“Machine in mijn hoofd”

Hank heeft jarenlang met tinnitus geleefd. Hij deelt zijn inspirerende verhaal. "Hoe dover ik werd, hoe harder de piep werd," vertelt hij. "Ik lag in bed en het leek net alsof er een machine in mijn hoofd zat." Hank herinnert zich het moment dat zijn audicien de Lyric in zijn oren plaatste: "Ik wist niet wat me overkwam. Mijn tinnitus was weg. Ik hoorde de vogels weer zingen en de wind waaien." Maar het was niet alleen zijn gehoor dat verbeterde. "Mijn sociale leven is weer veel rijker geworden. Mijn vrouw vindt het een verademing dat zij weer gewoon met me kan praten. En ik begrijp haar niet meer verkeerd," lacht hij.


Hank’s verhaal benadrukt dat, hoewel tinnitus niet genezen kan worden, hooroplossingen zoals bijvoorbeeld de Lyric al dan niet in combinatie met persoonlijke begeleiding aanmerkelijke verbeteringen in levenskwaliteit kunnen bieden aan mensen met tinnitus.

Taak voor audiologisch professionals

Uit een internationaal onderzoek van Schoonenbergs moederbedrijf Sonova blijkt dat mensen met tinnitus vrij snel naar een audioloog gaan (45% binnen de eerste drie maanden, 71% binnen het eerste jaar), maar het merendeel van deze groep (ruim 80%) geen goede hulp krijgt. "De juiste informatie over geïndividualiseerde zorg voor tinnituspatiënten is nog steeds niet algemeen bekend", legt Conny Polleunis, hoofd audiologie bij Schoonenberg, uit. “Wij werken met een protocol waarbij we iemands persoonlijke situatie nauwkeurig in kaart brengen, waarna we een plan op maat maken om de overlast die mensen ervaren te beperken. Dagelijks zien we dat persoonlijke informatie, onderzoek naar gehoorverlies, eventueel een gehoorapparaat en/of wetenschappelijk bewezen gedragstherapie mensen enorme hulp kan bieden.

Ook tijdens stille nachten

Veel mensen die tinnitus ervaren, hebben ook gehoorverlies. Een hoortoestel geeft vaak verlichting, maar de meeste toestellen worden niet ’s nachts gedragen. Phonak Lyric is hier een uitzondering op. Lyric is een heel klein hoortoestel dat in de gehoorgang geplaatst wordt. Het is eigenlijk een soort ‘contactlens voor je oor’. Je draagt het toestel dag én nacht. Waardoor ook ’s nachts de tinnitus geluiden verminderd worden.

Meer weten over tinnitus? Op deze pagina vind je meer informatie.

Online informatiesessie over tinnitus

We organiseren ook regelmatig online informatiesessies. Tijdens deze live presentaties vertelt onze tinnitus expert meer over tinnitus en hoe je hiermee kunt leren omgaan. Ook is er ruimte voor vragen. Klik hier om je aan te melden