0900 600 7008
Onze webshop
Vind hier alle benodigdheden voor je hoortoestel

Denk je dat je gehoorverlies hebt? Dan is het belangrijk om advies in te winnen bij een professional die je vertrouwt. Een goede audicien staat je met raad en daad bij, doet een gehoortest, zoekt samen met jou de geschikte hoortoestellen uit en past deze aan jouw persoonlijke behoeften aan. Hier lees je alles over onze audiciens en hoorcentra, wat je te wachten staat bij je eerste bezoek en hoe we je verder helpen.

Wat is een audicien?

Een audicien helpt mensen met gehoorproblemen. Hij of zij adviseert en begeleidt je bij gehoorverlies en zorgt dat hoortoestellen zo worden afgesteld dat ze het beste resultaat geven. Ook voor het onderhoud van de toestellen en het bijregelen ervan kan je bij een audicien terecht.
Een man met een bakje koffie in het magazijn

Wat te doen bij gehoorverlies?

Al bij de eerste teken van hoorproblemen is het belangrijk de oorzaken te laten onderzoeken. Vermoed je dat je gehoorverlies hebt, aarzel dan niet om bij de keel- neus- en oorarts langs te gaan. Daarmee zet je de eerste stap naar beter horen. De dokter kan de concrete oorzaak van je gehoorverlies bepalen en jou hoortoestellen voorschrijven – daarmee kom je in aanmerking voor een mogelijke terugbetaling van jouw hoorapparaten.
Je kunt ook altijd terecht bij een audicien in een hoorcentrum. Een audicien bepaalt met een gratis gehoortest of je gehoorschade hebt. Hij of zij analyseert je persoonlijke situatie en raadt je de best passende hooroplossing aan. Van het eerste gesprek in het hoorcentrum tot aan de bijstelling en het onderhoud van jouw hoorapparaten; de audicien begeleidt je tijdens het volledige proces als jouw persoonlijke expert.

Wat doet een audicien?

Tijdens je bezoek aan het hoorcentrum begint de audicien met een persoonlijk adviesgesprek. Dit is bedoeld om  inzicht te krijgen in jouw persoonlijke gehoorsituatie, levensstijl en behoeften. Vergader je veel op het werk? Wat doe je in je vrije tijd? Sport je? Op basis van deze informatie adviseert de audicien je een  hooroplossing die het beste past bij jouw persoonlijke situatie.
 
De audicien doet ook een gehoortest. Die duurt niet lang en geeft uitsluitsel over hoe het met jouw gehoor is gesteld. Voor de test zit je in een speciaal daarvoor ontworpen ruimte. Via een hoofdtelefoon krijg je tonen afgespeeld. Aan de hand van je reacties kan de audicien een gehoorcurve opstellen. Deze grafische weergave van jouw gehoor heet een audiogram. Het resultaat van de gehoortest vormt de basis voor het verdere persoonlijke advies en de aanpak.
Daarna volgt de evaluatie van de metingen. Indien nodig wordt er een oorafdruk gemaakt, als basis voor een oorstukje op maat. Het oorstukje (otoplastiek) krijgt zo de optimale pasvorm en het zorgt voor een goede klank als het later met een hoortoestel wordt gecombineerd.
 
Ten slotte worden de juiste hoortoestellen gekozen en aangepast. Onze ervaren audiciens stemmen met behulp van uiterst moderne computersoftware de hoorhulpmiddelen precies af op jouw behoeften.

Wat is een goede audicien?

De aankoop van een hoorapparaat is niet te vergelijken met een bezoek aan de supermarkt. Je draagt het elke dag, dus een individuele aanpassing en de perfecte afstelling zijn bijzonder belangrijk.
Vakcompetentie
De audicien is een expert in het vakgebied van het menselijk gehoor en de techniek van hoortoestellen. Hij of zij kan je duidelijk uitleggen welk gehoorprobleem jij hebt en wat eraan te doen valt. Bij Schoonenberg vermijden we het gebruik van vakjargon en technische termen: alleen als je alles goed begrijpt, kan je de juiste beslissing nemen.
Geduld
De proefperiode met nieuwe hoortoestellen kan even duren: om de instellingen perfect te krijgen, zijn meestal enkele afspraken in het hoorcentrum nodig. Een goede audicien heeft geduld en wil diep ingaan op jouw wensen en gehoorproblemen.

 
Voldoende tijd voor het testen
De hoortoestellendeskundige biedt altijd modellen uit verschillende prijsklassen aan die voor de betreffende gehoorvermindering in aanmerking komen en legt in detail uit wat de verschillen zijn.
Voldoende tijd voor het testen
Hoortoestellen van verschillende merken en prijzen verschillen vaak duidelijk in klank, instellingsmogelijkheden en extra's. Om te ontdekken of een hoortoestel optimaal past, moet je het in het dagelijks leven testen.
Expert in nazorg
Als je het passende hoortoestel hebt gevonden, wil je daar natuurlijk ten volle van genieten. Een goede audicien begeleidt je ook bij de nazorg. Dat gaat van controleafspraken, tot de afhandeling van de vergoedingen en snelle hulp als er toch problemen zouden zijn met je hoortoestellen.

Welke opleiding heeft een audicien?

Het beroep van audicien is een   erkende opleiding. Aangezien klantencontacten dagelijkse kost zijn, zijn een hoge mate van inlevingsvermogen, vriendelijkheid en goede communicatieve vaardigheden onmisbaar. Daarnaast mogen ambachtelijke kennis en interesse in techniek en geneeskunde niet ontbreken. Naast technische kennis spelen commerciële en sociale vaardigheden een belangrijke rol.
In de praktijk leren de studenten onder andere hoe ze klanten correct adviseren en ondersteunen bij de keuze van het passende gehoorsysteem. Daarnaast leren ze toestellen aanpassen en onderhouden. Na het behalen van hun diploma vinden audiciens werk in hoorcentra of ook bij fabrikanten van hooroplossingen.