikkeld. Hiermee helpen we mensen bij het kiezen en het wennen aan een hooroplossing die is afgestemd op hun persoonlijke situatie en wensen. Goede communicatie is net zo belangrijk als de juiste techniek. 

Meer informatie

Wat veroorzaakt gehoorverlies en uiteindelijk doofheid?

Het is niet ongebruikelijk dat mensen die slecht horen zich afwenden van vrienden en familie en in een isolement raken. Gehoorverlies betekent dat u niet meer in staat bent gesprekken te voeren en zich uit te wisselen met uw dierbaren op de manier die u voorheen gewend was. Dit kan enorm frustrerend zijn.

De meest voorkomende oorzaken zijn:
 • ouder worden
 • langdurige blootstelling aan bovenmatig lawaai
 • aandoeningen als meningitis
 • erfelijke factoren
 • bepaalde medicijnen
Het is extra belangrijk om het gehoor goed te beschermen. Op maat gemaakte gehoorbescherming biedt de beste bescherming voor het gehoor bij langdurige blootstelling aan te harde geluiden.


Wat is eenzijdige doofheid?

Eenzijdige doofheid wordt ook wel SSD (Single Sided Deafness) of UHL (Unilateral Hearing Impairment) genoemd. De functie van één oor is dan nagenoeg vervallen. Eenzijdige doofheid is meestal het gevolg van ziekte of een ongeval. Bij 0,1% van de kinderen is eenzijdige doofheid aangeboren. In het verleden bleef deze aangeboren eenzijdige doofheid vaak onopgemerkt. Tegenwoordig wordt vijf dagen na de geboorte een 'neonatale gehoorscreening' uitgevoerd. Deze hoortest voor pasgeborenen brengt eenzijdige doofheid aan het licht en kan door middel van een CT-scan (röntgenfoto) worden bevestigd.