Was het überhaupt wel verstandig om te gaan vliegen aangezien mijn trommelvlies net goed dicht zat. Ik wilde het niet riskeren dat mijn trommelvlies weer open zou knappen door de druk in de lucht. Gelukkig moest ik nog naar de KNO arts voor mijn jaarlijkse controle dus kon ik haar daar alles over vragen. Ze gaf aan dat het geen probleem was en dat ik gewoon het vliegtuig in kon stappen zonder dat er consequenties aan vast zouden zitten voor mijn gehoor. Wel gaf ze aan dat het verstandig was om een half uur voor vertrek een neusspray te gebruiken. Tijdens mijn eerste vliegreis heb ik nergens last van gehad. Geen oorpijn en ik voelde ook geen druk op mijn oren.

Daarna heb ik nog een aantal keren gevlogen. Meestal viel het erg mee met mijn gehoor. Soms voelde ik druk op mijn oren en dat was niet prettig. Maar ik denk dat iedereen weet dat dit een vervelend en akelig gevoel is. Elke keer nam ik mijn neusspray mee en dat hielp naar mijn idee goed. Ik heb één keer tijdens een vliegreis ontzettende last gehad van mijn oren. Mijn oren deden pijn en ze zaten helemaal dicht. We hadden op dat moment last van turbulentie en hierdoor kwam er meer druk op mijn oren te staan. Ik wist ook niet of ik nou mijn gehoorapparaten uit moest doen of niet. De hele tijd was ik bezig om mijn oren open te houden, maar dit lukte niet. De dagen er na zat mijn linker oor de hele tijd dicht. Op den duur werd ik angstig omdat ik bang was dat er wel iets mis was gegaan met mijn trommelvlies. Wat nou als mijn trommelvlies wel weer open is gegaan? Stel dat mijn gehoor zo blijft en dat ik nu minder hoor als voorheen? Ik werd er onrustig van en besloot daarom langs de huisarts te gaan. Na een onderzoek kon hij mij er van verzekeren dat mijn oren er nog steeds goed uit zagen en dat mijn linker oor vanzelf open zou knappen. Ik moest geduld hebben.

Ik weet dat er meer mensen zijn die last hebben van hun oren tijdens het vliegen. Ook mensen die goed horen en geen klachten hebben met hun gehoor. Daar ben ik mij van bewust! Alleen wat ik aan mezelf merk is dat ik er toch bang voor ben. Ook al heeft mijn KNO arts mij er van verzekerd dat ik kan vliegen en dat het niet schadelijk is voor mijn gehoor. Altijd wanneer ik in het vliegtuig zit en ik krijg last van mijn oren, dan merk ik dat dat het eerste is waar ik aan denk.