0900 600 7008
Onze webshop
Vind hier alle benodigdheden voor je hoortoestel

Als je last hebt van tinnitus en hier onbewust een negatieve emotie aan koppelt (bijvoorbeeld omdat je de angst hebt dat het blijvend is), maak je de suis of piep onbewust dusdanig belangrijk, dat dat geluid niet alleen voortdurend aanwezig is, maar dat je het ook voortdurend bewust ervaart. Ben je er relatief rustig onder, dan is de kans groter dat je de tinnitus 'geaccepteerd hebt' en het dus niet bewust ervaart. De mate waarin jij de tinnitus ervaart, is dus direct gekoppeld aan je emotie. Zijn dan ook nog eens de omgevingsgeluiden gedempt, dan ervaar je nog meer last.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Een bezoek aan de huisarts en of KNO-arts is de eerste stap. Bij een KNO arts wordt besloten over de nodige onderzoeken. Meestal begint de consultatie met een korte bevraging:
 
  •  
Heb je bepaalde aandoeningen?
  •  
Heb je vooraf medicijnen ingenomen?
  •  
Wanneer dook het oorsuizen voor het eerst op?
  •  
Kwam de tinnitus plotseling of eerder sluipend?
  •  
Hoe klinkt de tinnitus?
  •  
Wat kan de oorzaak zijn? Geluid of stress?

Afspraak maken met een tinnitus specialist
Daarna start de KNO-arts een onderzoek van het oor om vast te stellen of de oorzaak in de gehoorgang of bij het trommelvlies te vinden is. Vervolgens doet de arts een gehoortest. Daarna wordt het evenwicht getest om na te gaan of de oorzaak in het binnenoor zit.
 
Soms worden verdere onderzoeken uitgevoerd, bijvoorbeeld om te kijken of er ontstekingen zijn. Vaak wordt er aan ‘tinnitus matching’ gedaan om het geluidsvolume en de frequentie van de tinnitus te bepalen. Met behulp van ‘tinnitus masking’ wordt bovendien vastgesteld of er bepaalde frequenties zijn die de toon kunnen verbergen. Behalve de oren kunnen ook de bloedvaten, zenuwen en de hersenen worden onderzocht.

Tinnitus informatiedag

Meld je aan voor de tinnitus informatiedag.

Hoe maak je tinnitus dragelijk en welke behandelingen zijn er?

Geluidsverrijking
Geluidsverrijking kan helpen om tinnitus draaglijker te maken. Stilte dien je in ieder geval zoveel mogelijk te vermijden. Dat klinkt wellicht vreemd, maar hoe stiller het in een ruimte is, hoe luider de piep of ruis lijkt. Voor sommige mensen werkt rustgevende muziek op de achtergrond goed, en voor anderen is de ruis van een computer de oplossing. Echter is dit ook afhankelijk van wat jij prettig vindt.
  
Therapie
Tot op heden is er helaas nog geen oplossing voor tinnitus. Tinnitus Retraining Therapy (TRT) is één van de weinige wetenschappelijk onderbouwde therapieën voor tinnitus en overgevoeligheid voor geluid. Het doel van TRT is om je te helpen de focus minder op je tinnitus te leggen en zo verzachting te bieden. Een eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Voor sommige tinnituspatiënten is tinnitus-retraining-therapie (TRT) een het beste idee. Het doel van deze therapie is niet het bestrijden maar het indammen van de onaangename waarneming. Deze therapie neemt een langere periode in beslag. Het kan een jaar of langer duren totdat het gewenste resultaat is bereikt. 
 
Tinnitus Retraining Therapy

Gezonde levensstijl
Bovendien kunnen afleiding in je vrije tijd en een gezonde levensstijl je helpen om te gaan met het oorsuizen. Evenwichtige voeding en beweging, weinig alcohol en niet roken kunnen een positieve invloed hebben. Krijg je het lastiger met het geruis in je oor, dan kunnen zelfhulpgroepen of gedragstherapeutische programma's baten. 
 
Vermijden van stress
Naast methodes voor het volledig genezen van tinnitus biedt de keel-neus- en oorgeneeskunde verschillende mogelijkheden om de klachten te verlichten. Aangezien de oorzaak bij subjectieve tinnitus vaak niet duidelijk is, is daar meestal slechts verlichting mogelijk. Allereerst is het belangrijk om stress te vermijden omdat stress een van de meest voorkomende oorzaken van tinnitus is en de symptomen nog kan versterken.
 
Hoortoestellen
Afhankelijk van het soort tinnitus en de graad van het gehoorverlies kunnen hoortoestellen helpen. Deze maskeren de tuut in je oren. Daardoor wordt de toon naar de achtergrond gedrukt. Zo maken we de suis of piep steeds minder belangrijk en kun je weer optimaal genieten van de wereld om je heen. Hoortoestellen kosten niet meer zo veel als wel wordt aangenomen. Bovendien zijn hoortoestellen allang niet meer zo groot als dat ze vroeger waren. Je hebt zelfs hoortoestellen met tinnitusmaskeerders die bijna onzichtbaar zijn. Wij geven je graag meer informatie en helpen je graag. 
 
Soorten hoortoestellen

Tinnitus balance app
De app is bedoeld als onderdeel van een tinnitusprogramma dat door ons aangeboden wordt. De Tinnitus Balance App maakt onderdeel uit van het Tinnitus Balance Portfolio van Phonak. Hiermee kun je samen met jouw hoorspecialist een eigen tinnitusplan opstellen op basis van geluidstherapie die precies is afgestemd op jouw persoonlijke behoeften, zodat je tinnitus wordt verlicht. Meer weten over deze app?

Tinnitus balance app

We willen je zo actief mogelijk betrekken bij de behandeling en zijn ons ervan bewust dat iedere situatie om een andere aanpak vraagt. Een eventuele behandeling op maat werken we graag samen met je uit in onze World of Hearing winkel.

World op Hearing

Tijdens de Tinnitus Retaining Therapy leer je in eerste instantie begrijpen hoe oorsuizen ontstaat en krijg je handvatten aangerijkt om beter om te gaan met de emotionele en lichamelijk reacties die tinnitus oproept. Uiteindelijk leer je hoe het oorsuizen naar de achtergrond kunt verplaatsen en wordt tinnitus een geluid waar prima mee te leven valt. De meeste mensen wennen op den duur aan hun oorsuizen, maar bij sommigen gaat dat niet vanzelf. De Tinnitus Retraining Therapy (TRT) zou volgens de ontwikkelaars daarbij kunnen helpen. Ben je benieuwd hoe onze tinnitus begeleiding (TRT) precies werkt?


Tinnitus Retraining Therapy