Contact
Onze webshop
Vind hier alle benodigdheden voor je hoortoestel

Overgevoeligheid voor geluid kan je het leven zuur maken. Je ervaart alle, of heel specifieke geluiden op een extremere manier dan de rest van je omgeving. Overgevoeligheid voor geluid kan je het leven zuur maken. Je ervaart alle, of heel specifieke geluiden op een extremere manier dan de rest van je omgeving. Hoe meer je erop focust, hoe luider deze geluiden lijken te klinken. Hieronder lichten we een tweetal soorten toe: hyperacusis en misofonie.

Hyperacusis: het volume omhoog
Als je last hebt van hyperacusis, dan voelt het eigenlijk alsof iemand flink aan de volumeknop gedraaid heeft; ieder geluid komt veel luider binnen dan bij anderen.

Hoe hard het geluid staat, is voor een ieder anders. Je brein koppelt het geluid namelijk aan je emotie, waardoor het voor de een veel luider lijkt te klinken dan voor de ander.

Voel je bijvoorbeeld veel angst of ervaar je veel stress, dan kan de hyperacusis voor jou extremer voelen dan bij iemand die het enigszins heeft kunnen relativeren.
Misofonie: irriteren aan geluiden
Als je last hebt van misofonie, dan zijn er een aantal geluiden waar je overgevoelig voor bent. Zo geldt dat vaak voor het geluid van kauwen, piepende fietsremmen, of kunnen mensen niet tegen het geluid van bestek in de vaatwasser.

Vaak zijn mensen dusdanig overgevoelig voor bepaalde geluiden, dat het het dagelijks functioneren beïnvloedt. Zo kan irritatie flink oplopen, wat weer zorgt voor spanning in relaties met anderen.

Vaak zijn tinnitus en overgevoeligheid voor geluid samen aanwezig. Bij tinnitus (ook wel oorsuizen genoemd) is er sprake van een voortdurend aanwezige piep of ruis zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Voor tinnitus is geen directe oplossing; echter kun je je brein wel aanleren om het geluid te accepteren en eraan te wennen. Hierdoor heb je er op den duur minder last van. Tinnitus Retraining Therapy (TRT) kan hier bij helpen. De therapie kan ingezet worden voor tinnitus, misofonie en hyperacusis. Als er sprake is van zowel tinnitus als overgevoeligheid voor geluid, dan wordt tijdens de TRT eerst de overgevoeligheid afgeremd.

Maak hier een afspraak

We helpen je graag verder in de World of Hearing!

Let op: gebruik dit formulier NIET om je aan te melden voor de tinnitus informatieavonden.

Aanhef*

Naam*

Achternaam*

Email:*

Telefoonnummer*

Reden afspraak:*


U gaat akkoord met onze Privacy Policy.

Ja, ik wil de Schoonenberg nieuwsbrief ontvangen