Stress en tinnitus
Studies hebben tinnitus in verband gebracht met stress. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een voortdurend geluid in je hoofd stress kan veroorzaken. Maar wist je ook dat het andersom ook kan zijn? Dus dat stress ervoor kan zorgen dat je last krijgt van tinnitus?

Hoe vaak komt tinnitus voor?
Het is lastig om precies te zeggen hoeveel mensen wereldwijd tinnitus hebben. De schattingen variëren van 5,1% tot 42,7%. Tinnitus kenmerkt zich door oorsuizen, maar het kan ook brommen, zoemen, of een ander geluid zijn. Het lastige hiervan is dat anderen jouw geluiden meestal niet horen. Dat kan verwarrend zijn en zelfs tot depressie leiden.

Wat zeggen de onderzoeken?
Verschillende onderzoeken laten zien dat er een verband is tussen tinnitus, stress en hoe lang die stress duurt. Simpel gezegd: mensen met de meeste stress hadden vaak ook de meest ernstige vorm van tinnituslast of hadden het langste tinnitus klachten.

Daartegenover stond een onderzoek waaruit bleek dat stress kan zorgen voor tinnituslast of het erger kan maken. In een studie uit 2015 getiteld ‘Stress en tinnitus’ gaf meer dan de helft van de mensen met tinnitus aan dat het begon in een stressvolle tijd. Ook zei bijna de helft dat hun tinnituslasterger werd als ze meer stress hadden.
 

Hoe verlicht je stress gerelateerde last van tinnitus? 7 tips:

1. Probeer je stressniveau te verminderen

Het lijkt een open deur, maar als je de hoeveelheid stress weet te verminderen, zouden ook de tinnitusklachten moeten afnemen. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van een mindfulness training.  Mindfulness werd bedacht door Jon Kabat-Zinn in 1979 voor mensen die niet goed reageren op gewone behandelingen. Het helpt goed tegen stress, pijn, angst en depressie.
Met mindfulness leer je meer aandacht te hebben voor het hier en nu. Als je regelmatig mindfulness-oefeningen doet, word je minder gestrest en bezorgd. Het is een fijne manier om je beter te voelen.
2. Probeer je aandacht af te leiden

Probeer je aandacht bewust op iets anders te richten. Doe bijvoorbeeld dingen die je leuk vindt, zoals kunst of sport. Als je je focust op andere bezigheden, ben je minder bewust van het geluid in je hoofd.  Zouden de klachten van tinnitus minder moeten worden
 
3. Gebruik omgevingsgeluiden

Een rustige omgeving kan ervoor zorgen dat het geluid in je hoofd meer opvalt. Denk hierbij aan het ervaren van stilte. Het afspelen van muziek of het versterken van omgevingsgeluiden kan hierbij helpen, om het verschil met de stilte minder groot te laten zijn. Hierdoor valt de tinnitus minder op. Wij noemen dit geluidverrijking, dat op meerdere manieren uitgevoerd kan worden.

Als je een gehoorverlies hebt, kan het gebruik van hoortoestellen helpen je beter te laten focussen op de omgeving. Hierdoor valt het tinnitusgeluid minder op en hoef je minder energie te gebruiken, dat je helpt om minder stress te ervaren. Het 100% onzichtbare hoortoestel Lyric wordt zelfs 24 uur per dag gebruikt. Het biedt continue versterking waardoor je ook ’s nachts minder bewust bent van je tinnitus. Het wordt in de gehoorgang geplaatst en is dus niet zichtbaar.
4. Sport en beweging

We weten dat bewegen en sporten goed zijn om stress te verminderen. Daarom helpen ze ook bij tinnitus die veroorzaakt wordt door stress. Elke vorm van beweging kan stress verminderen. Bewegen maakt endorfine aan en helpt je om je minder druk te maken over dagelijkse zorgen.
 
5. Ontspanningsoefeningen

Ontspanningstechnieken helpen je om stress te verminderen, je ademhaling en hartslag te vertragen, en je bloeddruk te verlagen. Hoewel veel mensen dit vergelijken met cognitieve gedragstherapie, zijn ze toch anders. Veelgebruikte ontspanningstechnieken zijn ademhalingsoefeningen, visualisatie en zelfhypnose.
 
6. Vermijd dingen die tinnitus erger kunnen maken.

Koffie, nicotine, chocolade, alcohol en zoete dranken kunnen jouw tinnituslast laten toenemen. Deze stoffen kunnen zorgen voor een hogere last van tinnitus doordat ze bijvoorbeeld de bloeddruk verhogen. Het lichaam kan hierbij op dezelfde reageren als bij het ervaren van stress.

Andere dingen die je meer bewust kunnen maken van tinnitus zijn harde geluiden, oorsmeer, verstopte oren, hoge of lage bloeddruk en slaapproblemen.

 
7. Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) helpt bij het omgaan met tinnitus. Het is een behandelmethode die zich richt op hoe je denkt en voelt over tinnitus. De therapie helpt je om positiever te denken en je gedrag te veranderen. Zo leer je om de mate van jouw tinnituslast.
Samenwerken met een therapeut kan je kijk op tinnitus verbeteren. In plaats van te focussen op wat je door tinnitus niet kunt doen, helpt therapie je te kijken naar wat je juist wel kunt doen om je omgeving comfortabeler te maken.

Wist je dat Schoonenberg regelmatig online informatiesessies over tinnitus organiseert? Hierin vertellen we je graag meer over tinnitus en hoe je hiermee om kunt leren gaan. Ook krijg je meer informatie over unieke behandelmethodes en kun je vragen stellen aan tinnitusexperts.

De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.