Waarom oren niet van kou houden

Een prikkelend gevoel en roodheid: Je oren (en neus) voelen als eerste de harde wind en de temperatuurdaling. Ze zijn hiervoor gevoeliger dan andere delen van het lichaam, omdat je oren en neus voornamelijk uit kraakbeen bestaan en geen isolerende vetlaag hebben. De kou verzwakt de bloedcirculatie, waardoor ze langzamer opwarmen.
 

Effecten van kou op het gehoor

De gehoorgang bevat veel zenuwen, die bijna niet afgeschermd worden en snel reageren op temperatuurveranderingen. Als de binnenkant van het oor erg koud wordt, voel je soms een scherpe pijn. Als daarbij de wind het trommelvlies raakt, kan de pijn nog erger worden. Gelukkig verdwijnt de oorpijn meestal vanzelf bij het opwarmen, tenzij er sprake is van een oorontsteking. Ga in dat geval naar de dokter. Kou heeft ook invloed op de weerstand. Hierdoor kun je sneller verkouden worden en daarbij kan gehoorverlies een mogelijk symptoom zijn.

Houd bij de keuze van je muts rekening met uw hoortoestel

Daarom is het belangrijk om je oren goed te beschermen tegen de kou, ook als je hoortoestellen draagt. Daarbovenop beschermt een muts of hoofdband die over de oren gaat je apparaten ook tegen het geluid van de harde herfstwind. Wanneer je een hoofddeksel draagt, is het belangrijk dat deze niet heen en weer over jouw apparaten schuift. Wrijving tussen de muts (of hoofdband) en de microfoon kan namelijk ruis en gekraak veroorzaken.

Zoek dus naar een hoofddeksel dat goed past en niet te los of te strak zit. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mutsen, hoofdbanden en hoeden te vinden. In vele stijlen en ontwerpen. Er is altijd wel iets dat bij je past.

Let op: Doe een muts, hoofdband of sjaal altijd voorzichtig af, zodat je je hoortoestellen niet verliest!

Hou hoortoestellen warm en droog

Hoortoestellen zijn bestand tegen wisselende temperaturen, maar extreme kou is slecht voor de levensduur van de batterijen. Bovendien is er kans op condensatie als je vanuit een koude naar een warme omgeving gaat. De meeste hoortoestellen zijn niet dol op vocht, maar leg hoorapparaten nooit op de verwarming! Gebruik een drybox of andere specifieke producten om ze goed droog te houden.