Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Gehoorbeschadiging

Gehoorbeschadiging ontstaat door te lange blootstelling aan harde geluiden. Een piep in het oor na een avondje stappen geeft aan dat u teveel lawaai heeft gehoord. Meestal trekt dat wel bij maar op den duur geeft het toch een blijvende beschadiging die onomkeerbaar is. Het is dus belangrijk om dit te voorkomen en uw gehoor goed te beschermen.

Welke intensiteit kan het gehoor aan?

  • Een geluid van 80 dB kan tot 8 uur achter elkaar worden aangehoord, zonder gehoorbeschadiging te veroorzaken. Dit geluid is te vergelijken met het geluid van een haardroger.
  • Bij een geluid van 110 dB kan acute gehoorschade optreden. Deze geluidssterkte komt al snel voor tijdens dance events, concerten of in de discotheek.

Door teveel en te lang lawaai in de oren, beschadigen de trilhaartjes in het slakkenhuis (het binnenoor). Deze haartjes zijn minuscuul en worden in beweging gebracht door geluidsgolven. De trilhaartjes geven vervolgens via de gehoorzenuw een signaal naar de hersenen waar het als geluid wordt waargenomen. Bij te hard of langdurig waargenomen geluid worden deze haartjes overbelast en kunnen ze breken.

Bekijk hieronder hoe onze audiciën hier over denkt. Hij geeft tekst en uitleg in het RTL 4 programma 'Durf te vragen'.


Gehoorbescherming voor elke situatie

MuziekIn het verkeerWerk en hobbySlapenZwemmen

Gehoorbeschadiging door muziek

Vroeger werd gehoorbeschadiging vaak veroorzaakt door werkgerelateerde zaken, zoals machines of werkomgevingen die veel lawaai maken (lees hier meer over de huidige Arbowet regels ). Tegenwoordig ontstaat schade aan het gehoor vaak door te harde muziek tijdens het uitgaan en bezoeken van concerten. Onderzoek van De Nationale Hoorstichting onder 130.000 mensen in de leeftijd van 18 t/m 35 jaar wijst uit dat:

  • 93% van de uitgaande jongeren kans loopt op gehoorbeschadiging.
  • Van de stappers heeft 93% last van het gehoor na een bezoek aan een discotheek of muziekevenement.
  • Een dag later heeft 38% nog steeds last van een piep, oorsuizen of verminderd gehoor.

Hieronder een voorbeeld van de geluiden die iemand hoort die gehoorbeschadiging heeft opgelopen:

Deze pagina delen met anderen: