Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Hyperacusis

Iemand die last heeft van hyperacusis is overgevoelig voor geluid. Het tikken van een pen of het tjilpen van een vogel of gewoon praatgeluiden kunnen al als ondraaglijk worden ervaren.

Symptomen hyperacusis

Veel voorkomende alledaagse omgevingsgeluiden beleven mensen met hyperacusis als hinderlijk of zelfs pijnlijk. Dit komt omdat de hersenen het vermogen om geluidswaarneming aan te passen aan verschillende sterktes hebben verloren. Mensen die overgevoelig zijn voor geluid, hebben daarnaast vaak last van oorsuizen (tinnitus) en gehoorverlies. Hyperacusis in combinatie met gehoorverlies wordt ook wel recruitment genoemd.

Oorzaken Hyperacusis

Hyperacusis is geen ziekte, maar een symptoom, net als hoofdpijn en spierpijn. Er ligt vaak een aandoening aan ten grondslag. Hyperacusis kan worden veroorzaakt door onder andere:

 • Plotselinge en te harde blootstelling aan geluid
 • Te lange blootstelling aan hard geluid
 • Hoofdletsel
 • Medicijnen
 • Ziekte van Lyme
 • Tumor
 • Kaakgewrichtproblemen
 • Oorontsteking
 • Onvoorzichtig uitspuiten van het oor
 • Bijwerkingen medicijnen
 • Auto-immuunziekten

Gevolgen Hyperacusis

Hyperacusis uit zich bij iedereen anders en wordt daardoor verschillend ervaren. Sommige mensen ervaren geluiden verschillend in beide oren. Anderen hebben last van bepaalde geluiden, bijvoorbeeld van een bepaalde toonhoogte of intensiteit. In zeer ernstige gevallen kan iemand nauwelijks meer geluiden verdragen en moet het gehoor vrijwel constant worden beschermd.

De stress die dit gehoorprobleem met zich meebrengt kan daarbij zorgen voor (constante) spanningen rondom de oren en de kaak, wat een chronische vermoeidheid veroorzaakt.

Daarnaast heeft hyperacusis in veel gevallen psychische klachten tot gevolg. Het is mogelijk dat iemand sociaal geïsoleerd raakt doordat geluiden in drukke omgevingen niet meer te verdragen zijn. Ook kan iemand zich machteloos, gefrustreerd en depressief voelen en te maken krijgen met onbegrip van de omgeving, omdat het geen tastbare klacht is.

Behandeling hyperacusis

Als er een ziekte aan hyperacusis ten grondslag ligt, kunnen de klachten verdwijnen bij behandeling van deze ziekte. Bij een chronische overgevoeligheid voor geluid, zijn er mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat de geluidservaring draaglijker wordt gemaakt. Overgevoeligheid voor geluid gaat vaak samen met oorsuizen (tinnitus) en gehoorverlies.

Een hoortoestel kan ervoor zorgen dat u weer beter kunt horen. Gehoorbescherming kan er daarentegen voor zorgen dat bepaalde pijnlijke geluiden worden gefilterd. Omdat iedereen hyperacusis anders ervaart en andere klachten heeft, zal een advies per persoon verschillen. Onze audiciens staan voor u klaar om te luisteren naar uw wensen en zullen proberen een passende oplossing te vinden. Bij Schoonenberg kunt u altijd een hoortoestel uitproberen. Wanneer u niet tevreden bent kunt u zonder problemen het toestel terugbrengen.

Deze pagina delen met anderen: