0900 600 7008

Op zoek naar het passende hoorapparaat? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. We zetten de belangrijkste hoorhulpmiddelen met hun voor- en nadelen voor jou op een rij. En uiteraard staan we bij Schoonenberg altijd voor je klaar voor persoonlijk advies.

Welke soorten hoorapparaten zijn er?

Hoortoestellen zijn er in de meest uiteenlopende uitvoeringen, voor elk soort gehoorverlies en van een groot aantal hoortoestelfabrikanten. Er is dus sowieso een hoortoestel te vinden dat past bij jouw individuele wensen en behoeften. Niets staat vlekkeloos horen in de weg!

Hieronder vind je een kort overzicht van de verschillende hoortoestellen.

Wat zijn digitale hoorapparaten?

Sinds enkele jaren zijn hoortoestellen volledig digitaal. Dat betekent dat ze het geluid omzetten in elektronische informatie. Analoge toestellen uit lang vervlogen tijden konden geen geluiden filteren of dempen. Alle signalen uit de omgeving werden opgepikt en versterkt.
 

 
Digitale hoortoestellen werken anders. Alleen de belangrijke geluidssignalen worden versterkt en doorgestuurd. Luide omgevingsgeluiden worden gedempt. Zo hoor je ook beter in een lawaaiige omgeving en geniet je van een betere klankkwaliteit. Digitale hoorapparaten kunnen ook een pak beter worden afgestemd op jouw individuele behoeften én ‒ niet onbelangrijk ‒ ze zijn kleiner dan analoge modellen.

Wat is het verschil tussen een open en gesloten aanpassing?

Hoortoestellen kunnen ‘open’ en ‘gesloten’ worden aangepast. ‘Open’ houdt in dat de gehoorgang niet of nauwelijks wordt afgesloten. De geluidsgolven kunnen dus op natuurlijke wijze tot bij het trommelvlies komen. Open aanpassingen kunnen bij RIC- en BTE-toestellen. Een open aanpassing zorgt voor een natuurlijke manier van horen en maakt dat de gehoorgang goed wordt geventileerd. 

 
Bij een gesloten aanpassing wordt de gehoorgang grotendeels afgesloten door een oorstukje of het hoortoestel zelf (bij een in-het-oor-apparaat). Dit betekent niet dat het oor minder wordt geventileerd. Het feit dat het oorstukje of ITE-toestel op maat wordt gemaakt, zorgt wel voor een directere overdracht. 

De keuze voor een open of een.

Wat zijn achter-het-oor hoortoestellen (AHO/BTE)?

Zoals de naam het zegt, draag je deze hoortoestellen achter het oor, net boven je oorschelp. De microfoon en de luidspreker zitten in de behuizing van het toestel. Via een elleboogje en een klein kunststof slangetje wordt het geluid naar een oorstukje geleid. Zo wordt het geluid doorgegeven naar het trommelvlies.
Vorm van AHO-toestellen

Achter-het-oor hoortoestellen zijn klein, verfijnd en heel onopvallend. De behuizingen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en zijn water-, zweet- en stofafstotend.
Een voorbeeld van een AHO-toestel

Voordeel van AHO-toestellen

 • Plaats voor grotere en krachtigere batterijen
 • Makkelijk te bedienen met knoppen voor programmakeuze
 • Open aanpassing mogelijk
 • Verbinding met radio en TV via een plug-in audioschoen, draadloze ontvangst en streaming via bluetooth

Nadelen van AHO-toestellen

 • Minder geschikt voor brildragers
 • De natuurlijke van de oorschelp wordt niet
 • Iets zichtbaarder dan in-het-oor toestellen
Onderdelen van een AHO-hoortoestel
Alle hoorapparaten hebben dezelfde onderdelen. Bij achter-het-oor hoortoestellen zijn dat:
 • Microfoon – pikt het geluid op en zet dit om in elektrische signalen
 • Versterker – verhoogt de sterkte van de microfoonsignalen en filtert onbelangrijke geluiden weg
 • Luidspreker – zet elektrische in akoestische signalen om
 • Spraakprocessor – past de signalen aan de individuele behoeften van de drager aan
 • Volumregelaar
 • Elleboogje – Verbindingsstuk tussen hoorapparaat en de tube
 • Audio-ingang – voor connectie met externe apparaten

Meer informatie over AHO hoortoestellen

Batterij of accu (bij oplaadbare systemen)
De verbinding van het hoorapparaat naar het oor verloopt via een tube, die in een oorstukje eindigt. Een variant van het klassieke AHO-hoorapparaat is het RIC-model (RIC = Receiver-in-Canal), waarbij de luidspreker zich in het oor bevindt en zo het geluid direct naar het trommelvlies leidt.

Batterijen voor hoortoestellen   Alles over hoortoestelbatterijen

Andere modellen van AHO-hoorapparaten

RIC = Receiver-in-Canal

De kleinste AHO-modellen (achter-het-oor modellen) zijn van externe luidsprekers voorzien en bieden meestal ook draadloze functionaliteiten.

Micro-achter-het-oor modellen

Deze gehoorapparaten zijn kleiner dan normale AHO-modellen en beschikbaar voor lichte tot zware slechthorendheid. Zij kunnen comfortabel achter het oor worden gedragen en zijn in vele kleuren en vormen verkrijgbaar.

Wat zijn in-het-oor hoortoestellen (IHO/ITE)?

Deze hoortoestellen zitten min of meer in het oor. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:
 • Oorschelptoestellen (conchatoestellen), die in de oorschelp (= concha) zitten.
 • Gehoorgangtoestellen die dieper in de gehoorgang zitten.
 • Modellen die volledig in het oor verdwijnen: CIC-toestellen (Completely-In-Canal; vrij vertaald: volledig in het kanaal).
Onderdelen van IHO-toestellen
Alle onderdelen van intra-toestellen bevinden zich in een klein omhulsel of schaaltje. Dat wordt, net als een oordop, in het oor geschoven. De volumeregeling en programmakeuze lopen via een afstandsbediening. Sommige modellen kunnen ook draadloos verbinding maken met je smartphone of tv.

Voordelen van IHO-toestellen

 • Klein en daardoor nauwelijks zichtbaar voor anderen (vooral CIC- en IIC-toestellen)
 • Handig voor brildragers
 • Aangenaam bij het sporten 
 • De natuurlijke akoestiek van de oorschelp blijft behouden, wat een natuurlijke klank garandeert

Nadelen van IHO-toestellen

 • Alleen geschikt bij een matig of gemiddeld gehoorverlies
 • Niet voor iedereen geschikt: afhankelijk van de grootte van de gehoorgang
 • Duurder
 • Kleine batterij, dus vaker batterijwissels
 • Audio-aansluiting via een audioschoen kan niet omwille van plaatsredenen en een T-spoel kan alleen in concha-modellen

ITE = In-the-Ear

Het toestel vult de hele oorschelp (concha). Het zijn de grootste van de in-het-oor modellen. Daardoor is er plaats voor een grotere batterij (en dus een langere batterijduur) en is het toestel makkelijk te bedienen. Voor zwaardere gehoorverliezen is er een Power-uitvoering mogelijk.

ITC = In-the-Canal

Een klein en onopvallend in-het-oor model. De oorschelp blijft vrij omdat dit hoorapparaat vooraan in de gehoorgang zit.

CIC = Completely-in-the-Canal

Zit helemaal in de gehoorgang en is daardoor van buitenaf praktisch onzichtbaar. Deze apparaten hebben vaak een nylon trekkoordje om ze uit te nemen.

Meer informatie over in het oor toestellen

Welke andere uitvoeringen zijn er?

Voldoen de gangbare hoortoestellen niet aan jouw individuele behoeften, dan zijn er nog enkele alternatieven:
Botgeleidingshoortoestellen
Via beugels die sterk tegen het hoofd drukken, wordt het geluid naar de schedel overgedragen. Dit kan de oplossing zijn voor wie steeds opnieuw aan sterke middenoorontstekingen lijdt.
Botverankerde hoortoestellen
Hier wordt botgeleiding gebruikt om een niet-functionerend middenoor te omzeilen. Achter het oor wordt een titanium schroef geïmplanteerd. Het hoortoestel wordt vervolgens aan het implantaat bevestigd.
Geïmplanteerde middenoortoestellen
Deze zogenaamde actieve middenoorimplantaten doen de gehoorbeentjes in het middenoor trillen.
Cochleaire implantaten
Cochleaire implantaten overbruggen de ontbrekende haarcellen in het slakkenhuis (de cochlea) en stimuleren direct de gehoorzenuw.

Meer informatie
Hersenstam-implantaten
Als de gehoorzenuw beschadigd is, kan een implantaat in de hersenen worden geplaatst. Dit maakt geluidsprikkels hoorbaar. De techniek is vergelijkbaar met die van het cochleair implantaat, maar de elektrode gaat hier tot aan de hersenstam.
Tinnitus-geluid
Maskerende geluiden worden aan het oor overgedragen en drukken de Tinnitus naar de achtergrond.
Lyric
Dit hoorapparaat zit diep in de gehoorgang en krijgt daar zijn klank. Het is van buiten volledig onzichtbaar en kan maandenlang worden gedragen. Meer over de Lyric