Gemiddeld één op de drie 65-plussers heeft een gehoorverlies van minimaal 35 decibel, wat betekent dat een gesprek in een rumoerige ruimte (zoals een verjaardag of receptie) niet meer goed lukt. Ook zetten zij het volume van de televisie of radio hoger dan ze daarvoor deden.

Opvallend

Twintig tot dertig jaar geleden hoorden mannen op latere leeftijd veel slechter dan vrouwen. Tegenwoordig is dit verschil bijna verdwenen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de betere voorlichting op het gebied van lawaaibescherming, andere soorten werkzaamheden van zowel mannen als vrouwen en het feit dat vrouwen iets ongezonder zijn gaan leven.

Advies van een van de onderzoekers

"Wacht niet te lang, laat je gehoor testen. Als er gehoorverlies wordt geconstateerd, zorg dan voor goed hoortoesteladvies bij een audicien of audiologisch centrum. Hoortoestellen zorgen ervoor dat de hersenen actief blijven en ook gewend aan alle dagelijkse geluiden. Daarnaast houden hoortoestellen het horen en verstaan goed op peil, waardoor de slechthorende kan blijven deelnemen aan het dagelijks leven", aldus Nienke Homans, onderzoekster ERGO.