Wat is de piep in je oor die je soms ineens hoort?

De meeste mensen hebben wel eens een piep in het oor ervaren. Meestal is er niks aan de hand en verdwijnt het geluid binnen dertig seconden. Gepiep in je oor kan ontstaan doordat je haarcellen in je oor gaan trillen zonder een geluid op te vangen. Haarcellen in je oor zetten geluidstrillingen om in een signaal dat via je gehoorzenuw naar je hersenen wordt gezonden. Je hersenen kunnen soms een signaal ontvangen van een geluid dat er niet is. Dit veroorzaakt de piep in je oor. Meestal hebben je hersenen snel door dat er niks te horen is en zal het piepen stoppen. 

Hoe ontstaat het piepen of suizen in je oor?

Een piep in je oor of oorsuizen kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kun je er last van krijgen als je bij een concert bent geweest waar het geluid erg hard stond. Ook een plotseling hard geluid kan je oren laten suizen. Daarnaast kunnen lichamelijk oorzaken de boosdoener zijn van het piepen in je oor, zoals vermoeidheid, een hoge bloeddruk of teveel oorsmeer.

Wat als de piep in je oor niet vanzelf verdwijnt?

In de meeste gevallen gaat een gepiep in je oor vanzelf weg. Maar bij mensen die last van tinnitus hebben, verdwijnt de piep niet. Bij veel mensen met tinnitus zijn de haarcellen beschadigd. Hun hersenen registreren constant een signaal dat er niet is en horen dus altijd een piep of een ander vervelend geluid. 
Ook vernauwde bloedvaten in het oor kunnen voor een blijvende piep in het oor zorgen. In sommige gevallen is de piep in het oor het gevolg van een ziekte, zoals diabetes of MS. Het horen van een constante piep of suizen is erg vervelend en kan leiden tot depressie.

Een blijvende piep door tinnitus

Oorsuizen of tinnitus veroorzaakt meestal een blijvende piep of oorsuizen. Dit kan het gevolg zijn van:

Hoe kun je het gepiep in je oor stoppen?

Als je een constante piep ervaart, gaat er vaak een trigger aan vooraf. Deze trigger kan een mogelijke oorzaak van het gepiep zijn. Als je de trigger kunt identificeren, kan het een oplossing zijn om de situatie zoveel mogelijk te vermijden.

Triggers zijn voor iedereen anders. Een aantal voorbeelden zijn:
 • Blootstelling aan harde geluiden, zoals van vliegtuigen of bouwconstructies
 • Sommige recepten of vrij verkrijgbare medicijnen zoals aspirine (hoewel aspirine met mate kan helpen als een ontstekingsremmer)
 • Ongezonde levensstijl zoals:
  • roken
  • alcohol
  • slechte voedselkeuzes

7 Tips om van het gepiep of gezoem in je oor af te komen

Soms ervaar je een hoge zoemtoon of gepiep zonder dat je in de buurt ben van een mogelijke oorzaak. In die gevallen kun je onze tips gebruiken om van de piep in je oor af te komen. Werken deze tips niet, dan raden we je aan een afspraak met een audioloog te maken.

Natuurlijke oplossingen om oorsuizen te stoppen
1. Maak je oren schoon
Ophoping van oorsmeer kan pijnlijke oorpijn veroorzaken en tot infectie leiden als het niet goed wordt verwijderd. Het kan ook tijdelijk gehoorverlies en tinnitus veroorzaken.

Deze oude gezegde: "Stop niets in je oor dat kleiner is dan je elleboog." klinkt misschien een beetje gek, maar het klopt wel. Steek dus nooit je vinger of een wattenstaafje (of een ander scherp voorwerp) in je gehoorgang, want je kunt daarmee je trommelvlies beschadigen. 

Probeer in plaats daarvan elke dag een paar druppels verwarmde olijfolie. Dit zorgt ervoor dat het oorsmeer zachter wordt en uit je gehoorgang kan lopen. Soms kan dit ook licht gehoorverlies verhelpen.  
2. Geluidstherapie
Verleg je focus! Luisteren naar het constante geluid in je oor wordt steeds luider omdat je je erop concentreert. Als je aangename geluiden om je heen creëert, valt het geluid in je hoofd minder op. 

Het geluid in je hoofd maskeren kun je op de volgende manieren doen:

Muziek - Luister naar muziek die je graag hoort. Je kunt het afwisselen met wat je aan het doen bent. Klassieke muziek is aangenaam als je aan het studeren bent of wanneer je gaat slapen. Tijdens het autorijden of schoonmaken van het huis, kun je naar jazz luisteren of de top 40 met de nieuwste hits. 

Televisie of podcasts - Iets educatiefs misschien?

Omgevingsgeluiden - Open het raam en laat de omgevingsgeluiden binnen.

Witte ruis - Probeer een telefoon-app of ander apparaat om witte ruis af te spelen, die het gepiep in je hoofd maskeert.
3. Ontspanning
Stress kan de oorzaak van oorsuizen zijn. Dit is wat ironisch, omdat de piep in je oor ook stress kan veroorzaken. Probeer een van onze tips voor ontspanning (welke je kunt combineren met een vorm van geluidstherapie):
 • Meditatie - ontspant je niet alleen, maar verlaagt ook je bloeddruk en verlicht spierspanning.
 • Ademhalingsoefeningen - ontspannen ademen vertraagt je hele lichaam en is rustgevend. 
 • Ga in bad - Steek een kaarsje aan en ontspan.
 • Sporten - ga hardlopen of wandelen, of bezoek de plaatselijke sportschool. Gebruik beweging als stressregulator.
 • Dagboek - schrijven, schrijven, schrijven.
 • Breng tijd door met dierbaren.
 • Lach en zorg dat je plezier hebt.
4. Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Hoewel dit misschien geen directe invloed heeft op het piepen in je oor, merken veel mensen dat cognitieve gedragstherapie helpt om stress te verminderen en ontspanning bevorderd.
 
Een deel van gedragstherapie bestaat uit het werken met een therapeut die gespecialiseerd is in CGT. De therapeut begeleidt je om te kijken naar je gedrag, zowel nuttig als destructief, en gaat met jou oefenen om je gedrag aan te passen en gezondere keuzes te maken.
5. Stoppen met roken
Er zijn zoveel redenen waarom roken slecht is voor je gezondheid. Maar in termen van oorsuizen of gehoorverlies, beperkt roken de bloedtoevoer naar de zenuwen van het binnenoor aanzienlijk en kan gepiep in je oor of tinnitus verergeren.

Daarnaast is nicotine een stimulerend middel. Het is denkbaar dat roken het geluid luider en irritanter maakt dan het in werkelijkheid is. 
6. Zorg voor voldoende rust
We weten dat vermoeidheid een grote bijdrage levert aan het verergeren van oorsuizen en gepiep in je oor. Door voldoende rust te nemen, kun je de effecten van het geluid verminderen en je vermoeidheid bestrijden.
7. Voedingsmiddelen die ontstekingen verminderen
Probeer ontstekingsremmende voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen om de piep in je oor te stoppen, als het wordt veroorzaakt door een ontsteking in je binnenoor. Voedingsmiddelen zoals tomaten, groene bladgroenten, noten, olijfolie en vette vis, zoals zalm, sardines en makreel, werken ontstekingsremmend en kunnen helpen het gepiep te stoppen.

Omgekeerd hebben voedingsmiddelen met geraffineerde suiker en ongezonde vetten de neiging om ontstekingen te verhogen. Laat fast food, gefrituurd voedsel, vleeswaren en voedsel met geraffineerde koolhydraten staan om de gezondheid van je gehoor te verbeteren. 

Conclusie

Een piep in je oor is lastig. Meestal gaat dit snel over, soms blijf je er last van houden. Probeer onze tips uit om van het gepiep af te komen. Als de symptomen erger worden, neem dan contact met ons op, zodat wij je kunnen helpen om van het probleem af te komen of op zijn minst draaglijk te maken.


De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.