Gezondheid en welzijn door middel van Sound Healing 

Geluid heeft een genezend vermogen. Dat was al bekend in de Griekse Oudheid. Toen werd muziek en geluid gebruikt om mensen met psychische stoornissen te kalmeren en te genezen. Geluid werd ook gebruikt om strijdtroepen te inspireren voor de strijd, om ongewenst kwaad af te weren en om de rituelen van het leven te vieren. Maar hoe beïnvloedt geluid het lichaam precies?

Hoe werkt Sound Healing oftewel geluidstherapie?

Sound Healing is een geluidstherapie die trillingen en frequenties van klanken gebruikt om hersengolven te synchroniseren. Dit zorgt voor een diep gevoel van ontspanning die de trillingsfrequenties in ons lichaam kalmeren. 

Werkt Sound Healing echt?

In de Ayurveda-genezingstradities worden geluid en gehoor samen met de andere zintuigen gebruikt om de kwaliteit van onze gedachten en emoties te bepalen. Omgekeerd ervaren mensen die in drukke, lawaaierige stedelijke gebieden wonen vaak verhoogde stress en een verlaagde immuniteit.

Doordat Sound Healing een ontspannend effect op het lichaam heeft, heeft het een bevorderende werking op het herstel na een ziekte of een operatie. 

Klankthereapie of geluidstherapie stemt ons lichaam af om ons beter, vrolijker of meer alert te voelen. Ons lichaam bestaat grotendeels uit water (ongeveer 75%). Hierdoor worden geluid en trillingen op een natuurlijke wijze door het hele lichaam geleid. Dit heeft een effect op een verbeterde bloedsomloop en de energiestroom bevordert.

Verschillende vormen van geluidsgenezing of klanktherapie

Er zijn verschillende technieken die door geluidstherapeuten worden gebruikt. Elke techniek richt zich op een ander doel en maakt gebruik van een andere klankschaal, zoals Tibetaanse schalen of kristallen schalen. Zo zijn kristallen schalen afgestemd op de trillingen van de zeven chakra's, terwijl gongs het zenuwstelsel en het klierstelsel stimuleren.
De Tibetaanse klanktherapie

In de 12e eeuw werd in Tibet metalen of kristallen klankschalen van verschillende groottes gebruikt om diepe resonerende tonen te creëren. Deze tonen beïnvloeden verschillende delen van uw lichaam en unieke delen van de hersenen. De Tibetaanse klanktherapie stimuleert de bloedsomloop en bevordert spierontspanning.

Stemvorken om geblokkeerde energiekanalen te openen

Gebruikt om andere instrumenten te stemmen, worden stemvorken geactiveerd en vervolgens tegen specifieke delen van het lichaam gehouden. Dit stuurt gekalibreerde trillingen door het gebied, waardoor spanning wordt vrijgegeven en geblokkeerde energiekanalen worden geopend.
Gongs en drums om emotionele blokkades op te heffen

Met hun diepe vibratie en rijke klank worden bij sound healing gongs en drums gebruikt om te werken aan de geest-lichaam verbinding. "Gongbaden", waarbij je wordt "gebaad" in geluid en trillingen, worden gebruikt om emotionele blokkades en angsten op te ruimen. Beide kunnen de nervus vagus stimuleren en trillingen door het hele lichaam sturen.

Chanten van mantra’s

In het boeddhisme is de mantra “Om” of “Ohm” een goed voorbeeld van chanten die een interne vibratie creëert die de frequentie in het lichaam kan verschuiven. Het vinden van de juiste mantra is een kwestie van persoonlijke keuze en sommige mensen hebben er meerdere die ze door elkaar gebruiken, afhankelijk van hun huidige omstandigheden.
Muziektherapie

Net als klanktherapie, wordt muziektherapie in verschillende vormen aangeboden. Van luisteren naar rustgevende muziek tot het bespelen van instrumenten: muziek speelt een belangrijke rol bij genezing door middel van geluid.

Meditatie en geluid

Mediteren op een specifiek geluid of kalmerende muziek kan zeer effectief zijn bij het genezen van het lichaam, het bevorderen van een gevoel van welzijn en het verlichten van stress of angst. Geluidsmeditatie creëert een "geluidsbad" dat een ontspanning van het hele lichaam mogelijk maakt die gunstig is voor de gezondheid op lange termijn.

Gezondheidsvoordelen van Sound Healing

Weet je nog dat liedje van de middelbare school? Dat liedje waar je blij van werd en je vervulde met energie en opwinding? Of die song die je herinnert aan een oude liefde en je vervult met verdriet en spijt? Geluid heeft voor veel mensen een diepe betekenis en raakt mensen op cellulair niveau. Er zit helende kracht in geluid en iedereen kan de lichaamsversterkende gezondheidsvoordelen van Sound Healing ervaren.

Geluid heeft een genezend vermogen en verbetert je gezondheid en welzijn

Sound Healing verbetert je slaap, verlaagt je bloeddruk en vermindert stress en ongemakken. Geluid heeft een genezend vermogen op mensen en kan zelfs het risico op hartaandoeningen en beroertes verminderen. 

Geluidstherapie kan het ongemak na een operatie verlichten, je mobiliteit verbeteren, je spieren soepel houden en je bloedcirculatie drastisch verhogen. Van diabetici tot chronisch zieken, bij iedereen kan klanktherapie een positief effect op het leven en je welzijn hebben en het zelfs meer vreugdevol maken. 

Klanktherapie ondersteunt je mentale, emotionele en spirituele zelf

Het nemen van een lekker lang "geluidsbad" tijdens Sound Healing kan rust in je lichaam herstellen. Het kan je geest in evenwicht brengen waardoor je een hernieuwd gevoel van doelgerichtheid kan krijgen. Je mentale, emotionele en spirituele zelf kan nieuw leven worden ingeblazen, zodat je vanuit een nieuwe en gezonde plek beter met de wereld om kunt gaan.
De echte schoonheid van deze vorm van zelfzorg is dat je je eigen persoonlijke oefeningen kunt ontwikkelen. Zo kun je jouw klanken vinden die het meest effect op je hebben om je stressgevoel te verlagen en waardoor je met een bevredigend gevoel in het leven kunt staan..

Breng je energie in evenwicht en hef energetische blokkades op

Mensen ervaren vaak een diepe, geruststellende en herstellende kalmte tijdens geluidsgenezing die ze niet kunnen verklaren. Er is vaak een gevoel van serene, rustige rust die gepaard gaat met geluidsgenezing. Het soort hernieuwde focus en helderheid dat leidt tot betere keuzes en beslissingen, zowel mentaal als fysiek. Experts in alternatieve geneeswijzen noemen het een "energetische diepe weefselmassage". Eentje die je energie in evenwicht brengt en alle geblokkeerde chakra's opruimt. Je zou het "fantastisch voelen" kunnen noemen!

Sound Healing als ondersteunend alternatief in de traditionele geneeskunde

Kankerpatiënten, patiënten met langdurige, chronische pijnproblemen en mensen met klinische depressie en angst hebben baat bij Sound Healing en geluidstherapie. Bij fibromyalgiepatiënten bleek zelfs dat hun pijn aanzienlijk was verminderd na slechts tien behandelingen (gedurende 5 weken, tweemaal per week). Driekwart van de deelnemers ervoer voldoende verlichting om hun pijnmedicatie te verminderen.

Hoewel Sound Healing of klanktherapie geen vervanging is voor medische zorg, kan het als aanvulling op de traditionele geneeskunde een zeer positieve functie in het het genezingsproces hebben. 
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.