De prijs van hoortoestellen voor kleine budgetten

Goedkope hoortoestellen zijn al te krijgen vanaf circa € 165 per stuk. Deze budget toestellen zijn eenvoudig en bieden minder opties. Zo kan het lastig zijn om een gesprek te volgen in een gezelschap met meer mensen, zoals tijdens een vergadering of een dineetje. Dergelijke goedkope hoorapparaten lossen het probleem niet op dat je van zo’n apparaat verlangt. 

Wanneer is een goedkoop gehoorapparaat goed genoeg?

Door het enorme aanbod aan modellen en functies van hoortoestellen, is het logisch om je af te vragen of een goedkoop hoortoestel goed genoeg kan zijn in bepaalde situaties. Mogelijk heb je niet veel last van slechthorendheid of heb je een hoormiddel alleen nodig bij sommige gelegenheden. Zelfs bij dure hoortoestellen is er immers vaak een functie die niet optimaal werkt. 

Het goedkoopste model hoorapparaat

Gehoortoestellen zijn er in verschillende modellen. Zo heb je hoorapparaten voor achter het oor (AHO), in het oor (IHO), met luidspreker in het oor (LIHO/RIC) en de apparaten die diep in het oor zitten en 100% onzichtbaar zijn. 

Het goedkoopste model is een achter het oor apparaat. Deze zijn zichtbaar, minder geschikt voor brildragers en de natuurlijke akoestiek van de oorschelp wordt niet gebruikt waardoor de kwaliteit van het geluid minder is dan bij andere modellen.

Wat achter-het-oor (AHO) hoortoestellen uniek maakt, is de plaatsing van het batterijcompartiment, de bedieningselementen en de microfoon. Alle drie de componenten zitten achter het oor met een doorzichtige buis die op het oorstukje is aangesloten. AHO-hoortoestellen zijn geschikt voor mensen met licht tot ernstig gehoorverlies.

Voordelen van goedkope hoortoestellen

De voordelen van een goedkoop hoorapparaat op een rijtje:
  • uiteraard: ze kosten minder, vooral als je een hulpmiddel voor beide oren nodig hebt.
  • Er zijn goedkope, draadloze modellen met ingebouwde luisterspoel waarmee je verbinding kunt maken met tv’s, computers en sommige huistelefoons.  
  • Het geluid is minder goed af te stellen. Zo wordt alles om je heen versterkt in plaats van een geluid of gesprek uit een bepaald gebied.
  • Geschikt voor mensen die minder hoge eisen aan een hoortoestel stellen. Als je veel thuis bent en in een rustige omgeving, dan heb je waarschijnlijk minder opties nodig. Een eenvoudig apparaat kan voldoende zijn om je gesprekken met een ander persoon makkelijker hoorbaar te maken. Voor omgevingen waar meer mensen zijn, is een apparaat nodig die meer functies biedt om een gesprek te verstaan. 
  • Sommige van de goedkopere modellen kunnen een afstandsbediening bevatten, wat de gebruikerservaring verbetert.

De nadelen van goedkope hoortoestellen

Afhankelijk van je dagelijkse omgeving en wanneer je het meest last hebt van slechthorendheid, kunnen budgettoestellen de volgende nadelen hebben:
  • hoewel de achter het oor toestellen tegenwoordig klein zijn, zijn ze nog steeds zichtbaar. Sommige mensen vinden dit niet prettig en kiezen liever voor een in het oor apparaat dat iets meer kost.
  • De functie om achtergrondgeluid met ruisonderdrukking te verminderen is minder geavanceerd en niet of minder goed instelbaar op een bepaalde richting van het geluid.
  • Doorgaans hebben budgettoestellen geen Bluetooth mogelijkheid, waardoor je geen gebruik kunt maken van de voordelen om bijvoorbeeld de deurbel, muziek, babyfoons of de tv goed te horen. 
  • Het komt steeds minder voor, maar hele goedkope toestellen kunnen een feedbackgeluid met een scherpe piep geven, dat niet erg prettig is. 
  • Gebruik van goedkope batterijen die vaker vervangen moeten worden. Meestal missen deze apparaten ook een indicatie wanneer de batterij bijna leeg is.
  • Goedkope apparaten kunnen vaak niet worden afgesteld om het geluid te corrigeren, waardoor bijvoorbeeld het achtergrondgeluid een gesprek van dichtbij kan overheersen.

Andere typen gehoortoestellen

Afhankelijk van je levensstijl en het specifieke type gehoorverlies, zal je audicien of audioloog waarschijnlijk het type en merk van het apparaat aanbevelen dat het meest voldoet aan je behoeften.

Naast het achter het oor (AHO) toestel zijn er ook met luidspreker in het oor-apparaten en toestellen die in de gehoorgang worden aangebracht.

De luidspreker in het oor (RIC) toestellen lijken veel op AHO, maar zijn discreter. RIC is uitgerust met een bijna onzichtbare buis die de behuizing verbindt met een ontvanger. Beide componenten zitten in de gehoorgang. RIC-hoortoestellen zijn er in verschillende kleuren en geschikt voor licht tot ernstig gehoorverlies.

 

In het oor (ITC) hoortoestellen zitten in de gehoorgang in een plastic omhulsel en zijn op maat gemaakt om in je gehoorgang te passen. Een andere variant van dit type apparaat is de volledig in het kanaal (CIC) stijl die nog kleiner en minder zichtbaar is. ITC-hoortoestellen zijn het beste voor matig tot ernstig gehoorverlies, terwijl CIC is ontworpen voor licht tot matig gehoorverlies.

Lees meer over verschillende typen hoortoestellen in ons artikel Soorten hoorapparaten”. 

De mogelijkheden van betere hoortoestellen

De hoortoestellen die iets duurder zijn, hebben meer opties om het geluid fijner af te stellen waardoor ze beter helpen bij het corrigeren van je gehoorverlies, inclusief gehoorverlies dat aan leeftijd gerelateerd is.

De betere hoortoestellen hebben ook een 360 graden gehoorvermogen, waardoor het geluid van alle kanten rond je hoofd te horen is. In oudere en goedkopere apparaten hoor je meestal alleen het geluid dat uit een bepaalde richting komt. 

Betere hoortoestellen zijn doorgaans ook goed afstelbaar, zodat je precies kunt bepalen welke geluiden je met ruisonderdrukking niet wilt horen en welke geluiden goed hoorbaar moeten zijn. 

De iets duurdere hoorapparaten hebben een Bluetooth-mogelijkheid waarmee je verbinding kunt maken met ringleidingen in winkels, bioscopen en in het theater. Ook zijn ze eenvoudig te verbinden met allerlei apparaten, zoals tv’s, pc’s, telefoons, hulpsystemen en de deurbel.

Betere apparaten hebben een indicatie waarop te zien is hoe lang de batterij nog meegaat en de batterijen kunnen worden opgeladen. 

Goedkope hoortoestellen zijn vaak import van lage kwaliteit

Een goedkoop hoortoestel betekent niet per se een slecht gemaakt product. Integendeel, gerenommeerde fabrikanten produceren vaak verschillende modellen tegen verschillende prijsklassen om hun producten betaalbaar te maken voor een breed publiek. Helaas is de concurrentie hevig en is het gemakkelijk om ten prooi te vallen aan goedkope namaakproducten en andere invoer van lage kwaliteit. Als je overweegt om een budgethoortoestel aan te schaffen, raden we je aan om je aankoopbeslissing niet alleen op de prijs te baseren. Houd ook rekening met je wensen en de omgeving waarin je je bevindt als je slecht hoort.

Lagere geluidskwaliteit

​Helaas is de geluidskwaliteit van basismodellen minder geavanceerd, wat betekent dat ze niet zo nuttig zijn in omgevingen die we 'veeleisend' noemen, zoals drukke plaatsen en sociale evenementen. Bovendien hebben deze apparaten niet zoveel microfoons, dus hun geluidsversterking is veel algemener. Hierdoor wordt alles om je heen versterkt in plaats van een bepaald gebied. Minder microfoons kunnen het moeilijk maken om spraak te horen in rumoerige omgevingen.
Een ander nadeel van goedkopere apparaten is dat ze minder programma's hebben, en bij sommige moet je van programma wisselen en het volume handmatig aanpassen. Dit alles wil niet zeggen dat goedkope basishoortoestellen voor niemand geschikt zijn. Als je bijvoorbeeld het grootste deel van je tijd thuis of in een rustige omgeving doorbrengt, is het niet waarschijnlijk dat je meerdere programma's nodig hebt. Een eenvoudig apparaat kan voldoende zijn om je een-op-eengesprekken verstaanbaar te maken en een kosteneffectieve oplossing te bieden voor je gehoorverlies.

Waar moet je opletten bij het kopen van een hoortoestel?

Het kopen van hoortoestellen kan zeker een flinke investering zijn, of je nu op zoek bent naar een toestel voor een lagere of hogere prijs. Dus moet je een duur model kiezen met verbeterde geluidskwaliteit en meer programma's dan je misschien nodig hebt of een basis model dat misschien niet alle functies heeft die je wilt? Hier zijn enkele aanvullende punten waarmee je de best mogelijke beslissing kunt nemen:

  • Zorg ervoor dat je een geld-terug-garantie krijgt tijdens een risicovrije proefperiode.
  • Overweeg om te investeren in een digitaal hoortoestel, omdat het meer opties biedt om geluid te regelen.
  • Zoek naar hoortoestellen met ruisonderdrukking en bij voorkeur onderdrukking van windruis. Hoewel alle hoortoestellen achtergrondgeluid kunnen verminderen, verschilt de mate waarin ze dit doen.
  • Controleer of het hoortoestel directionele microfoons heeft. Directionele microfoons maken een groot verschil bij goed horen in omgevingen met veel achtergrondgeluid.
  • Sommige hoortoestellen hebben oplaadbare batterijen. Hoortoestellen gebouwd met oplaadbare batterijen zijn veel gemakkelijker te onderhouden, waardoor het niet nodig is om de batterij regelmatig te vervangen.
  • Vergeet niet dat je ook kunt vertrouwen op het advies van je audioloog en kunt vragen naar nieuwe hoortoestellen en apparaten die beschikbaar komen. Als je je overweldigd voelt door het enorme aantal opties, kan je audicien je helpen een apparaat te vinden waarmee je je het prettigst voelt en dat voldoet aan jouw behoeften om beter te horen en te communiceren.

Conclusie

Het antwoord op de vraag of goedkope hoortoestellen de moeite waard zijn, hangt van je wensen af. Geld besparen is natuurlijk een goede reden, maar gebruikerservaring, gebruiksgemak en geluidskwaliteit zijn ook van belang. Hoe meer opties, betere geluidskwaliteit en instelopties, hoe duurder het apparaat. Meer betalen voor een gehoorapparaat betekent betere gebruiksmogelijkheden en comfortabel horen. 

Meer geavanceerde apparaten zijn bijvoorbeeld uitgerust met programma's voor het onderdrukken van feedback en windruis, en ze kunnen specifieke programma's hebben om tinnitussymptomen te verlichten door rustgevende geluiden af te spelen.

Probeer een hoortoestel 2 maanden gratis uit

Bij Schoonenberg krijg je een gratis hoortest en mag je een hoortoestel 2 maanden gratis uitproberen. Zo kun je ervaren hoe een hoortoestel je kan helpen om beter te horen en welke opties voor jou het meest handig zijn. Lees meer over het gratis uitproberen van je hoortoestel. 

De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.