Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!
Home

Procedures & regelgeving

Wanneer iemand aan één of beide oren een gehoorverlies van 35 dB heeft, komt hij of zij volgens de wet in aanmerking voor een gedeeltelijke hoortoestelvergoeding.

De gehoortest

Het gehoorverlies wordt middels een gehoortest vastgesteld door een audicien, KNO-arts of een audiologisch centrum. Bij Schoonenberg is deze gehoortest altijd gratis. Tijdens de test, die ongeveer 10 minuten duurt, wordt in onze winkel via een speciale hoofdtelefoon onderzocht wat de oren kunnen waarnemen. Na afloop verwerken wij de resultaten in een persoonlijke uitslag. Omdat een hooroplossing maatwerk is, krijgen mensen bij Schoonenberg keuze uit verschillende hoortoestellen én deskundig advies. De gekozen hooroplossing kan op proef mee naar huis worden genomen om in verschillende situaties uit te proberen.

Hoe werkt het?

Er is keuze uit verschillende typen hoortoestellen - van high tech tot uitsluitend functioneel. De overheid heeft de toestellen verdeeld in vijf categorieën, waarbij categorie 1 wordt toegeschreven aan toestellen bestemd voor mild gehoorverlies en categorie 5 aan toestellen voor het meest complexe gehoorverlies. De zorgverzekeraars vergoeden op basis van de categorie waar de verzekerde op uitkomt. In welke categorie hij of zij wordt ingedeeld, hangt af van de uitkomst van de gehoortest en van de persoonlijke leefsituatie. Als iemand bijvoorbeeld voor zijn werk behoefte heeft aan een zeer geavanceerd toestel, dan kan het zijn dat wij een hogere categorie voorschrijven dan voor iemand voor wie dit niet geldt.
 
Alles over vergoedingen

Bereken de kosten

Een visual van de verschillende zorgverzekeraars
Schoonenberg heeft afspraken met alle zorgverzekeraars, zodat iedereen altijd aanspraak kan maken op een vergoeding. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de zorgverzekeraar, het gekozen pakket en de categorie waarin de verzekerde valt. In onze winkels rekenen we graag precies voor wat de aanschaf van een hoortoestel financieel betekent, maar dit kun je ook online al bekijken. We houden rekening met de persoonlijke situatie, de zorgverzekeraar en het soort zorgverzekering waarvoor gekozen is. Bovendien helpen wij, als het zover is, met de declaratie bij je zorgverzekeraar.
 
Meer over de kosten

Belastingaftrek voor gehoortoestellen

Een brief van de belasting
Wanneer iemand een toestel kiest dat buiten de 5 wettelijk vastgestelde categorieën valt, kan geen aanspraak meer gemaakt worden op een vergoeding van de zorgverzekeraar. Dan valt de keuze op een toestel op een nieuwe generatie model, waarvan de aanschafkosten aftrekbaar zijn van de belasting. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de keuze voor een hoortoestel dat in een hogere categorie valt dan de zorgverzekeraar vergoedt. Wil je weten hoe je precies de berekening kunt uitvoeren die de belastingdienst hanteert bij belastingaftrek op hoortoestellen? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.
 
Meer over de nieuwste generatie toestellen

Eigen risico bij gehoortoestellen

Het eigen risico van de zorgverzekering is in 2018 € 385,-. Het eigen risico geldt ook bij de aanschaf van een hoortoestel. De zorgverzekeraar zal het nog niet verbruikte gedeelte van het eigen risico in rekening brengen.