Zorg voor een goede balans tussen ontspanning en afleiding 

Veel mensen die last hebben van tinnitus, zijn geneigd om constant afleiding te zoeken. Op die manier hebben ze minder last van de typische klachten. Maar door jezelf amper rust te gunnen overdag, raken je hersenen overprikkeld en uitgeput. Alhoewel je dan sneller in slaap valt, brengt het doorslaapproblemen met zich mee.  Je kunt beter een balans zoeken tussen afleiding en ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een rustig muziekje voor het slapengaan. Je wordt zo in slaap gewiegd zonder de hersenen te overprikkelen.

Geluidverrijking

Minder goed horen, zorgt ervoor dat extra luisterinspanning nodig is. Het vraagt mentaal meer inspanning om te kunnen horen, waardoor ook de tinnitus meer kan opvallen. Juist in combinatie met tinnitus is het hierdoor verstandig het gehoor te testen en zo nodig, hoortoestellen uit te proberen. Hoortoestellen kunnen ervoor zorgen dat je beter hoort en de hersenen meer rust gunt. Tevens kan, juist door de versterking van geluid, het contrast van geluid worden beïnvloed.

Contrast van geluid

Het contrast van de geluiden van overdag naar een stille slaapkamer ’s avonds kan groot zijn. Overdag staat misschien de TV aan, is er muziek op de achtergrond en heb je gesprekken met andere mensen. In de stilte van je slaapkamer komen tinnitusgeluiden dan meer naar de voorgrond, waardoor deze ook meer aandacht krijgen. Het gebruik van bijv. Phonak Lyric, het 100% onzichtbare hoortoestel, kan ertoe bijdragen om dit contrast minder groot te laten zijn. Deze versterkt de aanwezige (zachte) geluiden die er zijn, juist om de stilte minder aanwezig te laten zijn.

Creëer een slaaproutine

Als je de slaap moeilijk vat, is het verstandig om zo veel mogelijk routine te creëren rondom het slapen. Kies bijvoorbeeld hetzelfde tijdstipom naar bed te gaan en op te staan. Zo weet je lichaam op termijn automatisch wanneer het zich in slaap- of actiemodus mag begeven. Middagdutjes kun je beter vermijden. Hoe verleidelijk dat ook is, ze kunnen ervoor zorgen dat je ‘s avonds moeilijker in slaap valt. Wie zich overdag toch moe voelt, kan eventueel wel ontspanningsoefeningen doen.