Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een vergoeding van jouw zorgverzekeraar? Valt het hoortoestel in de basisverzekering of is een aanvullende verzekering nodig? Schoonenberg heeft afspraken met bijna alle zorgverzekeraars*, zodat je altijd aanspraak kunt maken op een vergoeding. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je zorgverzekeraar, het pakket en polis dat je gekozen hebt en de categorie waar je in valt. We nemen je stap voor stap mee en leggen het je uit!

Wat je zorgverzekeraar vergoedt, hangt af van de mate van gehoorverlies

Er is keuze uit verschillende typen hoortoestellen - van high tech tot uitsluitend functioneel. De zorgverzekeraars hebben de vergoede toestellen verdeeld in 5 categorieën. Categorie 1 wordt toegeschreven aan toestellen bestemd voor mild gehoorverlies en categorie 5 aan toestellen voor het meest complexe gehoorverlies. Ze vergoeden op basis van de categorie waarin jij wordt ingedeeld en dat hangt af van de uitkomst van de gehoortest en van jouw persoonlijke wensen

Lees meer

Hoeveel wordt er vergoed als je alleen een basisverzekering hebt?

Er is keuze uit verschillende typen hoortoestellen - van high tech tot uitsluitend functioneel. De zorgverzekeraars hebben de vergoede toestellen verdeeld in 5 categorieën, waarbij categorie 1 wordt toegeschreven aan toestellen bestemd voor mild gehoorverlies en categorie 5 aan toestellen voor het meest complexe gehoorverlies.

Ze vergoeden op basis van de categorie waarin jij wordt ingedeeld en dat hangt af van de uitkomst van de gehoortest en van jouw persoonlijke wensen. Als je bijvoorbeeld voor je werk behoefte hebt aan een zeer geavanceerd toestel, dan kunnen wij een hogere categorie voorschrijven dan voor iemand zonder deze behoefte. De hoortoestellen die niet vergoed worden vallen in de Vrije Keuze markt.

Benieuwd naar deze innovatieve toestellen?

Soorten hoortoestellen

Wanneer heb ik recht op een vergoeding?

Heb je aan één of beide oren een verlies van 35 dB ?  Dan kom je volgens de wet in aanmerking voor een (gedeeltelijke) hoortoestel vergoeding. Ook wanneer je aan één oor gehoorverlies hebt, kun je een vergoeding krijgen van je zorgverzekeraar. Je gehoorverlies wordt middels een gehoortest vastgesteld door een audicien, KNO-arts of een audiologisch centrum. Bij Schoonenberg is deze gehoortest altijd gratis. 

Is jouw gehoor verlies onder de 35 dB drempel, maar ondervindt je wel problemen met het gehoorverlies? Dan is er een mogelijkheid vergoed te worden. Wanneer deze bijvoorbeeld zijn voorgeschreven door een audiologisch centrum. Denk hierbij aan een tinnitusmaskeerder of wanneer er aangetoond kan worden dat het gehoorverlies beperkingen geeft.

Meer weten over vergoedingen

Hoeveel krijg ik vergoed?​

Hoeveel je vergoed krijgt is afhankelijk van:
1. Je zorgverzekeraar
2. Het (aanvullende) pakket dat je gekozen hebt
3. Restitutiepolis
4. En de categorie waarin je gehoorverlies valt (dus hoe zwaar jouw gehoorverlies is)

1. Zorgverzekeraar
Schoonenberg heeft afspraken met bijna alle zorgverzekeraars, zodat je nagenoeg altijd aanspraak kunt maken op een vergoeding voor een hoortoestel in de categorie waarin je bent ingedeeld. Elke zorgverzekeraar bepaald de vergoeding per categorie. Dit bepaald in grote mate de prijs van een hoortoestel en de vergoeding. Heb je alleen een basis verzekering? Dan wordt 75% van je hoortoestel vergoed.

Let wel op: De aanschaf van een gehoorapparaat valt onder het eigen risico. Het eigen risico van je zorgverzekering is in 2023 vastgesteld op € 385.-. Als je nog niets van je eigen risico verbruikt hebt dan zal eerst het verplicht eigen risico betaald moeten worden.

2. Aanvullende verzekering
Afhankelijk van het type aanvullende verzekering kan het zijn dat de kosten volledig worden vergoed.
Bij de keuze voor een geschikt hoortoestel houden wij rekening met jouw persoonlijke situatie, je zorgverzekering en het soort zorgverzekering dat je hebt gekozen. Bovendien ondersteunen we je met de declaratie bij de zorverzekeraar, als het zo ver is.

Ook hulpmiddelen en accessoires kunnen worden vergoed door de zorgverzekeraars. De dekking verschilt per zorgverzekeraar. Afhankelijk van de mate van het gehoorverlies en van de voorwaarden van de zorgverzekeraar, is het bijvoorbeeld mogelijk dat een wek- en waarschuwingssysteem volledig wordt vergoed én kosteloos geplaatst wordt. Hetzelfde geldt voor tv-oplossingen, externe microfoons, bluetooth-koppelingen en werkplekaanpassingen.

Bovendien, afhankelijk van je mate van gehoorverlies, de polisvoorwaarden van je verzekeraar en jouw persoonlijke situatie, is het mogelijk dat deze volledig worden vergoed. Onze audiciens kunnen je hier meer over vertellen.

3. Restitutiepolis
Afhankelijk van je restitutiepolis en verzekeraar, heb je recht op een vergoeding buiten de vastgestelde categorie.

4. Categorieën
Om te bepalen in welke categorie je valt, zal er allereerst bepaald moeten worden wat jouw mate van gehoorverlies is. Je mate van gehoorverlies wordt bepaald middels een hoortest en een speciale vragenlijst. Dit is de "Amsterdamse Vragenlijst". Het is een lijst met gerichte vragen die de audicien helpen bepalen hoe zwaar jouw gehoorverlies is. Deze combinatie bepaald voor welke categorie hoortoestellen je in aanmerking komt en waar je dus een vergoeding voor kunt krijgen.

De categorie bepaalt of jij een eenvoudige of een complexe 'zorgvraag’ hebt. Er zijn in totaal 5 categorieën, te noemen: categorie 1 (eenvoudig) tot en met categorie 5 (zeer complex).

Maar zorgverzekeraars vergoeden niet alle hoortoestellen. De hoortoestellen die niet vergoed worden noemen wij 'vrije markt hoortoestellen'. De vrije markt hoortoestellen behoren tot het topsegment. Ze zijn geavanceerder en bevatten de nieuwste technieken. Zou je graag een innovatiever en meer geavanceerd hoortoestel willen hebben dan kun je vaak een deel van het aankoopbedrag terugkrijgen via de Belastingdienst.

Meer weten over belastingvoordeel?

Meer weten over belastingaftrek

Welke hoortoestellen worden vergoed door de zorgverzekering?

Er is keuze uit verschillende typen hoortoestellen - van high tech tot uitsluitend functioneel. De zorgverzekeraars hebben de vergoede toestellen verdeeld in 5 categorieën, waarbij categorie 1 wordt toegeschreven aan toestellen bestemd voor mild gehoorverlies en categorie 5 aan toestellen voor het meest complexe gehoorverlies. Ze vergoeden op basis van de categorie waarin jij wordt ingedeeld en dat hangt af van de uitkomst van de gehoortest en van jouw persoonlijke wensen. Als je bijvoorbeeld voor je werk behoefte hebt aan een zeer geavanceerd toestel, dan kan het zijn dat wij een hogere categorie kunnen voorschrijven dan voor iemand voor wie dit niet geldt. De hoortoestellen die niet vergoed worden vallen in de Vrije Keuze markt.

Benieuwd naar deze innovatieve toestellen?

Soorten hoortoestellen

* m.u.v. ASR