Een stapsgewijze gids

Van verstopping tot symptomen tot wat u moet vermijden en wanneer u een arts moet raadplegen.
 
Het oor is uiterst gevoelig en kwetsbaar. En als uw oor verstopt is dan merkt u dat onmiddellijk. Het tast de wereld om u heen aan en gaat nooit helemaal weg. Afhankelijk van de oorzaak van de verstopping kan het uiteenlopen van vervelend, ongemakkelijk en irriterend tot een mogelijk gezondheidsrisico. Verstopte oren moeten zo snel mogelijk behandeld worden. Maar hoe en waar moet u beginnen? Welke technieken moet u gebruiken? Hoe kunt u uw oor zo snel mogelijk ontstoppen zonder schade aan te brengen?

Hieronder vindt u een handige gids om een verstopt oor te ontstoppen. Dit houdt onder meer de volgende stappen in: de symptomen opmerken, mogelijke oorzaken identificeren, bewust zijn van wat u moet vermijden (en wat u niet moet doen), doe-het-zelf technieken en materiaal ontdekken die u thuis hebt, dan praten met een apotheker en uiteindelijk naar de arts gaan of een andere oorspecialist.

Symptomen en effecten van verstopte oren

Een man om zijn oor vast te houden
Het meest voor de hand liggende symptoom van een verstopt of dicht oor is, natuurlijk, dat u niet goed kunt horen. 

Maar er zijn veel aanverwante bijwerkingen die een reeks symptomen kunnen voortbrengen. Deze houden onder meer de volgende zaken in: een overmatig, verstopt oorsmeer, jeuk, duizeligheid, oorsuizen (tinnitus), oren die vol of volgestopt aanvoelen, druk op uw oren en sinussen, doffe geluiden, licht gehoorverlies en zelfs evenwichtsaandoening — het gevoel van draaierigheid wanneer u stilstaat.
Als u een oor- of sinusinfectie hebt, dan kunt u ook verstopping, intense of gerichte oorpijn, vloeistofverlies van uw oor, een loopneus, keelpijn, hoesten, koorts en roodheid ervaren. 

Verstopte en dichte oren kunnen ook het resultaat zijn van teveel water in uw oor (door zwemmen en zelfs douchen) en fysieke schade aan de buitenkant van uw oor.

Oorzaken van oorverstopping identificeren

Waarom krijgen mensen verstopte of dichtzittende oren? Veelvoorkomende oorzaken zijn onder meer: overmatig oorsmeer, sinusdruk, oorinfecties, vloeistof in het oor en gehoorbeschadiging. Andere aandoeningen houden onder meer vliegtuig- en zwemmersoor (otitis externa) in.

Oorsmeer is een van de meest voorkomende oorzaken van verstopte oren. Het is belangrijk om te begrijpen dat mensen verschillende hoeveelheden oorsmeer produceren en daarom bestaat er geen typisch volume. 
Het gebruik van wattenstaafjes om oorsmeer te verwijderen maakt dingen echter erger. Ze drukken de oorsmeer verder het oor in waar het samenkomt en binnenin nog harder wordt. Het regelmatige gebruik van oordopjes, koptelefoons en gehoorapparaten verhoogt ook de oorsmeer in uw oren. Deze hulpmiddelen drukken op dezelfde manier de oorsmeer verder naar binnen en voorkomen dat het op een natuurlijke manier naar buiten valt.
Een andere veel voorkomende oorzaak van verstopte oren is de buis van Eustachius die het oor met de keel verbindt. Deze buis is slechts een paar millimeter wijd en ongeveer vier centimeter lang. De buis zorgt voor verse lucht in het binnenoor, brengt de interne luchtdruk in evenwicht en voert vloeistof en slijm af van het middenoor naar de achterkant van de keel. Elke keer dat u kauwt, geeuwt of slikt, gaat de buis open.
Als u last hebt van een zwelling rond uw nek en keel, van allergieën, een verkoudheid of een infectie, dan kan de buis dichtgeknepen worden. De buis kan ook met vloeistof en/of negatieve druk gevuld worden. Dit veroorzaakt oorpijn, dichtzittende oren en kan ook het gehoor aantasten. 

Dit gevoel is bekend als barotrauma. Het is hetzelfde wat u voelt wanneer u aan diepzeeduiken doet, als u in een vliegtuig zit of wanneer u wandelt of door de bergen rijdt.
Soms hoopt zich vloeistof op in de buis van Eustachius waar het geïnfecteerd kan raken (otitis media). Deze middenoorinfecties verstoppen gewoonlijk de oren van volwassenen gedurende een of twee weken en kunnen aangetast worden door allergieën, roken en overmatige slijmproductie. Kinderen zijn vatbaarder voor deze infectie, maar worden ook sneller weer beter. Binnenoorinfecties zijn over het algemeen ernstiger en duren langer.

Als uw oren verstopt aanvoelen, maar er is geen pijn, dan hebt u waarschijnlijk overmatig oorsmeer. Het is belangrijk om te weten dat oorsmeer niet slecht is. Het komt op een natuurlijke manier voor, heeft antibiotische eigenschappen en beschermt uw oren tegen onder meer, stof, water, bacteriën, schimmel, haar en nog veel meer. Het smeert ook het oor, verzamelt dode huid en drukt deze naar het buitenoor waar het op een natuurlijke wijze en met een zelfreinigend proces naar buiten valt.
Soms bouwt overmatig oorsmeer zich op, wat kan leiden tot reeks van aanverwante problemen. Het kan ook het gehoor aantasten, oorpijn veroorzaken en leiden tot infectie. Het kan ook veroorzaakt worden door nauwe gehoorgangen, aangroei in het oor en oren met teveel haar. Sommige mensen hebben ook van nature harder, droger oorsmeer. Bejaarden en ouderen zijn in het bijzonder vatbaarder; oorsmeer wordt over het algemeen droger als u ouder wordt.

Lawaai is ook een veelvoorkomende oorzaak van verstopte of dichte oren. Bepaalde situaties, zoals clubs en concerten, zware machines en zelfs oordopjes met een hoog volume kunnen uw gehoor in een of beide oren aantasten. 

Er bestaat steeds meer bewijs dat angst en stress uw gehoor ook kunnen aantasten vanwege hun effecten op de bloeddruk, hartslag en ademhaling.

Wat u moet vermijden als u uw oren ontstopt

Vrouw oor doet pijn
Hoe verleidelijk het ook moge zijn, stop geen wattenstaafje, tissue, handdoek, vinger, haarspelden, eetstokjes of elk ander voorwerp in uw oor om verstopt oorsmeer proberen te verwijderen. 

Terwijl u het verstopte oor ontstopt, kunt u ook mini sneetjes veroorzaken, vuil in uw oor drukken, uw trommelvlies doorprikken en andere permanente schade toebrengen. U kunt oorsmeer verder en dieper in uw oor drukken waar het zich blijft opbouwen, harder wordt en moeilijker wordt om te verwijderen. De meeste medische deskundigen raden hun patiënten niet aan om hun oren regelmatig schoon te maken.
Iets anders dat u moet vermijden, is het gebruik van oorkaarsentherapie. Deze ouderwetse techniek bestaat uit het invoeren van een holle kaars in het oor en deze aansteken. Men geloofde dat de hete lucht van de kaars een vacuüm creëerde die het oorsmeer naar buiten werkte. Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit werkt.
 
Wat wel ruimschoots bewezen is, is dat veel mensen gewond raakten door het brandende kaarsvet dat op hun nek en gezicht terecht kwam en zelfs in hun oor. Gehoorverlies kan het gevolg zijn.

Hoe u een verstopt oor kunt ontstoppen

Het goede nieuws is dat de meeste dichte en verstopte oren tijdelijk zijn. Sommige gaan vanzelf weg en andere kunnen gemakkelijk met andere middelen behandeld worden. 

Hier zijn een aantal.
  1. Ontspan uw kaken
  2. Slik om uw oren te ontstoppen
  3. Gebruik stoom
  4. Probeer een warme doek
  5. Oorsmeerverzachters
  6. Verwijder overtollig water
  7. Oordopjes

Als uw buis van Eustachius niet open is, dan kunt u verschillende andere methoden proberen (deze helpen ook bij de hik). Deze zijn onder meer: slikken, gapen, uw kaken ontspannen, kauwgom kauwen, een grote slok water nemen en zoutwater gorgelen.
De Valsalva methode
Dit is een deftige naam om uw oren te ontstoppen. Druk uw neus dicht, haal diep adem door uw mond, doe uw lippen dicht, blaas uw wangen op en adem voorzichtig door uw neus uit. De druk die gevormd wordt, zorgt ervoor dat uw oren ontstopt worden. Daarna kauwgom kauwen zorgt ervoor dat uw buis van Eustachius openblijft. Deze techniek is in het bijzonder handig tijdens vliegreizen.
Stoom
Tien tot 15 minuten met stoom in een warme douche maakt het slijm los in uw hele hoofd (inclusief in uw oor). U kunt ook een pan met water koken op het fornuis, een handdoek over uw hoofd houden en de stoom inademen.
Een warme doek
Een warm, vochtig kompres kan hetzelfde effect veroorzaken. Als u pijn voelt, kan bovendien een warme doek of een warmtekussentje op uw oor plaatsen nuttig zijn. Deze verlichten algemene pijn in zowel uw kaken als uw hoofd. Giet eenvoudigweg heet water op een schone doek, wring deze uit en houd deze op het getroffen oor.
Oorsmeerverzachters
Babyolie, olijfolie, minerale olie, glycerine en waterstofperoxide maken allemaal oorsmeer los. Breng een paar warme druppels aan in uw gehoorgang en houd uw hoofd schuin om de vloeistof gedurende 10-30 seconden binnen te houden. Wanneer u de vloeistof uitspoelt, moet een gedeelte van het oorsmeer mee naar buiten komen. Zo niet, ga dan door met de methode gedurende maximaal drie tot vijf dagen.
Water in het oor
Als u lange tijd in zwembaden, meren of de zee doorbrengt, dan hebt u mogelijk teveel water in uw oor. Eenvoudigweg uw wijsvinger voorzichtig op en neer bewegen in uw oor kan ervoor zorgen dat de ingesloten vloeistof loskomt. Een paar druppels alcohol of azijn kunnen uw oren ook drogen.
Oordopjes
Deze kunnen helpen wanneer u zwemt of tijdens vliegreizen. Het eerste houdt water buiten uw oor en het laatste helpt om de druk in evenwicht te houden.

Middelen voor verstopte oren in de apotheek of drogist

vrouw met gekwetst oor
Apothekers en drogisten hebben een verscheidenheid aan producten die kunnen helpen als uw oren verstopt raken. Begin door de apotheker/drogist uw symptomen te beschrijven en wees er zeker van dat u de hele verpakking en alle instructies leest voordat u iets koopt. 

Als u eerdere ooraandoeningen, ooroperaties of gaatjes in uw trommelvlies had, sla dan de apotheker/drogist (en alle onderstaande stappen) over en ga meteen naar een arts.
Als u pijn ervaart die verband houdt met uw dichte of verstopte oor, dan kan een eenvoudige zonder recept verkrijgbare pijnstiller (zoals ibuprofen) helpen. Neussprays zijn ook handig omdat ze de zwelling in de slijmvliezen verminderen. Deze zwelling creëert druk in uw hele hoofd.

Veel apotheken/drogisten bieden ook reinigingsdruppels die u thuis kunt gebruiken. Deze druppels maken het oorsmeer zacht en maken het los zodat het op een natuurlijke wijze naar buiten valt.

Deze druppels zijn echter niet voor iedereen geschikt. Ze kunnen uw oren irriteren en zelfs schade toebrengen (in het bijzonder als u een geperforeerd trommelvlies hebt). Deze druppels kunnen uw gehoor aantasten.

Oordruppels zijn evenmin ontworpen voor mensen met overmatige oorsmeerophoping (bekend als aangetast cerumen). Druppels maken de aandoening vaak erger. Omdat ze niet helemaal de oorsmeer oplossen, kunnen zich grotere proppen samen voegen en vormen — die zelfs nog moeilijker zijn om te verwijderen.
Voor kleinere hoeveelheden oorsmeer kunnen de druppels echter behoorlijk doeltreffend zijn. Er zijn veel soorten verkrijgbaar en ontworpen rond ingrediënten zoals amandelolie, olijfolie, theeboomolie, eucalyptusolie, natriumwaterstofcarbonaat en waterstofperoxide. Vele oliën hebben antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen.

Deze druppels worden over het algemeen verscheidene keren per dag aangebracht. Ga gewoon op uw zij liggen en leg een tissue klaar. Voeg de druppels toe zoals aangegeven en laat ze gedurende de aangegeven tijd zitten. Wanneer u rechtop gaat zitten, vallen de druppels eruit samen met een beetje van het oorsmeer.

Veel apotheken/drogisten leveren ook reinigingspompjes om uw oren uit te spuiten. Dit proces begint op dezelfde manier met de druppels, maar na ze te laten zitten, wordt een pompje gebruikt om water in het oor te spuiten. Houd rekening met de juiste watertemperatuur, niet te warm en niet te koud, en wees heel voorzichtig. Probeer het verstopte oorsmeer niet weg te blazen.
Als u veel tijd in het water doorbrengt, zoals zwemmers, badmeesters en surfers, dan bieden apotheken/drogisten ook druppels aan om water uit uw oren te verwijderen.

Wanneer u een arts moet raadplegen

Vrouw haar neus blazen
Medische deskundigen, zoals huisartsen, audiologen en keel-, neus- en oorartsen kunnen u helpen met verstopte oren. Ze kunnen letterlijk verschillende voordelen bieden en hebben de hulpmiddelen om uw oren van dichtbij te onderzoeken.

U moet met hen contact opnemen als alle voorgenoemde methoden mislukken en er geen verandering is na 3-5 dagen of als de symptomen ernstiger worden. Als bijvoorbeeld een dof geluid verandert in volledig verlies van uw gehoor of als irritatie in het oor verandert in ernstige pijn.
Als u last hebt van een vloeistofophoping, koorts, uitscheiding, duizeligheid of suizen in uw oren (tinnitus), moet u een arts raadplegen.

Als uw oren regelmatig verstopt raken met oorsmeer, dan hebt u misschien ook een handmatige oorsmeerverwijdering nodig. Verstopt oorsmeer wordt over het algemeen verwijderd met gespecialiseerde apparatuur. Sommige ervan creëren een zuiging. Een dun instrument met een ring aan het eind kan ook gebruikt worden om het oorsmeer uit te schrapen. Een andere eenvoudige methode is oorirrigatie, een elektrische pomp die het oorsmeer eruit spoelt. 

Het is belangrijk om te begrijpen dat medische deskundigen niet alleen helpen met het verlichten en ontstoppen van verstopte oren, maar ze ook het herstel ondersteunen. Als u bijvoorbeeld een infectie hebt in uw oor (of sinussen) die uw gehoor aantast, dan hebt u misschien ook een recept voor antibiotica nodig.
Gehoorzorgdeskundigen kunnen ook antihistaminica, neussprays, op recept verkrijgbare oordruppels, steroïden (voor allergieën) en medicijnen tegen schimmel (voor zwemmersoren) voorschrijven om een verstopt oor te ontstoppen.

Over het algemeen bekijkt een medische deskundige uw symptomen, controleert uw oren en onderzoekt uw gehoor. Deze initiële onderzoeken zijn ook handig in het geval u in de toekomst medische hulp nodig heeft voor uw oren.

In sommige gevallen worden verstopte oren veroorzaakt door akoestische neuroma en goedaardige groei. Deze zijn niet kankerverwekkend maar kunnen behoorlijk groot worden, druk opbouwen en uw buis van Eustachius sluiten. Een operatie is over het algemeen nodig om de groei te verwijderen.
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.