Toen ik nog thuis woonde en de telefoon ging, zag ik er altijd een beetje tegen op om de telefoon op te nemen. Als mijn ouders dan thuis waren deed ik net of ik het niet hoorde. Eén van hun moest dan wel in actie komen. Soms had ik natuurlijk geen keus en moest ik de telefoon wel opnemen. Ik vond dat vooral erg vervelend omdat ik er nooit zeker van was of ik degene die belde wel goed kon verstaan. Als het familie was dan was het nooit zo eng om op te nemen. Zij weten ervan en praten dus duidelijk. Bovendien kan ik gemakkelijk tegen hun zeggen dat ik het niet goed versta. En of ze het even zouden willen herhalen. Natuurlijk zou ik dat ook kunnen zeggen tegen onbekende mensen, maar dat voelde toch lastiger. Wat ik altijd deed wanneer thuis de telefoon ging en ik moest opnemen, was de telefoon heel stevig tegen mijn oor aandrukken. Tegelijkertijd zette ik dan mijn andere gehoorapparaat uit.

Met mijn eigen mobiele telefoon vind ik het fijner om te bellen. Ik kan het geluid van mijn telefoon makkelijker harder of zachter zetten. Wel bel ik het liefst wanneer ik thuis ben. Ik kan dan rustig op mijn kamer zitten en mijn gehoorapparaten uitzetten. In het openbaar voel ik mij niet op mijn gemak om mijn gehoorapparaat uit te doen. Dus dan doe ik het liever in mijn eigen huis. Soms heb ik natuurlijk geen keus, bijvoorbeeld wanneer ik aan het werk ben en een collega belt. In dat geval moet ik uiteraard wel opnemen. Het maakt dan niet uit of ik op straat sta. Ik heb dan natuurlijk nog wel mijn andere gehoorapparaat in zodat het niet zo is dat ik helemaal niks meer hoor.

Wat ik heel fijn vind is dat ik nu de ComPilot kan gebruiken. Ik heb de ComPilot ongeveer een jaar en ik vind het super handig. Ik luister er muziek mee. Maar belangrijker vind ik dat als ik gebeld word, ik mijn gehoorapparaten niet meer uit hoef te doen. Niet dat het een grote moeite is om mijn gehoorapparaten uit te doen, maar ik voel mij kwetsbaarder wanneer ik dat in het openbaar moet doen. Ook al is het maar één gehoorapparaat. Dat voelt niet fijn. Wanneer ik aan het werk ben mijn probeer ik dan ook altijd mijn ComPilot aangesloten te houden op mijn telefoon.