Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Arbowet en gehoorbescherming

Ook tijdens het werk kan bij sommige beroepen het volume aardig oplopen. Bijvoorbeeld in de bouw, in havens of in fabrieken is er veel hard geluid dat de hele dag aanwezig is. Slechthorendheid als gevolg van lawaai behoort dan ook tot de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland. Goede bescherming van het gehoord is noodzakelijk om slechthorendheid op te voorkomen. Aan te bevelen is om te kiezen voor professionele gehoorbescherming op maat omdat deze de beste bescherming biedt tegen hoge volumes in werksituaties.

Gehoorbescherming en de Arbowet

De Arbowet schrijft voor dat bij een geluidsniveau van:

  • 80dB: een werkgever verplicht is om gehoorbescherming beschikbaar te stellen aan een werknemer bij het werken in een geluidsniveau van 80dB.
  • 83dB: een werknemer maximaal 4 uur zonder gehoorbescherming mag werken. Anders is de kans op gehoorbeschadiging erg groot.
  • 85dB of hoger: een werknemer verplicht is om de gehoorbescherming ook echt te dragen. Dit kunnen gehoorkappen, oordoppen of oordopjes op maat zijn. De werkgever is in dit geval ook verplicht om deze bescherming aan te bieden. 

Waarom is gehoorbescherming op maat aan te bevelen?

  • Gehoorkappen kunnen bij langdurig gebruik als onconmfortabel worden ervaren omdat een oorkap over het gehele oor valt. Het kan onder de 'koptelefoon erg warm worden.
  • Universele oordoppen bieden bij een frequente blootstelling aan lawaai niet altijd voldoende bescherming omdat de gehoorgang niet altijd gegarandeerd volledig wordt afgesloten.
  • Oordoppen op maat kunnen beter worden afgestemd op de situatie en het oor en worden daarom het meeste gebruikt op het werk.

Gehoorbescherming voor op het werk aanschaffen?

ProActiv Active Customized

Gehoorbescherming op voor optimale bescherming tegen hinderlijke geluiden. Deze gehoorbescherming past precies in de gehoorgang.
Meer info


ProActiv Active Customized Professional 

Speciaal aanbevolen voor professionals tijdens werksituaties. Voor optimale bescherming en demping van hinderlijke geluiden.
Meer info

Deze pagina delen met anderen: