Een behoorlijk aantal mensen die voor het eerst een hoortoestel dragen geven bij hun eerste vervolgafspraak met de audicien aan dat hun oorkanaal jeukt. Sommige mensen raken er daarna aan gewend, maar voor andere kan de irritatie blijven. Wij weten dat het hoortoestel niet altijd de boosdoener hoeft te zien. In dit blogartikel behandelen wij de mogelijke oorzaken van het jeukende gevoel.

Waarom jeukt het oor zo?

Het oorkanaal heeft een zeer gevoelige huid en zelfs al een haartje op de verkeerde plaats kan jeuk en irritatie veroorzaken. Om erachter te komen hoe u uw hoortoestel kunt dragen zonder jeuk, moet u eerst weten wat de oorzaak is van de jeuk.

Huidaandoeningen

Hoortoestellen kunnen aandoeningen zoals eczeem, dermatitis en psoriasis veroorzaken en doen oplaaien in de oren. Voor de behandeling hiervan kan het nodig zijn om een arts te bezoeken. Indien u dit niet wilt kunt u ook de gebruikelijke medicatie toepassen.

Allergische reacties

Hoewel het zeer weinig voorkomt, is het mogelijk dat u allergisch reageert op het materiaal van uw hoortoestel. Indien dit het geval is kunt u het laten herfabriceren met een hypoallergene materialen, zoals medische kwaliteit siliconen.

Slecht passende hoortoestellen

Als uw hoortoestel te strak zit moet u het laten aanpassen, zodat het beter zal passen. Als het toestel namelijk te strak zit kan het oorkanaal niet goed meer ademen, waardoor er vocht kan ophopen en dit kan weer ontstekingen tot gevolg hebben. Een hoortoestel kan op allerlei manieren niet goed in uw oor passen. Eén ding is zeker, u moet dan samen met uw audicien bepalen wat er aangepast kan worden om ervoor te zorgen dat het toestel goed past. Zo voorkomt u namelijk veel meer kwalen dan alleen het jeukende gevoel.

Bacteriën

Vochtophoping in de schelp van een hoortoestel kan ervoor zorgen dat er bacteriën gaan groeien op uw hoortoestel. Het is dus een goed idee om een hoortoestel droger met UV licht te kopen. Deze droger verwijdert het vocht en doodt de bacteriën. Een dergelijke droger zorgt er dus niet alleen voor dat uw hoortoestel langer meegaat, maar waarborgt ook de gezondheid van uw oren.

Houd uw oren droog

Het vochtvrij houden van uw oren is van essentieel belang voor de gezondheid van uw oren. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat u uw oren niet te veel schoonmaakt, omdat de natuurlijke olie in het oor dan verwijderd wordt. Deze olie is er juist om het oor te beschermen tegen scheurtjes en infecties. Af en toe een aantal druppels babyolie in het oor voor het slapen gaan zorgt er ook voor dat uw oor gezond en beschermd blijft.