Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

25/09/2017 Redactie Schoonenberg

Een vrouw aan het ontspannen bij het water

Als je slechthorend bent, kan je aan het einde van de dag wel eens moe zijn van alle luisterinspanningen. Hoe lekker is het dan, wanneer je even goed tot rust kunt komen en je niet hoeft te focussen op horen. Natuurlijk kan dit thuis op de bank, maar er zijn genoeg andere leuke manieren om lekker te ontspannen. Zonder dat je gelijk onderuitgezakt of alleen hoeft te zitten. Wat dacht je van een cursus mediteren, yoga of een stiltewandeling?

Als je slechthorend bent, kan je aan het einde van de dag wel eens moe zijn van alle luisterinspanningen. Hoe lekker is het dan, wanneer je even goed tot rust kunt komen en je niet hoeft te focussen op horen. Natuurlijk kan dit thuis op de bank, maar er zijn genoeg andere leuke manieren om lekker te ontspannen. Zonder dat je gelijk onderuitgezakt of alleen hoeft te zitten. Wat dacht je van een cursus mediteren, yoga of een stiltewandeling?
Even niet in je hoofd zitten, maar lekker in je lijf. Of in elk geval weer een goede balans vinden tussen die twee. Daar gaat het om wanneer je je bezighoudt met zogenaamde Body & Mindlessen zoals Yoga, Pilates en mediatie. Een lange wandeling in de natuur brengt je ook snel terug naar je lichaam. En juist dat is weleens moeilijk wanneer je niet goed hoort. Want als je steeds moet concentreren op wat iemand zegt, en creatief moet aanvullen wat je niet hoort, zit je natuurlijk al gauw in je hoofd. Daarnaast verbetert mediteren je mentale conditie en het heeft nog meer voordelen. Je concentratie wordt beter, je kunt beter met stress omgaan, slaapt beter, je bent energieker en kan meer genieten. En dat geeft je weer meer energie om te luisteren. Ideaal toch?

Haal de docent dichterbij

Bij een cursus mediatie, Yoga of Pilates begeleidt een docent je door de oefeningen. In groepsverband zit je in kleermakerszit of doorloop je verschillende adem- en lichaamshoudingen om het lijf lekker los te maken. Vaak doe je tussendoor je ogen dicht om nog meer te ontspannen. Maar met je ogen dicht is het natuurlijk niet makkelijk om te volgen wat de docent zegt. Hoe kan je dat oplossen? Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een externe microfoon die je kunt verbinden met je hoortoestellen. Ook wel draadloze communicatie genoemd. Je geeft de docent dan een kleine zender. Deze maakt verbinding met bijvoorbeeld een zogenaamde streamer of een andere ontvanger waarmee je de spreker direct in je hoortoestellen kunt ontvangen. Zo lijkt het net of de docent in je oor fluistert en de oefeningen persoonlijk aan jou presenteert! Als dat geen ZEN is… Heb je vragen over de mogelijkheden van draadloze communicatie, neem gerust contact met ons op.

Zenmeditatie speciaal voor slechthorenden en doven

Is draadloze communicatie voor jou niet voldoende? In september biedt Zen.nl nieuwe cursussen meditatie speciaal voor doven en slechthorenden. Je kunt kiezen uit een cursus met een schrijftolk of een tolk gebarentaal. In deze intensieve cursus ligt de nadruk op leren mediteren als onderdeel van je dagelijkse leven. De juiste houding en techniek, het stellen en behalen van doelen, uitleg over hoe mediteren werkt en de invloed op stress en geluk worden behandeld. Kijk voor meer informatie op www.zen.nl/amersfoort

Wandelen in stilte

Je hebt ongetwijfeld wel eens ervaren wat een lekkere wandeling in de natuur kan doen met je gesteldheid. Frisse lucht en beweging geven je hoofd rust en brengen je weer heerlijk tot jezelf. Steeds meer organisaties bieden speciale stiltewandelingen of retraites aan. Hierin wandel je in een groep, maar er wordt niet gepraat. Je hoeft dus niet te luisteren, maar toch ben je wel in gezelschap. Dat maakt de stiltewandelingen extra bijzonder. Niet alleen voor slechthorenden, maar iedereen die in zijn drukke agenda en gehaaste werkweek behoefte heeft aan rust. Zonder dat je je gelijk alleen hoeft terug te trekken op een zolderkamer. Zoek op internet naar stiltewandelingen en vind uiteenlopende mogelijkheden. De meeste wandelingen zitten in een speciaal arrangement waarbij je ook overnacht op een bijzondere plek, zoals een klooster. Ook maken Yoga en meditatie vaak deel uit van het programma.

Ontspanning begint bij het creëren van een veilige omgeving

Welke manier van ontspanning je ook opzoekt, laat de docenten en je medecursisten weten dat je slechthorend bent. Ze kunnen dan rekening met je houden en hun communicatie aanpassen. Zo creëer je een veilige omgeving voor je zelf waarin je niet onzeker hoeft te zijn dat je iemand niet hoort of dat mensen je niet begrijpen als je niet reageert. Ook dat zorgt al voor veel meer ontspanning.
Zoek jij liever actieve ontspanning op? Lees dan onze blog over hardlopen of sporten met of zonder hoortoestellen.

Ontspanze!