Overzicht

Symptomen van geperforeerd trommelvlies

 

Het meestvoorkomende teken van een geperforeerd trommelvlies is pijn of dofheid in het oor. U kunt uw trommelvlies echter ook scheuren zonder het te weten, omdat er geen onderscheidende symptomen optreden. Tot andere indicaties van een geperforeerd trommelvlies behoren:

 • Plotseling gehoorverlies
 • Tinnitus
 • Jeukerig oor
 • Afscheiding uit het oor
 • Hoge temperatuur

De symptomen nemen normaal gesproken af zodra het trommelvlies is hersteld en de infectie is verdwenen. Neem contact op met uw huisarts indien dit niet het geval is of als de toestand lijkt te verergeren.

Oorzaken van gescheurd trommelvlies

Er zijn vele redenen waarom het trommelvlies geperforeerd kan worden. Het kan vanwege de kleinste verandering in de omgeving scheuren, van een ophoping van vloeistof tot vreemde objecten. Het is cruciaal dat u uw oren goed verzorgt en dat u er niet te ruw mee omgaat. Of het nu een minimaal gebruik van wattenstaafjes is wanneer u uw oren thuis reinigt of blootstelling aan harde geluiden voorkomt, elke voorzorgsmaatregel helpt bij het bevorderen van de gezondheid van de oren.
Tot veelvoorkomende oorzaken van een geperforeerd trommelvlies behoren:
 • Oorontsteking
 • Oorletsel
 • Plotseling hard lawaai
 • Drukveranderingen
Alleen middels medisch onderzoek kunnen problemen gerelateerd aan een geperforeerd trommelvlies worden uitgesloten. U moet zich zo snel mogelijk laten testen, zodat u geen behandeling voor aanhoudende, verergerende symptomen hoeft te ondergaan.

​Een geperforeerd trommelvlies behandelen

 
 • Diagnose: De eerste stap voor een succesvol behandelplan is de diagnose. Uw huisarts zal gebruikmaken van een vergrootinstrument, een otoscoop genoemd, om uw trommelvlies te onderzoeken op eventuele scheuren of gaten. Om de omvang van de scheur of de mogelijke oorzaken te achterhalen, kan uw arts ook uw algehele hoorkwaliteit controleren.
 • Behandeling: Omdat geperforeerde trommelvliezen vaak binnen een paar weken uit zichzelf herstellen, is een behandeling niet altijd noodzakelijk. Toch kunt u, door uw huisarts te bezoeken, de oorzaak achterhalen en vast laten stellen welke behandeling u nodig heeft.
 • Er kunnen antibiotica worden voorgeschreven om een bestaande oorontsteking te genezen, of om te voorkomen dat er oorontsteking ontstaat.
 • Naarmate uw trommelvlies wordt hersteld, kunnen vrij verkrijgbare pijnstillers of een warm kompres op het getroffen oor verlichting bieden.
 • Na enkele weken zouden de symptomen moeten afnemen, maar als dit niet het geval is, ga dan terug naar uw huisarts om doorverwezen te worden naar een specialist. Het kan zijn dat ze het trommelvlies moeten herstellen of evalueren of u gebaat bent bij chirurgie.
 • Ga niet zwemmen, voorkom dat uw oor nat wordt en probeer ook uw oren te reinige
 • Voorkomen: Door uw huisarts te bezoeken voor behandeling van aandoeningen als oorontsteking, kunt u het risico op een gescheurd trommelvlies verminderen. Tegelijkertijd hoort u geen voorwerpen, met inbegrip van wattenstaafjes, in uw oren te steken wanner u ze reinigt. Als vuistregel geldt dat u niets kleiner dan uw elleboog in het oor mag steken. Indien er iets vast komt te zitten in het oor, dient u onmiddellijk medische hulp in te schakelen in plaats van het object zelf te verwijderen.
Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u er zeker van zijn dat u de juiste behandeling krijgt voor uw geperforeerde trommelvlies, of het scheuren van uw trommelvlies zelfs kunt voorkomen.

 

Veelgestelde vragen


Wat is de gemiddelde genezingstijd voor een geperforeerd trommelvlies?

De genezingstijd voor een gescheurd trommelvlies verschilt per patiënt. Normaal gesproken nemen de symptomen binnen een paar weken af en geneest het membraan zich vanzelf.
Wordt een geperforeerd trommelvlies als noodgeval beschouwd?

Geperforeerde trommelvliezen worden vaak niet als noodgeval beschouwd en als de symptomen niet te ernstig zijn, kunt u het vanzelf laten herstellen. Als de scheur echter secundair is en er bloed uit het oor komt, kan er sprake zijn van een schedelbreuk en dient u dringend medische hulp in te schakelen.

Kan een geperforeerd trommelvlies tot permanent gehoorverlies leiden?

U zult blij zijn om te horen (sorry voor de woordgrap) dat de meeste vormen van gehoorverlies als gevolg van een geperforeerd trommelvlies gewoonlijk tijdelijk zijn en geen invloed zullen hebben op de gezondheid van uw oren op de lange termijn. U moet alleen zorgen dat u vroegtijdig medische hulp inschakelt als de symptomen bijzonder ernstig zijn.
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.