Overzicht

Wat betekent een bult achter je oor?

Een gezwollen bult achter het oor kan verschillende oorzaken hebben, variërend van goedaardige tot ernstige aandoeningen. Hier zijn enkele veel voorkomende mogelijkheden:
1. Normale of Goedaardige (niet-kankerachtige) Bulten:
a. Talgkliercyste: Een talgkliercyste is een met vocht gevulde zakje die ontstaat wanneer de talgklieren verstopt raken. 1 Deze kleine klieren bevinden zich in je haarfollikels. Ze scheiden talg af, een olieachtige stof die de huid beschermt tegen uitdroging. Talgkliercysten lijken op grote puisten of abcessen. 

b. Lipoom: Lipomen zijn goedaardige gezwellen bestaande uit vetcellen en zijn meestal pijnloos. 2 Ze voelen zacht en kneedbaar aan. De oorzaak van lipomen is onbekend, hoewel ze zich kunnen ontwikkelen als gevolg van een erfelijk gen.

c. Dermoidcyste: Een dermoidcyste is een zakvormige holte die bij de geboorte aanwezig is als gevolg van een ontwikkelingsafwijking. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, dus ook achter het oor. Ze kunnen bestaan uit haar, tanden, huid, talgklieren, zweetklieren en zelfs nagels.
2.Tandinfectie:
Een geïnfecteerde of ingegroeide tand, met name achter in de mond, kan een vergrote lymfeklier achter het oor veroorzaken door de verspreiding van de infectie. Dit kan aanvoelen als een vrij harde en pijnlijke bult.
3. Mastoïditis:
Mastoïditis is een bacteriële infectie van de luchtcellen in het bot van het mastoïd achter het oor. Het kan een pijnlijke bult veroorzaken en symptomen zoals koorts en oorafscheiding veroorzaken. Mastoïditis komt tegenwoordig zelden voor dankzij het gebruik van antibiotica voor de behandeling van oorinfecties. Als het echter onbehandeld blijft, kan het leiden tot blijvend gehoorverlies of meningitis. Voor meer details over mastoïditis, lees ons artikel hier.
4. Lymfoom:
Lymfomen of bepaalde soorten kanker kunnen de oorzaak zijn van een bult achter het oor. Het is echter van belang op te merken dat wanneer de bult kwaadaardig is, deze doorgaans gepaard gaat met andere symptomen. Deze symptomen kunnen onverklaarbaar gewichtsverlies, nachtzweten en aanhoudende vermoeidheid omvatten.

Waar kan de bult zich precies achter het oor bevinden?

Bulten achter het oor kunnen zich op elke plek bevinden tussen het oorlelletje en het slaapbeen, waar brilmonturen rusten. De locatie van de bult kan waardevolle inzichten verschaffen over de mogelijke oorzaak. Zo ontstaan talgkliercysten vaak achter het oorlelletje.

Zijn gezwollen lymfeklieren achter het oor gevaarlijk?

Hoewel gezwollen lymfeklieren een teken kunnen zijn van een onderliggend probleem, zijn ze meestal niet gevaarlijk. Infecties, zoals een gewone verkoudheid, kunnen een tijdelijke zwelling veroorzaken die vanzelf verdwijnt.

Als de zwelling echter aanhoudt, verergert of gepaard gaat met andere zorgwekkende symptomen, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. De huisarts kan de zwelling onderzoeken om de onderliggende oorzaak vast te stellen. 3

Hoe behandel je een bult achter het oor?

De behandeling van een bult achter het oor hangt van de oorzaak af. Hier zijn enkele veelvoorkomende behandelingen 3:
  • Observatie: Als vastgesteld is dat de bult goedaardig is en geen ongemak of functionele beperkingen veroorzaakt, kan deze eenvoudig in de gaten worden gehouden gedurende een bepaalde tijd.
  • Medicijnen: Antibiotica kunnen worden voorgeschreven om infecties te behandelen, waaronder tandinfecties en mastoïditis.
  • Chirurgisch ingrijpen: Wanneer de bult pijn, infectie of cosmetische zorgen veroorzaakt, kan chirurgische verwijdering worden aanbevolen. Dit is vaak het geval bij talgkliercysten, lipomen en dermoïdcysten.
  • Behandeling van kanker: Als een bult achter het oor kwaadaardig is of wijst op een lymfoom, hangt de behandeling af van de specifieke diagnose. Dit kan chirurgie, chemotherapie, radiotherapie of een combinatie van deze behandelingen omvatten.

Samenvatting

Het ontdekken van een bult achter je oor kan angst en zorgen oproepen. Terwijl sommige bulten onschadelijk zijn en vanzelf verdwijnen, kunnen andere medische aandacht en ingrijpen vereisen.
Het is cruciaal om een arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en een geschikt behandelingsplan. Onthoud dat vroegtijdige detectie en tijdige behandeling de beste resultaten kunnen opleveren.

Referenties

1. Sebaceous Glands. Geraadpleegd via:  https://my.clevelandclinic.org/health/body/24538-sebaceous-glands, op 11 mei 2023.
2. Lipoma. Geraadpleegd via: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/other-conditions/lipoma, op 11 mei 2023.
3. Freedberg, et al. (2003). Fitzpatrick's Dermatology in General Medicine. (6th ed.). McGraw-Hill. ISBN 0-07-138076-0.
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.