Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Reparatie hoortoestel

Vermoed u dat uw hoortoestel kapot is of in ieder geval minder presteert dan u gewend bent, dan kan het zijn dat er iets niet in orde is.

Zelfs als u zorgvuldig met uw toestel omgaat en dagelijks onderhoud pleegt, gaat er aan een hoortoestel wel eens iets kapot. Dat hoeft niet altijd ernstig te zijn. Soms kunt u zelf het euvel verhelpen. In andere gevallen kunt u beter uw audicien raadplegen. Bij Schoonenberg kunt u iedere dag zonder afspraak terecht tijdens het Service-uur.  

Op deze pagina wordt aandacht besteed aan de twee meest voorkomende problemen:

 1. Er komt geen geluid uit mijn hoortoestel
 2. Er komt gebrekkig geluid uit mijn hoortoestel

Wij geven u tips en aanwijzingen over hoe u kunt handelen.


Er komt geen geluid uit mijn toestel

 • Controleer of u het toestel 'aan' heeft staan.
 • Controleer of u het batterijklepje goed gesloten is.
 • Controleer of u (bijna) volle batterijen gebruikt. Als uw hoortoestel minder functioneert, kan dat komen door een defect óf omdat de batterij bijna leeg is. In onze winkels is een speciale tester voor hoortoestelbatterijen verkrijgbaar, waarmee u kunt meten of de batterij nog voldoende stroom geeft. Vindt uw dichtsbijzijnde Schoonenberg winkel >>.
  Heeft u geen batterijentester? Leg dan het toestel in uw handen en zet het volume op de hoogste stand. Komt er (bijna) geen geluid uit? Dan is het tijd voor nieuwe batterijen.
 • Controleer of de batterijen contact maken met het toestel. Soms kan er door vuil of roest een barrière gevormd worden tussen de batterijen en de batterijcontacten, waardoor ze niet goed contact kunnen maken of in contact kunnen blijven. Maak de batterijen schoon, sluit het batterijklepje een paar keer en probeer het nog een keer.
 • Het oorstukje is verstopt. Een oorstukje draagt u in uw gehoorgang. Door stof, oorsmeer, vocht en druk kan het gebeuren dat een oorstukje verstopt raakt.  Probeer het (nogmaals) goed schoon te maken. Mocht dat niet helpen, neem dan contact op met uw audicien.
 • Controleer of het slangetje is verouderd. Het slangetje hoort soepel en transparant te zijn. Als dit niet het geval is heeft u waarschijnlijk een nieuw slangetje nodig. Laat uw audicien het slangetje vervangen.

Er komt gebrekkig geluid uit mijn toestel (fluiten, piepen, haperen en wegvallen)

 • Controleer of uw oorstukjes op de juiste manier in uw oor geplaatst zijn.
 • Controleer of uw oorstukjes goed aansluiten op uw gehoorgang. Het oorstukje dient perfect aan te sluiten, zonder openingen of kieren. Mocht u het gevoel hebben dat uw oorstukje wijkt, dan kan uw audicien dit voor u nakijken, aanpassen of vervangen.
 • Controleer of het slangetje aan vervanging toe is. Het slangetje hoort soepel, transparant en intact (zonder beschadigingen) te zijn. Als dit niet het geval is heeft u waarschijnlijk een nieuw slangetje nodig. Laat uw audicien het slangetje vervangen.
 • Zijn de instellingen van uw hoortoestellen correct? Als er iets niet in orde lijkt met de instellingen van uw hoortoestel, laat dan uw audicien dit voor u controleren. Uw audicien beschikt over de juiste software en expertise, waarmee hij of zij eenvoudig uw hoortoestel (opnieuw) kan afstellen.
 • Controleer of uw oor vrij van oorsmeer is. Door het gebruik van een hoortoestel kan het voorkomen dat de productie van uw oorsmeer verandert. Klik hier voor meer informatie over oorsmeer.
 • Controleer of uw hoortoestel droog is.Hoortoestellen dienen droog te zijn, van binnen en buiten, om optimaal te kunnen functioneren. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar om het drogen te bespoedigen. Denk hierbij aan een droogbox (Drybox), droogcapsules (Clear & Clean) en een blaasbalgje (Clear Airball). Meer informatie over het onderhoud van uw hoortoestel(len) >>
 • Controleer of het volumeknopje werkt. Mocht dat niet het geval zijn, ga dan naar uw audicien. U kunt dit niet zelf vervangen of repareren.

Uw defect staat er niet bij of de tips helpen niet of onvoldoende?

Mochten bovenstaande tips niet helpen, dan kan het zijn dat een onderdeel van uw toestel niet meer functioneert. Dit kan de microfoon, de luidspreker of een ander onderdeel zijn. Deze kunt u niet zelf vervangen of repareren. Neem contact op met uw audicien.

LET OP: Haal nooit zelf uw hoortoestel uit elkaar. Een hoortoestel zit vol met geavanceerde techniek en elektronica. Speciale gereedschappen en specifieke kennis en vaardigheden zijn nodig om het toestel zonder schade te ontleden.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u vragen over de gezondheid en/of het schoonmaken van uw oren, of wilt u een persoonlijke demonstratie in een van onze winkels, dan kunt u tijdens het service-uur  zonder afspraak terecht.

Deze pagina delen met anderen: