Bij geluiden boven de 85 decibel kan lawaaidoofheid ontstaan

Onderzoekers van het Henry Ford Ziekenhuis, afdeling Otolaryngologie -Hoofd en halschirurgie, hebben geconstateerd dat windgerelateerde ruis die fietsers ervaren, hard genoeg kan zijn om bij te dragen aan lawaaidoofheid, waarbij windruis toeneemt naarmate je sneller gaat, variërend van 85 decibel bij 24 km/u (over de snelheid van een gemiddelde fietser op vlak terrein) tot 120 decibel bij 95 km/u (de geschatte snelheid van een professionele wielrenner die bergafwaarts rijdt).

"Deze bevindingen zijn belangrijk, omdat lawaaigerelateerd gehoorverlies kan beginnen bij blootstelling aan geluiden boven de 85 decibel," zegt Anna Wertz, doctor in de geneeskunde, verbonden aan het Henry Ford Ziekenhuis, otolaryngologist en co-auteur van het onderzoek. "Kortstondige blootstelling aan (de meeste) luide geluiden heeft meestal geen langdurig effect op het gehoor, maar langdurige of herhaalde blootstelling kan permanente schade veroorzaken."

Lees hier meer over geluid en decibellen

De impact van windruis is uitvoerig getest

Om de impact van windruis te bestuderen, gebruikten onderzoekers de aero-akoestische windtunnel van de Ford Motor Company om windsnelheden van 24 - 95 km/u te genereren. Fietsers werden uitgerust met microfoons die aan hun oren waren bevestigd om het geluidsniveau bij verschillende snelheden te meten. De fietsers werden tijdens de meting in verschillende posities geplaatst, met intervallen van 15 graden ten opzichte van de wind. Onderzoekers ontdekten op die manier dat de windruis het hevigst was voor het oor dat van de wind af stond. Dit komt door de luchtturbulentie die door luchtcirculatie wordt veroorzaakt.

Hoe luid is te luid? Volgens het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Doofheid en Andere Communicatie-afwijkingen is het onwaarschijnlijk dat geluiden onder 85 decibel, zelfs na langdurige blootstelling, gehoorverlies veroorzaken. Langdurige of herhaalde blootstelling aan geluiden van 85 decibel of meer kan dat wel. Hoe luider het geluid, hoe korter de tijd die nodig is om lawaaigerelateerd gehoorverlies te veroorzaken.