De sleutel tot het voorkomen van vermijdbaar gehoorverlies is op een veilige manier naar muziek te luisteren. Hieronder vindt u zeven tips om in gedachte te houden (en om door te geven aan uw kinderen!).

Draai het volume lager

Deskundigen zijn het erover eens dat het prima is om regelmatig te luisteren naar uw muziek op ongeveer 70% van het maximale volume. Harder dan dat, gedurende een langere tijdsperiode, levert risico op voor uw gehoor.

Begrens het geluidsvolume

Producten van Apple zijn voorzien van de optie om het volume te begrenzen. Om de limiet op uw iPhone of iPod aan te passen, gaat u naar ‘Instellingen’, selecteert u ‘Muziek’ en vervolgens ‘Volumebegrenzing’. Schuif de balk naar het gewenste maximale volume.

Limiteer de luistertijd

Niet alleen het geluidsvolume kan gehoorverlies veroorzaken, ook de hoeveelheid tijd dat u luistert is van invloed. Las geregeld een pauze in wanneer u luistert naar muziek om het risico op gehoorverlies te verminderen.

Houd u aan de 60/60 regel

Hoe luider de muziek, des te korter kunt u er veilig naar luisteren. Een goede vuistregel voor het veilig luisteren naar muziek is de 60/60 regel. Zet het geluid van uw apparaat waar u muziek op luistert op 60% van het maximale volume en las steeds een pauze in na 60 minuten luistertijd.

Gebruik een koptelefoon in plaats van oordopjes

Oordopjes zijn kleiner en stopt u in uw oren, terwijl koptelefoons groter zijn en worden gedragen over de oren. Het gebruik van oordopjes geeft meer kans op schade aan het gehoor, omdat oordopjes in het oor en dus dichter bij het trommelvlies worden gedragen. Verder slagen oordopjes er minder goed in om het omgevingsgeluid te blokkeren, waardoor de gebruiker vaker geneigd is om het volume hoger te zetten.

Gebruik een koptelefoon met ruisonderdrukking

Geluiden op de achtergrond kunnen van invloed zijn op hoe u naar muziek luistert. Als u in de trein zit, zult u het volume op uw telefoon waarschijnlijke hoger zetten, omdat u de muziek minder goed hoort vanwege het achtergrondlawaai. Wanneer u een koptelefoon met ruisonderdrukking gebruikt, heeft u minder last van omgevingsgeluiden zodat u muziek kunt luisteren op een lager en veiliger volume.

Zet uw muziekapparaat nooit op het maximale volume

Onderzoekers hebben ontdekt dat sommige muziekspelers, waaronder iPods, een geluidsniveau van wel 115 decibel kunnen bereiken. Dit is ongeveer net zo luid als een rockconcert. Op dit volume is het niet veilig om naar muziek te luisteren gedurende meer dan een paar minuten.