Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Twijfel je aan je gehoor? Met een gratis hoortest weet je binnen 15 minuten hoe het met je gehoor gesteld is. Dit kun je zonder afspraak doen tijdens de Gratis Hoortestdagen of maak een afspraak.

Gratis hoortest: wat is het?

Met een gratis hoortest wordt meten we de conditie van jouw gehoor. Op basis van de uitslag van de test kunnen we niet alleen bepalen of het oor goed werkt, maar ook welk deel van je gehoor wel of niet goed functioneert. Ook kunnen we de oorzaak achterhalen. Tijdens de test in de winkel krijg je een speciale hoofdtelefoon op. Deze sluit je oren volledig af, zodat je niet wordt gehinderd door omgevingsgeluiden. Daarnaast heb je natuurlijk ook altijd de mogelijkheid om zelf thuis een online hoortest uit te voeren.

Doe de online hoortest

Moet ik een gehoortest doen?

Rond je vijftigste merk je meestal de eerste tekenen van gehoorverlies op. Door jarenlange (over)belasting van het gehoor vallen doorgaans eerst de hoge tonen met een frequentie van 2000 tot 5000 Hz weg. Deze frequentie is voor het menselijk oor nauwelijks waarneembaar. Daarom merk je beginnend gehoorverlies zelf eerst helemaal niet op. Vaak merken je partner of familieleden eerder dan jij dat er iets aan de hand is. Bij een professionele hoortest geldt: hoe eerder, hoe beter! De gevolgen van onbehandeld gehoorverlies zijn namelijk niet te onderschatten.

Veel artsen raden daarom een jaarlijkse gehoortest aan. Zo speel je altijd op veilig. Heb je de indruk dat jouw gehoor het laat afweten, dan kan je starten met een eenvoudige test. Dat kan zelfs thuis. Onze online hoortest geeft je een betrouwbaar inzicht in je gehoor. Wijst de online hoortest op een gehoorprobleem? Kom dan zeker langs bij ons voor een professionele oorcheck.

Doe de online hoortest

Gratis hoortest bij mij in de buurt

Met een uitgebreide gehoortest wordt onderzocht wat je oren kunnen waarnemen. Je krijgt gedurende de test in een Schoonenberg winkel bij jou in de buurt een speciale hoofdtelefoon op. Deze sluit je oren volledig af, zodat je niet wordt gehinderd door omgevingsgeluiden.

Door middel van een knop geef je aan wanneer en in welk oor je het piepje hoort. We kunnen zo nauwkeurig onderzoeken wat welk oor waarneemt op welk volume en welke toonhoogte. De gehoortest duurt ongeveer tien minuten. Na afloop verwerken wij de resultaten in een persoonlijke uitslag. 

Vind een winkel bij jou in de buurt


Hoe lang duurt een hoortest?

Een professionele hoortest bij Schoonenberg, inclusief advies naar aanleiding van de uitslag, duurt circa 15 minuten.

  Maak een vrijblijvende afspraak

Hoe verloopt een hoortest in de winkel?

1. Vragen:

Om te beginnen stellen wij je in de winkel enkele vragen over jouw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld: Waarom denk je dat je slechter hoort? Word je op je werk blootgesteld aan extreme geluidsvolumes? Jouw antwoorden maken een eerste inschatting mogelijk. De test zelf wordt tenslotte onder realistische omstandigheden uitgevoerd. In het dagelijks leven wordt jouw gehoor nog aan heel andere belastingen blootgesteld. Daarmee wordt rekening gehouden bij de beoordeling van de test.
 

2. Pieptoon test:

De hoortest wordt afgenomen in een geluidsgeïsoleerde ruimte of een geluidsdichte cabine. Via een hoofdtelefoon worden tonen met verschillende frequenties afgespeeld. Deze tonen vallen in het frequentiebereik van 125 tot 8000 Hertz – dus zeer laag tot zeer hoog. Ze worden voor elk oor apart afgespeeld en klinken eerst zeer stil – in het niet-hoorbare bereik. Langzaam nemen ze toe in geluidsvolume. Zodra je de toon voor het eerst waarneemt, geef je dit aan, meestal door een druk op een knop of toets. De test met de hoofdtelefoon kan worden herhaald met trilling op de schedelbeenderen om een eventuele beschadiging van het middenoor vast te stellen of uit te sluiten.
 

3. Uitslag (audiogram)

De gehoortest wordt via een zogenaamd audiogram beoordeeld. Het audiogram geeft de testtonen op een schaal weer en geeft zo informatie over de gehoordrempel in decibel. Van het audiogram kunnen wij aflezen op welke frequentie er afwijkingen op het normale horen bestaan. Dit helpt niet alleen om verschillende soorten van gehoorverlies te diagnosticeren, maar ook om het passende hoortoestel te kiezen. De hoortest is dus niet alleen belangrijk voor het vaststellen van de diagnose, maar ook voor een goed advies bij de aankoop van een hoortoestel. Vervolgens zullen wij je verschillende hoortoestellen voorstellen om te testen en te bepalen welk model het best voor jou geschikt is.

Hoe krijg ik de uitslag van de hoortest?

Als je de hoortest hebt gedaan bekijk je samen met ons in de winkel het resultaat. In een audiogram (een grafiek die per oor laat zien wat je kunt waarnemen en wat niet) kunnen we je laten zien hoe goed je gehoor is bij alle verschillende frequenties. Mocht blijken dat je een verminderd gehoor hebt, dan kunnen wij je direct door middel van het audiogram de achterliggende oorzaak laten zien. Op verzoek printen wij je persoonlijke audiogram uit, zodat je dit kunt meenemen naar huis.
 
Weten wat er tijdens een gehoorscreening staat te wachten?

Gehoorscreening
Een audiogram
Wat kun je van ons verwachten?
Maak nu een afspraak
1
Altijd welkom voor een vrijblijvende hoortest
2
Altijd een persoonlijk ingesteld hoortoestel uitproberen dat het beste past bij jouw wensen
3
Altijd Hoorsupport® wat je helpt met wennen en garantie tot 5 jaar na aankoop

Heb ik last van gehoorverlies?

Heb je de indruk dat je gehoor achteruitgaat, dan kan je zelf een makkelijke test doen. Als je gefluister op een afstand van twee meter nog kunt verstaan, is je gehoor waarschijnlijk nog prima.
 
Ook het beantwoorden van de volgende vragen met 'Ja' of 'Nee' kan helpen bij een eerste inschatting:
Gesprekken
 • Hoor je gesprekken en geluiden wel luid genoeg, maar is alles toch onduidelijk?
 • Heb je het gevoel dat mensen mompelen of onduidelijk spreken?
 • Vraag je je gesprekspartner vaak om iets te herhalen?
Specifieke situaties
 • Heb je aan de telefoon moeilijkheden om te verstaan wat er gezegd wordt?
 • Zit je bij voordrachten of in het theater het liefst helemaal vooraan?
 • Is het in grote groepen moeilijk om het gesprek te volgen?
 • Wordt het nog moeilijker als er veel achtergrondgeluiden zijn?
 • Ervaar je smalltalk niet als fijn maar als vermoeiend?
 • Heb je het plezier in feestjes en evenementen verloren?
Dagelijks leven
 • Vragen anderen wel eens waarom jouw tv-toestel zo luid staat?
 • Hoor je soms de deurbel of de telefoon niet?
 • Heb je het gevoel dat er buiten alsmaar minder vogels zingen?
 • Schrik je als voetganger soms van een voorbij rijdende auto omdat je die niet hebt gehoord?
 • Heb je soms of continu een geluid in je oor – tinnitus?

Je kunt gehoorverlies herkennen aan het feit dat je:

 • zelf hard praat
 • het gevoel hebt dat je niet meer zo goed hoort als vroeger
 • het volume van televisie/radio/muziek steeds harder zet
 • steeds vraagt om iets nog eens te herhalen
 • vindt dat andere mensen moeilijk te verstaan zijn
 • niet hoort dat de telefoon of de deurbel gaat
 • klaagt over gesuis, een piep of een brom in de oren
 • gauw moe wordt in grote gezelschappen
 • je niet prettig voelt in een lawaaiige omgeving
 • vooral hoge stemmen en hoge tonen niet goed hoort

Mogelijkheden na de hoortest

Na de test bespreek je je persoonlijke uitslag met ons. Als blijkt dat je gehoor goed is, dan maken wij graag een afspraak met je voor een nieuwe hoorcheck over zes of twaalf maanden. Op die manier ben je altijd op de hoogte van veranderingen aan je gehoor.

Zien we wel veranderingen aan je gehoor, dan worden deze met je besproken en kun je besluiten een hoortoestel uit te proberen. Of we maken een afspraak met je voor een nieuwe hoortest over zes of twaalf maanden (of eerder indien je dat wenst). Op die manier kun je het verloop van de veranderingen in de gaten houden.

Als je besloten hebt welk toestel het wordt, kun je deze altijd eerst uitproberen. Dit doen wij, omdat onze ervaring leert dat de meeste mensen even moet wennen aan een hoortoestel. Tijdens deze proefperiode word je door ons persoonlijk begeleid. Zo ben je verzekerd van professioneel afgestelde hoortoestellen, die je ervaringen tijdens de proefperiode realistisch maken én je krijgt meteen een goed beeld van de werkwijze van Schoonenberg.

Gehoortest bij baby of kind

Baby's

In Nederland krijgen baby's in de eerste weken na de geboorte een gehoortest. Meestal wordt deze op het consultatiebureau afgenomen of door de verloskundige thuis. Voor deze gehoortest hoef je niets te betalen. Met deze test wordt gemeten of je kind genoeg hoort om te leren praten. Meer informatie over deze hoortest bij pasgeborenen vindt je op de website van het RIVM.

Peuters en kleuters en schoolgaande kinderen

Kinderen in groep 2 van de basisschool worden in de regel getest op het gehoor door een medewerker van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Voor de meest recente informatie over het CJG en hun werkwijze bij je in de buurt, verwijzen wij je graag door naar de website van het CJG.

Voor kinderen tot tien jaar kun je bij de huisarts terecht. De huisarts verwijst je kind, indien nodig, door naar een KNO-arts of een AC. Zij onderzoeken het gehoor van je kind en geven advies over een mogelijke behandeling.

Twijfel je en wil je graag zeker weten of je kind gehoorschade of een gehoorprobleem heeft, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar de KNO-arts (Keel-, neus- en oorarts) of het AC (Audiologisch Centrum). Zij onderzoeken het gehoor van je kind en geven advies over een mogelijke behandeling.

Tieners

Heb je vragen of twijfels over het gehoor van je tiener, dan kun je gewoon bij Schoonenberg terecht. Onze collega's beantwoorden je vragen vakkundig. Onze Schoonenberg Expertise Centra zijn met name gespecialiseerd in het voorzien van toestellen voor jongere kinderen.

In uitzonderlijke gevallen laat de test een zeldzaam, complex of twijfelachtig gehoorverlies zien. Dan zullen wij je en jouw kind doorverwijzen naar een KNO-arts of een AC.


Onze werkwijze

Icoon gratis hoortest
Icoon HoorSupport programma
Icoon Ruimste keuze
Icoon vrijblijvend proberen
Icoon niet tevreden geld terug

Onze audiciens helpen je graag verder

Kan ik een hoortoestel uitproberen? Lang niet overal krijg je keuze uit verschillende hoortoestellen. Bij ons wel. Wij vinden het belangrijk dat je een hooroplossing krijgt waar je zelf tevreden mee bent. Daarom krijg je bij ons keuze uit verschillende hoortoestellen én deskundig advies van een gediplomeerde audicien. De hooroplossing van je keuze krijg je op proef mee naar huis om in verschillende situaties uit te proberen.
 
Maak vrijblijvend een afspraak