0900 600 7008

Het menselijk oor is een gevoelig orgaan en kan door overbelasting – of doordat je ouder wordt – achteruit gaan. Heb je het gevoel dat je gehoor minder goed wordt, dan raden we je aan om een hoortest af te leggen. Dat duurt ongeveer 15 minuten en geeft je zekerheid.

Moet ik een gehoortest doen?

Rond je vijftigste merk je meestal de eerste tekenen van gehoorverlies op. Door jarenlange (over)belasting van het gehoor vallen doorgaans eerst de hoge tonen met een frequentie van 2000 tot 5000 Hz weg. Deze frequentie is voor het menselijk oor nauwelijks waarneembaar. Daarom merk je beginnend gehoorverlies zelf eerst helemaal niet op. Vaak merken je partner of familieleden eerder dan jij dat er iets aan de hand is.

Bij een hoortest geldt: hoe eerder, hoe beter! De gevolgen van onbehandeld gehoorverlies zijn namelijk niet te onderschatten. Veel artsen raden daarom een jaarlijkse gehoortest aan. Zo speel je altijd op veilig.
Heb je de indruk dat jouw gehoor het laat afweten, dan kan je starten met een eenvoudige test. Dat kan zelfs thuis. Onze online hoortest geeft je een betrouwbaar inzicht in je gehoor. Wijst de online hoortest op een gehoorprobleem? Kom dan zeker langs bij ons voor een professionele oorcheck.
Gratis hoortest
Maak snel een afspraak
1

Nu zul je voor de eerste keer het geluid van je nieuwe hoortoestellen ervaren - een bijzonder moment op weg naar beter horen ​​en verstaan.

2

Wij informeren je over het functioneren, de zorg en het bewaren van je hoortoestel en zullen de prestaties meten.

3

Nadat je het hoorapparaat een tijdje in het dagelijks leven hebt gedragen en de eerste indrukken hebt opgedaan, vindt de verfijnde afstelling plaats. Het onderhoud van je hoortoestellen maakt deel uit van onze service.

Heb ik last van gehoorverlies?

Heb je de indruk dat je gehoor achteruitgaat, dan kan je zelf een makkelijke test doen. Als je gefluister op een afstand van twee meter nog kunt verstaan, is je gehoor waarschijnlijk nog prima.
 
Ook het beantwoorden van de volgende vragen met 'Ja' of 'Nee' kan helpen bij een eerste inschatting:
Gesprekken
 • Hoor je gesprekken en geluiden wel luid genoeg, maar is alles toch onduidelijk?
 • Heb je het gevoel dat mensen mompelen of onduidelijk spreken?
 • Vraag je je gesprekspartner vaak om iets te herhalen?
Specifieke situaties
 • Heb je aan de telefoon moeilijkheden om te verstaan wat er gezegd wordt?
 • Zit je bij voordrachten of in het theater het liefst helemaal vooraan?
 • Is het in grote groepen moeilijk om het gesprek te volgen?
 • Wordt het nog moeilijker als er veel achtergrondgeluiden zijn?
 • Ervaar je smalltalk niet als fijn maar als vermoeiend?
 • Heb je het plezier in feestjes en evenementen verloren?
Dagelijks leven
 • Vragen anderen wel eens waarom jouw tv-toestel zo luid staat?
 • Hoor je soms de deurbel of de telefoon niet?
 • Heb je het gevoel dat er buiten alsmaar minder vogels zingen?
 • Schrik je als voetganger soms van een voorbij rijdende auto omdat je die niet hebt gehoord?
 • Heb je soms of continu een geluid in je oor – tinnitus?
Jouw antwoorden op deze vragen geven je al een realistische inschatting van je gehoor.
 
Als je op meer dan twee vragen 'Ja' hebt geantwoord, dan is een professionele gehoortest in een hoorcentrum een goed idee.
Twee vrouwen buiten een winkel

Hoe verloopt een hoortest?

Om te beginnen stellen wij je in de winkel enkele vragen over jouw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld: Waarom denk je dat je slechter hoort? Word je op je werk blootgesteld aan extreme geluidsvolumes? Jouw antwoorden maken een eerste inschatting mogelijk. De test zelf wordt tenslotte onder realistische omstandigheden uitgevoerd. In het dagelijks leven wordt jouw gehoor nog aan heel andere belastingen blootgesteld. Daarmee wordt rekening gehouden bij de beoordeling van de test.
 
De hoortest wordt afgenomen in een geluidsgeïsoleerde ruimte of een geluidsdichte cabine. Via een hoofdtelefoon worden tonen met verschillende frequenties afgespeeld. Deze tonen vallen in het frequentiebereik van 125 tot 8000 Hertz – dus zeer laag tot zeer hoog. Ze worden voor elk oor apart afgespeeld en klinken eerst zeer stil – in het niet-hoorbare bereik. Langzaam nemen ze toe in geluidsvolume. Zodra je de toon voor het eerst waarneemt, geef je dit aan, meestal door een druk op een knop of toets.
 
De test met de hoofdtelefoon kan worden herhaald met trilling op de schedelbeenderen om een eventuele beschadiging van het middenoor vast te stellen of uit te sluiten.
De gehoortest wordt via een zogenaamd audiogram beoordeeld. Het audiogram geeft de testtonen op een schaal weer en geeft zo informatie over de gehoordrempel in decibel. Van het audiogram kunnen wij aflezen op welke frequentie er afwijkingen op het normale horen bestaan. Dit helpt niet alleen om verschillende soorten van gehoorverlies te diagnosticeren, maar ook om het passende hoortoestel te kiezen. De hoortest is dus niet alleen belangrijk voor het vaststellen van de diagnose, maar ook voor een goed advies bij de aankoop van een hoortoestel. Vervolgens zullen wij je verschillende hoortoestellen voorstellen om te testen en te bepalen welk model het best voor jou geschikt is.
 
Meer informatie over audiogrammen vind je hier.

Tips bij de hoortest

Veel mensen vinden een hoortest spannend. Ze weten niet precies wat ze kunnen verwachten of zijn bang voor de uitslag. Die spanning kan het testresultaat negatief beïnvloeden. Hoe snel je een toon herkent, hangt niet alleen af van je reactiesnelheid, maar ook van hoe je je voelt – uitgeslapen, gestrest of moe. Neem daarom voldoende tijd en probeer ontspannen naar de hoortest te komen. Neem eventueel iemand mee die rust kan brengen.

Enkele tips die kunnen helpen om de hoortest voor te bereiden:
 • Laat je in alle rust over het verloop van de test informeren.
 • Druk de knoppen al eens in vóór het begin van de screening.
 • Let erop dat de hoofdtelefoon goed zit. Zet indien nodig je bril af en schuif je haar achter het oor.
 • Probeer rustig adem te halen en zo gemakkelijk mogelijk te zitten.
 • Het tempo waarin de toon luider wordt, kan worden verlaagd. Ook de tijdsspanne tussen de tonen kan langer gemaakt worden. Vraag gerust om het tempo te verlagen.
 • Elke test kan worden herhaald!

Hoe vaak moet ik een hoortest laten uitvoeren?

Hoe langer gehoorverlies wordt genegeerd, hoe moeilijker het wordt om het te behandelen. Om gehoorverlies tijdig aan te pakken, raden we je aan om je gehoor elk jaar te laten testen.

Hoe kan ik een gehoorscreening laten uitvoeren?

Een gehoortest kan je laten uitvoeren in een van onze winkels in de buurt.

Is een hoortest gratis?

De gehoortest bij ons is gratis en duurt slechts 15 minuten.

Tips voor familie – Zo kan jij helpen

 • Ga na wat de symptomen van slechthorendheid zijn.
 • Bespreek het thema op een rustig moment. Bekijk wat de volgende stappen kunnen zijn of doe samen de online hoortest.
 • Wennen aan een hoortoestel is niet eenvoudig. Zorg voor de nodige ondersteuning. Jouw motivatie kan de doorslag geven!
 • Praat helder, duidelijk en langzaam en draai je gezicht niet weg. Als je gesprekspartner je niet begrijpt, herformuleer dan de zin. Dat is beter dan steeds opnieuw dezelfde woorden te herhalen.